Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TBMM’de Kabul Edilen Kanun ile Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 9 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme, yabancıların sağlık hizmetlerinden yararlanması, geleneksel tıp uygulamaları, ücretli rapor hizmetleri ve klinik araştırmalar alanında yenilikler içeriyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sağlık hizmetleri alanında önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Düzenleme ile birlikte çeşitli alanlarda vatandaşların ve yabancıların sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırıldı. İşte değişiklikler:

Yabancılar İçin Aile Sağlığı Hizmetleri Genişletildi

Yeni düzenleme ile ikamet izni bulunan yabancıların aile hekimliğine kayıt yaptırabilmesine imkân sağlandı. İkamet izni olmayan yabancılar ise “turistin sağlığı” kapsamında sağlık hizmeti alabilecek. Böylece yabancıların sağlık hizmetlerine erişimi belli bir ücret karşılığında mümkün hale geldi.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kolaylaştırıldı

Vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha çeşitli ve erişilebilir şekilde yararlanabilmesi için, mesai saatleri dışında akupunktur ve fitoterapi gibi geleneksel tıp uygulamalarının, sertifikalı aile hekimleri tarafından sunulmasının önü açıldı.

Ücretli Rapor Hizmetleri Getirildi

Düzenleme kapsamında aile hekimliğinde düzenlenen özel amaçlı raporların ücretli hale getirilmesi kararlaştırıldı. Ancak, teşhis ve tedavi sürecinin bir parçası olan istirahat raporları bu kapsamın dışında bırakıldı. Bu adımla sağlık hizmetlerinin daha eşit bir şekilde sunulması hedefleniyor.

Klinik Araştırmalara Destek Sağlandı

Bilim insanlarının daha ekonomik koşullarda klinik araştırmalar yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu değişikliklerle yenilikçi tedavilerin vatandaşlara daha erken ulaşması amaçlanıyor. Ayrıca, klinik araştırmaların maliyetinin düşürülmesiyle Türkiye’nin uluslararası klinik araştırma merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Bu kanunla birlikte sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, erişimin kolaylaştırılması ve bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

Ayşegül ÇALIŞIR