Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

OTOYOLLARI YARIŞ PİSTİNE ÇEVİRENLER ÖLÜM SAÇMAYA DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 yılı trafik ölümlerine göre, 6 bin 548 kişi kazalarda yaşamını yitirdi. Ölüm oranı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarken, dehşet manzara karşısında “hız limitleri düşürülsün” çağrısı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı 2023

Türkiye’de trafik katliamı dur durak bilmiyor. Son olarak Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada 10 kişi hayatını kaybederken, 39 kişi de yaralandı. Karayollarında yaşanan feci kazalar resmi rakamlara da yansırken, 2023 yılında ülke genelinde 6 bin 548 kişi yaşamını yitirdi. Ölüm oranı ise bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. İçişleri Bakanlığının açıkladığı son istatistiklere göre Türkiye genelinde 2023 yılında; 2 bin 984’ü olay yerinde, 3 bin 564 kişi de bir ay içinde olmak üzere toplam 6 bin 548 kişi trafik canavarının kurbanı oldu. Asıl felaket ise yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda yaşandı. Şehirler arası otobüs ölümlerinde 2022’den 2023’e yüzde 45’lik artış olduğu saptandı. Türkiye karayollarında 2022 yılında yaşanan kazalarda ise ölenlerin ayısı 5 bin 229 olmuştu.

 Ortaya çıkan tablonun en büyük nedeni olarak otoyollardaki otomobil hız sınırının saatte 140 km’ye çıkartılması olduğuna dikkat çekilirken, Otomobil-Otoyol Uzmanı Yüksek Mühendis Alpay Lök, artan ölüm oranları üzerinde herkesin durup düşünmesi gerektiğini belirtti. Hız sınırının vakit kaybetmeksizin düşürülmesi gerektiğine de dikkat çeken Lök; “Maalesef bu ölüm artışlarıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün ‘2012-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi! ile trafik ölümlerinin on yılda yarıya düşürülmesi hedefi tehlikeye girmiştir. Bu hedefin gerçekleşmesi için çok acil olarak 1 Temmuz 2022’deki otomobil hız sınırı artış kararı iptal edilmeli ” dedi. 

Yolcu otobüsleri ve ağır tonajlı araçlardaki takograf oyunlarına da dikkat çeken Lök, “Türkiye’de otobüslerde fabrika çıkışı takılı ve 100 km hıza ayarlı “sınırlayıcı donanımlar” iptal ediliyor, takograflar sabunlanıyor. İki dingilli 18 tonluk bir şehirlerarası otobüs 141 km süratle gittiğinde kinetik enerjisi 100 km hızla giden iki otobüsün enerjisine eş oluyor, yani bir yerine iki otobüs çarpmış gibi hasar veriyor” diye konuştu.