Sahra Çölü'nde 20 Bin Hektarlık Tarım Hamlesi: Türk Girişimcilerden Çarpıcı Proje
İzmir merkezli Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri'nin kurucu ortakları Tülin Akın ve Coşkun Yıldırım, Cezayir'de Sahra Çölü'nde 20 bin hektarlık alanda başlattıkları tarım projesiyle dikkat çekiyor. Organik maddesi olmayan çöl toprağında tarım yapmayı hedefleyen ekip, mikro alg ve evsel atıklardan elde edilen organik maddeyle çölü yeşillendirmeye çalışıyor. Proje, Kuzey Afrika'nın farklı bölgelerinde de genişletilerek test ediliyor.

İzmir merkezli girişimciler Sahra Çölü'nde tarım projesine başladı
Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı ve sosyal girişimci Tülin Akın, Sahra Çölü'nde 20 bin hektarlık alanda tarım çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Tarımın Geleceğini Dönüştürmek: Teknoloji, İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik’ başlıklı seminerde konuşan Akın, projenin detaylarını paylaştı.
Organik maddesi olmayan toprakta tarım hedefleniyor
Cezayir'de, Sahra Çölü'nde tamamen organik maddeden yoksun bir alanda tarım yapılması hedefleniyor. Akın, bu projeyle ilgili olarak ‘Dünyanın haritasını gösterip, "şuradaki sarı bölgeye ölmeden önce yeşil bir nokta koymak istemez misiniz?" diye sordum. Ekip büyük bir heyecanla çalışıyor’ ifadelerini kullandı.
Rüzgar, su ve atıklarla yeni bir tarım modeli oluşturuluyor
Tabit Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım ise çölün 40 santigrat derecede, saatte 30 kilometre hızla esen rüzgarlarla zorlayıcı koşullar sunduğunu belirtti. Yıldırım, ‘Çölün altında tatlı su okyanusu var ancak suyu toprakta tutabilmek için organik madde gerekiyor. Cezayir’in deterjansız evsel atıklarını mikro alglerle organik maddeye dönüştürüyoruz. Ayrıca pirina adlı bir organik maddeyi de kullanıyoruz’ dedi.
Projenin şu an 4 bin hektarlık kısmında test aşamasında olduklarını ifade eden Yıldırım, deniz yosunu ve su kombinasyonlarıyla bitkiler için uygun ortam yaratmaya çalıştıklarını belirtti.
23 ödüllü sosyal girişimciden uluslararası başarı
2007’den bu yana 23 ödül kazanan Tülin Akın, Selçuk Yaşar Ödülü’nün kendisi için çok anlamlı olduğunu söyledi. 2018’de Dünya Ekonomik Forumu’ndan ‘Dünyanın En İyi Sosyal Girişimcisi’ ödülünü alan Akın, bu bursla Harvard Üniversitesi’nde ‘Sosyal Değişim İçin Liderlik’ eğitimi aldığını belirtti. Akın, sosyal girişimciliğin temelinde sistemsel dönüşüm ve politika değişikliği yaratmanın yattığını vurguladı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
Tepkiniz Nedir?






