Türkiye’nin artık bir geçiş ülkesi olmaktan çıkarak “hedef ülke” konumuna geldiğini belirten Dora, düzensiz göç akınlarının sınır güvenliği ile önlenmesi gerektiğini söyledi. Sığınmacıların ülkelerine güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanmasının, Türkiye’nin demografik, sosyal ve kültürel yapısının korunması açısından kritik olduğunun altını çizdi. Dora, “Gelecek nesillere güvenceye kavuşturulmuş bir vatan emanet etmek, milletimizin insani değerlerini yaşatmamızın gerekliliğidir,” dedi.
AFAD’ın Rolü ve Öneriler
AFAD’ın hem yurtiçinde hem de yurtdışında afet ve acil durumlara yönelik çalışmalarının önemine değinen Dora, bu kurumun Türkiye’nin “yumuşak güç mevzisi” olduğunu ifade etti. 6 Şubat depremleriyle edinilen acı tecrübelerden hareketle AFAD personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi, lojman hakkı tanınması ve arama kurtarma araçlarının ÖTV/KDV muafiyetine tabi tutulmasının gerekliliğini vurguladı.
Dora, Göç İdaresi Başkanlığı’nın personel eksikliğinin giderilmesi, kadro atamalarının asaleten yapılması ve yurtdışı temsilciliklerde göç uzmanlarının görevlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Türk Bayraklarıyla Minnettarlık Gösteriliyor”
Suriyelilerin güvenli dönüşlerinin teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Dora, dönenlerin Türkiye’ye olan minnettarlıklarını dile getirdiklerini ve bu durumun milletin vicdanında yer edindiğini söyledi.
Konuşmasını, Göç İdaresi ve AFAD bütçelerinin hayırlı olmasını temenni ederek sonlandıran Dora, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak milli menfaatlerimizi önceliklendiren politikaların sürdürülebilirliği için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz,” dedi.