Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

TARIM ve HAYVANCILIK

TARIM ve HAYVANCILIK ÜZERE DÜŞÜNCELER

Uzun süredir artık kendi kendimizi beleyecek kadar tarım ve hayvancılık alanında üretim yapamıyoruz, bunun nedeni nedir sorgulamıyoruz, bile… Sürekli dış ticaret zararları ediyoruz 2023 de 106 milyar dolar zarar var… Neden üretmediğimiz, tükettiğimiz için?!!!

Tarım ürünleri ithalatına 2023 de kaç dolar para vermişiz 21,13 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilmiş, bunun yarısı teşvik verilse üretimimiz daha artar.. Tarım ve hayvancılık alanında üretim neden artmıyor?

Önce devlet ve devleti yöneten hükümet üretim için ortam hazırlar, barajlar yapar sulama tesisleri yapar, gübre ilaç, mazot, yem, saman gibi, girdi maliyetlerini düşürür.. Bizde bu girdileri üretmemek için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.. Mazot ithal, ilaç ithal, gübre ithal, yem ya ithal yada burada yabancılar piyasaya hakim… Bunların yanı sıra şu sorunlarda tarımda üretimi zorlaştırıyor ve önlem aşlınması gerekiyor..

*Tarımsal girdi fiyatları, üretim maliyetleri 3 yılda yüzde 15’ten yüzde 121’e yükseldi, ürün fiyatları aynı oranda yükseldimi?

* Yağışlar yüzde 52 azalırken, sıcaklıklar arttı, çifciler daha sık sulama yapmak zorunda kaldılar..

* TÜİK’in açıklamasına göre tarımsal girdilerde, maliyetlerdde fiyat artışı 2022’de yüzde 103,14 oldu. Yemde yüzde 117, enerji, yağ, mazotta yüzde 115,gübrede yüzde 101 ve zirai ilaçtaki artış yüzde 96 olarak gerçekleşti. Bunlar yetmezmiş gibi..

* Gübre Takip Sistemi(GTS)’ne yılbaşından geçerli yüzde 98 zam yapıldı.

* Yıllık bazda fiyatı en çok artan yüzde 117,25 ile hayvan yemi oldu.

Tohum ıslah edelim derken hastalıklara karşı dayanıksız tohumlar elimizde kaldı, ilaçsız gübresiz tarım artık mümkün degil… Üretmek maliyetli bir iş haline geldi, tarım ve hayvancılıkta üretiçilerimiz üretimden çekilmeye başladı.. Şu haberleri sık duyardık daha da sık duyacağız!!

En fazla ithal edilen ürün 3 milyar 402,4 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdayı 1 milyar 679,3 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 1 milyar 303,9 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı takip etti. Bu 3 ürün, geçen yıl itibarıyla toplam ithalatın yüzde 29,9’unu oluşturdu. Demekki bunları daha çok üretmemiz gerek, tarla var, tohum var, çiftçi de var neden üretemiyoruz..

Konya Ziraat Odası Tepki Gösterdi:: Yüzde 75 olduğu TÜİK’e göre resmi girdi maliyetleri yüzde 60 olduğu açıklanırken yapılan yüzde 12’lik zam kabul edilemez. Bu, hububat üreticisinin sonu olur. Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir” dedi.

*Sadece sorun bununlada bitmiyor, TMO ya zamanında alımlara başlamıyor yada parasını zamanında ödemiyor, çiftçiler acıklanan taban fiyatlarında altında tüccara ürettiklerini ürünleri vermek zorunda kalıyor.. Tarım da sorunlar bununla da bitmiyor..

*Bir şehirlere yakın yerlerde tarım arazileri arsa oluyor agaç yerine apartmanlar dikiyor…. Bir iki kilometre odada verimsiz yamaçlar varken ne hikmekse tarım arazisi inşaat için kullanılıyor..

*Ayrıca hobi bahceleri denen yeni gecekondulaşma ise başka bir tarım alanları işgalcisi olmuş durumda.. Üstelik bazıları villa gibi yapıyor, hobi bahçe kaldırıldığında yeri tarım arazisi olarak kullanılacak şekilde yapılaşmaya izin verilmesi gerekmez mi?

* Başka bir tarım sorunumuz ise arazilerin miras yoluyla aşırı bölünmesidir ki bunun çözümü de kim kullanıyorsa ona kullanım hakkının verilmesidir..

* Gelen veya gelmiş olan küresel ısınmaya dayalı olarak tarım ne kadar etkilenecek, bu etkiden dolayı hangi ürün daha az üretilecek bunların yerine ne ikame edebiliriz? Diye de düşünmek zorundayız…

Mazot sorunu için elektrikli traktörün elektrikli otomobilden daha önemli bu nedenle hızlı bir şekilde tarları işler hale gelmesi gerekir. Bunu da her ziraat odasına ziraat bankası kredisiyle ilçenin büyüklüğüne göre 5-6 tane vererek çiftçilere ulaştırılması gerekir… Son söz!

Herkes sorunun nereden kaynaklandığını biliyor, sırf bir iki firma kar edecek diye ithalatın önünün açılması nasıl hataysa.. Tarım alanlarında maliyetlerin düşürülmesi için ilacın, gübrenin tohumun, makine ve ekipmanın üretilmesi gerektiğini biliyorsak… Capa makine üreten firmalarımızdan ricamdır küçük bahçe traktörleri üreterek işe başlayın…

Tarımda durum bu, bu durmadan ne üretici, neden tüketici memnun, üreticiyi maliyetler eziyor, tüketiciyi aracılar, böyle gitmemesi gerekir.. Hükümetimize, tarım bakanımıza, bu konuyla ilgili devlet kurumlarına durumu bildirir geregini, çözümünü rica ederiz…

Hüseyin Benek – baskentPostası.com – 23.6.2024 

Kaynaklar

1* https://www.tarimdunyasi.net/2024/01/04/tarimda-2023un-bilancosu/

2*https://www.dunya.com/kose-yazisi/2023un-dis-ticaret-acigi-106-milyar-dolar/717012#:~:text=%C3%96nceki%20y%C4%B1la%20g%C3%B6re%20ihracat %20y%C3%BCzde,k%C3%BC%C3%A7%C3%BClerek%20106%20milyar%20dolar%20oldu.

3* https://ankahaber.net/haber/detay/konyada_ziraat_odalari_hububat_fiyatina_tepki_gosterdi_yuzde_12lik_zam_kabul_edilemez%C2%A0bu_hububat_ureticisinin_sonu_olur_183221

4*https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/tarim-gida-ve-icecek-sektorunden-2023te-2649-milyar-dolarlik-ihracat-833739.html#:~:text=Tar%C4%B1m%2C%20g%C4%B1da%20ve%20i%C3%A7ecek%20sekt%C3%B6r%C3%BC,milyar%20dolarl%C4%B1k%20da%20ithalat%20yapt%C4%B1.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER