Murat Karayalçın: 'Türkiye'nin yeni Batıkent'lere, Egekent'lere ihtiyacı var'

Bornova’da düzenlenen Yerel Reform Buluşması’nda konuşan SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, sosyal konut krizine dikkat çekerek, dar gelirli yurttaşlar için yeni Batıkent ve Egekent benzeri projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Nis 15, 2025 - 22:05
Murat Karayalçın: 'Türkiye'nin yeni Batıkent'lere, Egekent'lere ihtiyacı var'

Bornova’da konut politikaları masaya yatırıldı
Bornova Belediyesi ve Bornova Kent Konseyi’nin katkılarıyla Yerel Reform Girişimi Derneği tarafından organize edilen “Konut Hakkı ve Belediyelerin Sürdürülebilir Konut Politikaları” başlıklı etkinlik, Bornova Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe sosyal demokrasinin önemli ismi ve SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın yanı sıra çok sayıda belediye başkanı ve kent yöneticisi katıldı.

Karayalçın’dan sosyal konut vurgusu
Panel öncesi konuşan Yerel Reform Girişimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye’de konut krizinin toplumsal krize dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. Karayalçın, bu sorunun çözümünde belediyeler, devlet, özel sektör ve yurttaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. 1980’li yıllarda Ankara’da Batıkent ve İzmir’de Egekent projeleriyle önemli sosyal konut hamlelerinin yapıldığını hatırlatan Karayalçın, bugün de benzer projelere acil ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Karayalçın, konutun sadece barınma aracı değil, aynı zamanda gelir eşitsizliğini azaltan bir unsur olduğuna dikkat çekerek, özellikle büyük şehirlerde sosyal kiralık ve sosyal mülk konutlara yatırım yapılması gerektiğini söyledi. TOKİ tarafından üretilen konutların sadece yüzde 3’ünün dar gelirli yurttaşlara hitap ettiğini vurguladı.

‘Fikirtepe neden bitmiyor?’
Avrupa’da yükselen kira karşıtı hareketlere de değinen Karayalçın, Madrid ve Barselona’da on binlerce kişinin kiraların yüzde 50 oranında düşürülmesi talebiyle sokaklara çıktığını söyledi. Türkiye’de ise konut hakkı konusunda örgütlü bir yurttaş tepkisinin henüz gelişmediğini belirtti. Batıkent projesinin 55 bin konutluk kapasitesinin 11-12 yılda tamamlandığını hatırlatan Karayalçın, bu başarının halkın katılımı sayesinde mümkün olduğunu ifade etti ve “Fikirtepe neden bitmiyor? Çünkü halk proje muhafızı değil” dedi.

Bornova’dan sosyal belediyecilik örnekleri


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, bir yıllık görev süresinde gerçekleştirilen projeleri anlatarak, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla Bornova’da fark yarattıklarını söyledi. Türkiye’de bir yıl içinde en çok asfalt yol yapan ilçe olduklarını ve 9 Kent Market projesinden 7’sini tamamladıklarını belirten Eşki, dijital, yeşil ve kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Başkan Eşki, Karayalçın’a Akıllı Şehir Yönetim ve İnovasyon Merkezi hakkında da bilgi verdi.

Kent Konseyi’nden çevre vurgusu
Bornova Kent Konseyi Başkanı Av. Dr. Doğan Baran Mengüş ise Erzene Mahallesi’ndeki zeytinlik ve yeşil alanların imara açılmasına karşı mücadele ettiklerini dile getirdi. Mengüş, Kent Konseyi olarak doğayı ve kentin haklarını koruma sorumluluğu taşıdıklarını vurguladı.

Uzmanlardan sürdürülebilirlik perspektifi
Sosyolog Dr. Engin Önen’in kolaylaştırıcılığında gerçekleşen panelde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Adile Arslan Avar, şehir plancısı Ali Faruk Göksu ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ruşen Keleş, sürdürülebilir konut politikaları üzerine sunumlar yaptı. Akademisyenler, yerel reformların ve kamu katılımının sürdürülebilirlik açısından taşıdığı önemi vurguladı.