Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SAMANDAĞ BELEDİYESİ’NDEN ÜCRETSİZ SINAV KAYGISI DANIŞMANLIK HİZMETİ

İşte tüm detaylarıyla Sınav kaygısı…

İşte tüm detaylarıyla Sınav

Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi yaklaşan sınavlarla birlikte öğrencilerde oluşan sınav kaygısını ve sınav kaygısı yüzünden oluşabilecek duygu durum bozukluluklarını önlemek amacıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor. Hayatın tamamına etki eden duygu durum bozukluklarının önüne geçebilmek ve bu tür kaygıları kontrol altına alabilmenin yolu da uzmanlardan yardım alarak bu tür kriz durumlarını iyi yönetebilmekten geçiyor. Peki Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav Kaygısına Son!

Birçok kişi sınavdan önce veya sınav esnasında stres veya kaygı yaşamaktadır. Aslında yaşanan bu kaygı veya endişe durumu sınavda elinizden gelenin en iyisini yapmanız için gereklidir. Bununla birlikte, bu sıkıntı, sınavdaki performansı gerçekten etkileyecek kadar aşırı hale geldiğinde, sınav kaygısı olarak adlandırılır.

İnsanlar aşırı kaygı yaşadıklarında, çok başarılı olacak bilgi ve becerilere sahip olsalar bile, yoğun bir şekilde yaşanan bu kaygılar performanslarını önemli ölçüde etkilemektedir. Sınav kaygısının şiddeti kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilmektedir. Bazen midelerinde “kelebekler” varmış gibi hissedebilir ve bazen de sınava konsantre olmakta zorlanabilirler.

Sınav kaygısının semptomları hafiften şiddetliye doğru değişkenlik gösterebilir. Bazı öğrenciler, sınav kaygısının yalnızca hafif semptomlarını yaşarlar ve yine de sınavlarda oldukça başarılı olabilirler. Bazı öğrenciler de kaygıları nedeniyle arzu ettikleri başarıyı elde edemezler.

Sınav Kaygısının Fiziksel Belirtileri

Sınav kaygısının fiziksel semptomları; terleme, titreme, hızlı kalp atışı, ağız kuruluğu, bayılma ve mide bulantısı şeklinde görülebilir. Bazen bu semptomlar midede kelebekler uçuşuyormuş gibi hissettirebilir, ancak mide bulantısı, ishal veya kusma gibi daha ciddi fiziksel semptomlar olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Bilişsel ve Davranışsal Belirtiler

Bilişsel ve davranışsal semptomlar, sınav gerektiren durumlardan kaçınmayı içerir. Dersi almama ve hatta okulu bırakmaya kadar giden bir düşünce silsilesine düşülebilir. Bir diğer durumda ise insanlar anksiyete belirtileriyle baş etmek için yatıştırıcı/uyuşturucu veya alkol kullanabilirler. Diğer bilişsel belirtiler arasında hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü ve kendi kendine olumsuz konuşmalar şeklinde görülebilir.

Duygusal Belirtiler

Sınav kaygısının duygusal belirtileri arasında depresyon, düşük benlik saygısı , öfke ve umutsuzluk hissini sayabiliriz.