Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sigaranın Zararları ve Dünya Tütünsüz Günü

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü dünya tütünsüz gününde açıklamalarda bulundu ve sigaranın dünyada ölüme yol açan  en büyük etken olduğuna işaret etti.

Sigara, dünyada en çok ölüme yol açan ve önlenebilir durumların başında geldiğine işaret edilen açıklamada, Sigara kullanımı gerek doğrudan gerek pasif duman maruziyeti nedeniyle pek çok sağlık sorunun nedeni olarak ölüm riskini artırmaktadır.

Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocukluk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.

Günümüzde, %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise yaklaşık 15 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken, 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir.

DSÖ’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı, tütün ürünü dumanına maruz kalmaktadır. Dünyada her yıl 60.000 çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir. Toplumu pasif tütün dumanının zararlarından korumanın tek yolu bütün kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımının engellenmesidir.

Koruyucu ve önleyici çalışmalarla, başta çocuk ve gençler olmak üzere bireylerin tütün ürünü kullanımına hiç başlamadan sağlıklı kalmaları amaçlanmaktadır. Böylece sadece tütün bağımlılığını önlemek değil, diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının da önüne geçilmesi sağlanacaktır.

Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla DSÖ tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup, tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda; İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm vatandaşlarımıza sigaradan arınmış, mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.