Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Modern Köleliğe Karşı Bir İsyan: Tony’s Chocolonely’nin Hikayesi

Siz çikolatanızı seçerken ilk önce neye dikkat edersiniz? Kakao oranına mı? Bol sütlü olmasına mı? Yoksa üretiminde çocuk işçi çalıştırıp çalıştırmadığına mı? Gelin hep birlikte Tony’s Chocolonely adlı çikolata firmasının etkileyici hikayesine bakalım…

Siz çikolatanızı seçerken ilk
[Fotoğraf: tonyschocolonely_us]

Amsterdam merkezli Tony’s Chocolonely, lezzetiyle oldukça ünlü bir çikolatadır. Turistlerin seyahat listelerinde olan hatta tattıktan sonra yanlarında götürmek istedikleri bir çikolata markası. Marka sadece çikolatalarının tadı ile değil, aynı zamanda misyonuyla da tanınıyor. Tony’s Chocolonely’nin misyonu, kakao endüstrisinde modern köleliğe ve sömürüye son vermektir. Hedefleri sadece kendi markalarıyla sınırlı kalmayıp, dünya çapında çikolata endüstrisini değiştirmek ve %100 sömürüsüz bir sistem oluşturulmasını sağlamaktır.

Tony’s Chocolonely markasının kurucuları aslında üç gazeteci: Teun van de Keuken, Maurice Dekkers ve Sander Wirken. Bu üçlü, çikolata endüstrisi üzerine yaptıkları araştırma sırasında şok edici bulgularla karşılaşırlar. Hollandalı Keuken, 2003 yılında, o dönemde üretilen çikolatanın çoğunluğunun insan sömürüsüyle bağlantılı olduğunu keşfettikten sonra ticari kakao endüstrisinin dehşete düşüren hikayelerini anlatan programlar üretmeye başlar. Çikolata endüstrisindeki haksızlıkları ve sürdürülemez uygulamaları değiştirmek amacıyla kendi çikolata markalarını kurmaya karar verirler. Şirketin kuruluş hikayesi, bu gazetecilerin Hollanda’da bir televizyon programı için yaptıkları araştırmaların sonucunda ortaya çıkmıştır.

Üç yıl süren araştırma çabalarının ardından sektörü değiştirmeye yönelik girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan Van de Keuken, çikolata barlarını kendisi üretmeye karar verir. Markanın adı, kurucularının deneyimlerinden kaynaklanıyor. Teun, yaptıkları araştırma sırasında çikolata şirketlerine kakao endüstrisinde çalıştırılan çocuk işçileri ve adaletsiz düzeni sormak istediğinde, tüm telefonlar nazikçe yüzüne kapanır. Telefon görüşmelerinde isminin yanlış anlaşılması ve sürekli olarak Teun yerine Tony denmesi de markanın adının ilham kaynağı olmuştur. “Chocolonely” ise Van de Keuken’in sektörde köleliği ortadan kaldırmakla ilgilenen tek kişiymiş gibi hissetmesine bir göndermedir. Böylece markanın adına “Tony’s Chocolonely” ismi verilmiştir.

İlk Tony’s Chocolonely barı olarak kırmızı paketli sütlü çikolata barı, 2005’te piyasaya sürülmüştür. Paket üzerinde “adil ticaret” ve “%100 köle içermez” yazılarıyla dikkat çeken bir tasarıma sahiptir. 2005’ten bu yana market raflarında yerini koruyor.

tonys milk 2 newbutton scaled

Eşit Şekilde Bölünmemiş Çikolata Barıyla Endüstrideki Adaletsizliği Simgeliyor

Tasarımıyla öne çıkan Tony’s Chocolonely’nin paketini açtığınızda, diğer çikolata kalıplarından farklı olduğunu fark edeceksiniz. Bu çikolatanın en önemli özelliklerinden biri çikolata barlarının eşit boyutlarda olmayan bloklardan oluşması. Çikolata barı eşit parçalara bölünmemiştir ve bu, kakao endüstrisindeki eşitsizliği simgeler.

Tony’s Chocolonely, net gelirinin %1’ini köle içermeyen bir çikolata endüstrisi yaratmayı amaçlayan projelere bağışlar.

Ayrıca, Tony’s Chocolonely kooperatiflere satın alma fiyatı ve adil katkısı üzerine ekstra bir prim öder. Bu ekstra prim, çiftçilerin geçimini sağlayacak gelir elde etmelerini sağlar.