Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

NASSIZLIK ve KAOS!

NASSIZLIK ve KAOS!

“”Hıristiyan’a göre, İslam Nas’sızlıktır, Müslüman’a Göre Hıristiyanlık, Liberal Ekonomik Düzene Göre de İkisi de Nassızlıktır. Toplumlar İçin Nassızlık ise Kaostur. Günümüz de, dini Kaynakları ve İnsanlığın Ulaştığı Evrensel Hukuk ve Yönetim Birikimini Kullanan, Demokratik Hukuk Kuralları Olan Nas’lar Nasımız, Olmalıdır.”” Fikri Adil

Önce Nas nedir, ona bakalım mı, nas bir acıdan baktığımız da, açıklık, açık ve kesin yargılar, olduğu anlaşılıyor… Nas süresinden bakınca insan anlaşılabiliyor… Dini acıdan bakacak olursak, “Allah’ın ve Hz. Peygamber’in sözünü ifade eder, fıkıh usulünde açıklık bakımından yapılan lafız ayırımında kullanılan anlamı da vardır.” Felsefen bakınca ne anlaşılıyor derseniz?

Felsefe, Doğruluğu sınanmadan, üzerine bilgi, bilim, akıl, mantık yoluyla düşünmeden benimsenen, bir öğretinin ya da ideolojinin, dinler adına belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi dediğin de… Felsefe buna doğma diyor… Felsefe devam ediyor Nas’ı anlamaya çalışmaya, doğruluğu sınanmadan benimsenen, bir öğretinin veya ideolojinin temel sav’ı, Nas’ı diyor.. Hayat bize ne diyor?

Hayat, çok zaman hukuki, dini/fıkıhi, örfi olarak kurallarla yaşansada bazen hatta günümüzde çok zaman Nas’ı aşarak yaşanmak zorunda kalınır.. 1000-2000 yıllık, Naslarda Israr günümüzde toplumsal kaos yaratabilir, hatta bazı toplumları gözlemlediğimizde yarattığı görülebilir.  Böyle bir ifade sorunlu ifade kabul ederek… Günümüz de nas’lar birbirine girmiştir, her nas aynı zamanda bu nas, bu nas da aynı zaman da o nas, olmuştur, bu ne demektir?

Örnegin şuan yaşadığımız toplumsal yaşamlarda en üst nas hukuk kuralları, yani anayasadır, diger bütün naslar buna göre kendi naslarını yorumlarlar.. Diyelim bu nas’a göre yorumlanmadı ne olur? Nasısızlık olur ve fitne çıkar, örnegin liberal serbest piyasayı kabul eden bir ekonomik düzen içindeyiz, bu düzen içinde faiz çok önemli bir nas’tır neden? İki nedenden dolayı çok önemlidir!

Bir, parasını harcamayıp tasarruf yapanların parasının degerini korumak için, örnek vermek gerekirse 1000 liran var yağ almak istersen tarih 1.1.2021 fiyatı 50 liradan yağ almak istersen 20 teneke yağ alabiliyorken… Bunu harcamayıp tasarruf yapan kişi 1.1.2022 de 125 liradan ancak 8 adet yağ alabilir duruma gelmektedir… Bu kişi tasarruf yapar mı? Yapmaz, neden parasının degerinin kaybolacağını bilir ve harcar, harcadığında ise iki duruma neden olur, bir tüketimi körükler, üretim gücünüz bu tüketimi karşılayamazsa… iki, fiyat artışlarını ve ithalatı artıraçaktırır, bu ise dış ticaret acığını artırarak ülkenin ihracatı, ithalatını karşılayamaz duruma gelir.. Faizi anlamaya devam edecek olursak… Üretim gücümüzü ne artırır, yer üstü, yer altı kaynaklarımız, insan, emek ve sermaye… Sermaye nasıl birikir? Biz son tartışmalar üzerinden Nas böyle diyor, enflasyon %30-40 hatta bazı göstergelere göre%50 iken faizleri dini nas böyle istiyor diye indirme kararı alırsak liberal ekonomide nassızlık ve fitne çıkar… Bu kararlara gelinceye kadar daha başka yanlış kararların ekonomimizde ki zararları daha ince hesap gerektirmektedir ve bu bizi aşar… Bizim liberal naslarla, ilahi nas arasında sıkışmışlık, iki arada bir derede kalışımız, atalarımız bu duruma iki cami arasında beynamaz demişlerdir… İki cami var ama bir tercih yok ve namaz kılmamayı mı tercih etmeye işaret etmiş olabilir… Bankalarda mevduat olarak Sermaye birikmez ise, büyük yatırımlar nasıl yapılacaktır_  Diyelim ki faizi düşürdük, Şimdi parasının degerini korumak isteyen kişiler ne yapacaktır, harcayacaklar, madem  faiz verilmeyecek o zaman kar payı vermek gerekir.. Adı başka olsada katılım bankaları bile faize bir puan yakın, bir puan aşagı kar verecegiz sözü verirler… Oysa bunu yapmak yerine bugdaya, pirince,  pancara, susama, petrole, şirket hisse senedi gibi veya bu sene yağ çok zamlandı yağ gibi ürünler üzerinden mal fiyat garantisi ile kar payı verseler.. Hem liberal sistem içinde tasarruf sahiplerinin parasının degeri kaybolmaz, hemde tasarruflar artarak büyük yatırımlar için kaynak yaratılır…  Hemde dini nassa uyulmuş olunur… Yoksa, nas bunu diyor der, illede uygulacayağım dersek kişi isek kişisel ekonomimize, kurumsak kurumsal ekonomimize, devleti yönetenler böyle davranırsa ülke ekonomisine zarar vereceklerdir… Son olarak..

Laik, demokratik, hukuk düzeni içinde devleti yönetenlerin zaten dini nas uygulayacağım demeleri anayasaya aykırıdır,  kişiler zararı göze alarak dini nas uygulayabilirler, devleti yönetenler uygulamaya kalktığında iki başlı bir sitem çıkar, orada ekonomide güvensizlik dogar, liberal naslar, dini nasları bogar. Neden bogar ben param deger kaybetmesin diye bankaya giderim, banka enflasyon %30 iken bana %15 faiz verirse paramı bankaya yatırmak yerine altın ve yabancı paralara, başka ülkede satılan yatırım araclarına yatırırım ki.. Bu sefer de kendimi koruyacağım derken, ülke ekonomisini zarara uğratırım… İşte nassızlık, işte fitne bu olsa gerek.. Bu durum bankada ki paraların kaçmasına nende olur, son olarak hükümet dövize endeksli mevduatı, yatırım aracı olarak topluma sundu ve bankalara tasarruflar gelmeye başladı… Bu duruma kılıf bulmaya çalışan bir din adamı, yine liberal naslarla çalışan piuyasaya dini nas önerdi, buna faiz dememek için hibe demiş… Öte ayndan bir katılım bankası işi abartmış içazet seni düzenlemiş, bu tiplere önerim, dini nas, dini nas diye söylen dur, liberal naslarla yaşa, ben derim böyle bir nasssızlık düşman başına… Tüm marjinalleirn yaptığı gibi hileyi şerriye, durum bize uymuyorsa, biz duruma uyalım, iyide nas ne oldu? Oldu nassızlık, yapmayın etmeyin, şartları zorlayarak dine ve ekonomiye zarar vermeyin… En İslami düzen, nas nedir derseniz, en adaletli olan sistemdir derim, en ahlaki düzen derim, bende bunları demokraside, demokratik hukuk düzeninde gördüğümü ifade edebilirim… Nassızlığı ancak böyle aşabiliriz… Demokratik nasların önemini bilerek sisteme uygun dini, felsefi yorumlarla yaşamak dilegiyle .. Selam ve sevgilerimle… Ayrıca yeni yılımızın da bize ve insanlıga iyi, güzel, doğru olanı getirmesini dilerim…

Hüseyin Benek – 3.1.22 – baskentpostası.com

Kaynaklar

1* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html

2* https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/sure/114-nas-suresi

3* https://islamansiklopedisi.org.tr/nas

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER