Milli Şef İsmet İnönü Konak’taki Doğduğu Evde Anıldı Cumhuriyet Vurgusu Öne Çıktı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 52’nci yılında Konak Belediyesi tarafından İsmet İnönü Anı Evi’nde düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Atatürk ve İnönü başta olmak üzere tüm cumhuriyet kahramanlarının ideallerini gelecek kuşaklara aktarmaya kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ebediyete uğurlanışının 52’nci yıldönümünde, Konak Belediyesi İsmet İnönü Anı Evi’nde düzenlenen törenle anıldı. Törende duygu dolu anlar yaşanırken, cumhuriyet değerleri ve İnönü’nün tarihsel rolü yapılan konuşmalarla bir kez daha hatırlatıldı.
Anma törenine Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, CHP Konak İlçe Başkanı Serkan Kalmaz ve ilçe yöneticileri, Atatürkçü Yaşam Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, 68’liler Platformu temsilcileri, Konak Belediyesi meclis üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı. Konuşmaların ardından katılımcılar, İnönü’nün hatırasını yaşatan Anı Evi’ni gezdi.
“YOLUMUZDAN BİR ADIM BİLE GERİ ATMADAN DEVAM EDİYORUZ”
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İsmet İnönü’nün Konak’ta doğmuş olmasının ilçe için büyük bir onur olduğunu belirtti. Mutlu, “Cumhuriyetimizin ikinci Cumhurbaşkanı, Kurtuluş Savaşımızın eşsiz komutanı İsmet İnönü’nün doğduğu evin Konak’ta olması bizim için büyük bir gurur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın yol arkadaşlarından biri olan İnönü’nün yaşamı, Kurtuluş Savaşı cephelerinden Lozan Antlaşması’na, çok partili yaşama geçişten demokrasi mücadelesine uzanan onurlu bir hayat yolculuğudur.” dedi.
Mutlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün ve tüm cumhuriyet kahramanlarının anısını yaşatmak, ideallerini gelecek kuşaklara aktarmak üzere çalışmalarımıza hiç durmadan devam edeceğimizi bir kez daha haykırmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“ONLARIN YAZDIĞI TARİH DÜNYAYA MAL OLMUŞTUR”
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Başdanışmanı ve Atatürk araştırmacısı Ahmet Gürel, konuşmasında İnönü’nün halkçı ve devletçi yönüne dikkat çekti. Gürel, “Atatürk, İsmet İnönü’yü ulusun ters dönmüş alın yazısını değiştiren bir kişi olarak tanımlıyordu. Lozan Barış Konferansı’nın baş delegesi İnönü’dür. Onların yükselttiği ulusal değerler hedef alınsa da bu çaba beyhudedir. Çünkü onların yazdığı tarih dünyaya mal olmuştur.” dedi.
“LAİKLİĞİ, BARIŞI VE KAMUCU DEVLET AKLINI SAVUNDU”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk ise İnönü’nün akılcı ve barışçıl devlet anlayışını vurguladı. Tamtürk, “İsmet İnönü, Atatürk devrimlerini sürdüren ve tamamlayan bir liderdi. Laikliği, çağdaşlığı, bilimi, barışı ve kamucu devlet aklını daima savundu. Lozan’da eşit yurttaşlık ve ulusal egemenlik konusundaki dirayeti, İkinci Dünya Savaşı’ndaki barışı önceleyen duruşu bugün de örnek alınmalıdır.” diye konuştu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI