“Osmanlı’nın Kuruluşu ve Bursa’nın Fethi Sempozyumu”, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerini bir araya getirdi.
Bursa’nın fethinin 700. yılı kapsamında Yıldırım Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “Osmanlı’nın Kuruluşu ve Bursa’nın Fethi Sempozyumu”, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerini bir araya getirdi. İki gün sürecek etkinlikte Osmanlı’nın kuruluş süreci, Bursa’nın fethi ve medeniyet inşası çok yönlü ele alınıyor.
Bursa Yıldırım Belediyesi tarafından “Beylikten Cihan Devletine” temasıyla başlatılan kültür sanat sezonu kapsamında düzenlenen “Osmanlı’nın Kuruluşu ve Bursa’nın Fethi Sempozyumu” başladı. Bursa’nın fethinin 700. yılı dolayısıyla Türk Tarih Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyum, Barış Manço Kültür Merkezi’nde iki gün sürecek şekilde planlandı.
16 farklı üniversiteden 36 bilim insanının katıldığı sempozyuma Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Bursa Vali Vekili Hulusi Doğan, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen ve çok sayıda akademisyen ile davetli katıldı. Düzenleme kurulu başkanlığını Prof. Dr. Feridun M. Emecen üstlendi.
“OSMANLI’NIN DİBACESİ BURSA”
Açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, şehirlerin anlaşılmasının o şehirleri var eden medeniyetin kavranmasıyla mümkün olduğunu belirterek, “Osmanlı’nın ‘Dibacesi’ olarak anılan bu müstesna kent, büyük bir medeniyetin inşa edildiği ilk merkezdir. Bursa’nın fethi, yalnızca bir zafer değil, bir çağın kapısının aralanmasıdır. Fetihle birlikte Bursa, Osmanlı’nın ilk başkenti olmuş; ilmin, ticaretin ve sanatın öncüsü haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Başkan Oktay Yılmaz, Bursa’nın tarihsel rolüne dikkat çekerek, “İlk Osmanlı parası burada basılmış, ilk hastane burada açılmıştır. Bu şehir, vakıf medeniyetinin en güzel örnekleriyle donatılmıştır. Altı padişahın ve yirmi şehzadenin ebedi istirahatgahı olan Bursa aynı zamanda bir ruhun taşıyıcısıdır.” dedi.
“ECDAT SADECE TOPRAKLARI DEĞİL GÖNÜLLERİ DE FETHETTİ”
Yıldırım’ın tarihsel ve kültürel önemine değinen Başkan Oktay Yılmaz, “Ecdadımız Bursa’yı fethederken sadece surları aşmadı; gönülleri de kazandı. Onlar için fetih, almak değil ihya etmekti. Bugün bize düşen görev bu mirası anlamak ve geleceğe taşımaktır.” diye konuştu.
Yılmaz ayrıca, “Mazisiyle bağı zayıf olanın istikbali de zayıf olur. Tarihini bilen milletler yönünü kaybetmez. Bu sempozyumun geçmiş ile gelecek arasında güçlü bir köprü kurmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BURSA OSMANLI MEDENİYETİNİN HAFIZASIDIR”
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Bursa’nın fethinin yalnızca askeri bir başarı olmadığını vurgulayarak, “Bu fetih devletin kurumsallaşmasının simgesidir. Bursa, Osmanlı felsefesinin oluştuğu ve olgunlaştığı yerdir. Osmanlı medeniyetini anlamak için Bursa’ya dikkatle bakmak gerekir.” dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cafer Çiftçi ise, “Bursa, Osmanlı’nın ilk şehirleşme örneklerini ortaya koyduğu yerdir. Bu fetih, bir medeniyet inşasının başlangıcıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, “Tarih bilinci yüksek nesiller yetiştirmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni anlamak için Osmanlı’yı, Osmanlı’yı anlamak için de Bursa’yı bilmek gerekir.” ifadelerini kullandı.
Bursa Vali Vekili Hulusi Doğan ise, “Ecdadımız bu topraklara sadece hakim olmadı, aynı zamanda manevi bir miras bıraktı. Bu mirası yaşatmak hepimizin sorumluluğudur.” dedi.
Sempozyum kapsamında iki gün boyunca Osmanlı Beyliği’nin kuruluş süreci, teşkilatlanma çalışmaları, fetih dönemi, Bursa’da şehirleşme ile sosyal ve dini yaşam gibi başlıklar ele alınacak. Etkinlik, 28 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek.