DAP İdaresi’nin Bütçesi ve Hedefleri 2025 yılı için belirlenen bütçe tutarı 518 milyon 563 bin TL olan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, 2011 yılında kurulmuş olup, 2013 yılında faaliyete geçmiştir. Bölgenin sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmayı hedefleyen DAP İdaresi, 2013 yılından itibaren bölgede büyük çapta projeler gerçekleştirmiştir. Bu projeler, bölgenin gelişmişlik endeksini artırmayı ve yerel yatırımları koordine etmeyi amaçlamaktadır.
Projeler ve Desteklenen Sektörler Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde Doğu Anadolu Bölgesi’ne daha fazla önem verildiğini belirterek, DAP İdaresi tarafından bugüne kadar desteklenen projeleri detaylandırdı. 2013-2024 yılları arasında toplam 11,2 milyar TL ödenekle 2.006 adet projeye finansal destek sağlanmış, küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri başta olmak üzere, hayvancılık, bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi, tarihi kent kültürünün canlandırılması gibi birçok alanda önemli adımlar atılmıştır.
Tarım ve Hayvancılık Projeleri Özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki projelere değinen Şimşek, 917 adet küçük ölçekli tarımsal sulama projesi ve 947 adet bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi projesinin desteklendiğini, bu projelerle 7.350 kilometre kanal inşa edilerek 224.806 hektar alanın sulamaya açılacağını belirtti. Ayrıca, bölgedeki çiftçilere 4 milyon kg yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılmış ve 3 çiftçi eğitim merkezi kurulmuştur.
Hayvancılıkla ilgili olarak, 153 adet içme suyu projesiyle 4.009,58 metreküplük su depolama kapasitesi sağlanmış ve 19.169 sıvat dağıtılmıştır. Ayrıca, hayvancılığın daha katma değerli yapılabilmesi amacıyla 38 canlı hayvan pazarı ve 41 kesimhane inşa edilmiştir. DAP İdaresi, Türkiye’de ilk olan mobil koyun banyoluğunu da bölge çiftçilerine sunmuştur.
Kültürel ve Eğitim Projeleri Tarihi kimliklere sahip alanlarda restorasyon çalışmaları için 422 milyon TL bütçe ayrılarak 35 proje desteklenmiş, okuma kültürünü artırmaya yönelik olarak 242 projeye 564 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Bu projelerle, düşük gelirli bölgelerdeki çocuk ve gençlerin eğitim olanakları iyileştirilmiştir.
Muş İli Destekleri Muş iline özel olarak, 90 projeye 610 milyon TL ödenek ayrıldığını ifade eden Şimşek, DAP İdaresi’nin bölgenin kalkınmasına büyük katkılar sunduğunu belirtti.
Teşekkür ve Dilekler Son olarak, Şimşek, Doğu Anadolu’nun gelişmesine katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Kalkınma Ajansı Genel Müdürü, DAP İdaresi Başkanı ve tüm çalışanlarına teşekkürlerini ileterek, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin hayırlara vesile olmasını temenni etti. Yüce Meclis’i saygıyla selamladı.