Ticaret Bakanı Ömer Bolat Başkanlığında Otomotiv Zirvesi: Türkiye’den AB’nin “Made in EU” Politikasına Gümrük Birliği Vurgusu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında Ankara’da otomotiv sektörünün çatı kuruluşlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Avrupa Birliği’nin Sanayi Hızlandırma Yasası Taslağı kapsamında gündeme gelen “Made in EU” politikası değerlendirildi. Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği ilişkilerinin, ortak üretim ağlarının ve tedarik zincirlerinin korunmasının öncelikli olduğunu vurgularken, Avrupa kurumları nezdindeki girişimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında, 20 Ekim 2026 tarihinde Ankara’da, otomotiv sektörünün çatı kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Avrupa Birliği’nde görüşülmekte olan Sanayi Hızlandırma Yasası Taslağı (IAA) kapsamında öngörülen “Made in EU” politikası, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği ilişkileri ve otomotiv sanayisinin geleceği ele alındı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin Avrupa otomotiv sanayisiyle kurduğu ekonomik bütünleşmenin korunmasının temel öncelik olduğu belirtilerek, “Made in EU politikasının, Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği temelinde oluşturulan güçlü ekonomik bütünleşmeyi ve ortak üretim ve tedarik zincirlerini gözetmesi temel önceliğimizdir.” ifadelerine yer verildi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN ÇATI KURULUŞLARI ANKARA'DA BULUŞTU
Ticaret Bakanlığında düzenlenen toplantıya, ilgili bakanlıkların ve kamu kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra otomotiv sektörünün önde gelen kuruluşlarının yöneticileri katıldı.
Toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) başkanları ile üst yönetim temsilcileri hazır bulundu.
Bakanlık açıklamasında, toplantının kapsamına ilişkin, “Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığında, Ticaret Bakanlığında ilgili bakanlıklarımız, kurumlarımız ve otomotiv sektörümüzün temsilcileri ile kapsamlı bir toplantı daha yapılmış ve toplantıda son gelişmeler ve müteakip adımlar gözden geçirilmiştir.” denildi.
Görüşmelerde, AB'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin Türkiye ile Avrupa arasındaki mevcut üretim ilişkilerine olası etkileri değerlendirilirken, önümüzdeki süreçte izlenecek diplomatik ve sektörel adımlar da gündeme geldi.
“TÜRKİYE'NİN GÖRÜŞ VE HASSASİYETLERİ HER DÜZEYDE DİLE GETİRİLİYOR”
Ticaret Bakanlığı, Sanayi Hızlandırma Yasası Taslağı'na ilişkin gelişmelerin yakından takip edildiğini ve Türkiye'nin beklentilerinin Avrupa Birliği kurumlarına aktarıldığını bildirdi.
Açıklamada, “İlgili tüm kurumlarımızla koordinasyon içerisinde sürecin en başından itibaren AB kurumları, üye ülkeler ve AB sektör temsilcileri nezdinde sayısız temas gerçekleştirilerek ülkemizin görüş, beklenti ve hassasiyetleri her düzeyde kararlılıkla dile getirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Özel sektör kuruluşlarının da Avrupa'daki muhataplarıyla görüşmeler yürüttüğü belirtilen açıklamada, kamu kurumları ile sektör temsilcileri arasında koordinasyonun sürdürüldüğü kaydedildi.
“GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN OLUŞTURDUĞU EKONOMİK BÜTÜNLEŞME DİKKATE ALINMALI”
Toplantının önemli gündem maddelerinden birini, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1996 yılı başında yürürlüğe giren Gümrük Birliği'nin otomotiv sektöründe oluşturduğu üretim ve ticaret entegrasyonu oluşturdu.
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektörünün bu ekonomik bütünleşmenin en başarılı örneklerinden biri olduğuna işaret ederek, “Otomotiv sektörünün 1996 yılı başında yürürlüğe giren Gümrük Birliği ilişkisinin ortaya koyduğu entegrasyonun en başarılı alanlarından birisi olduğu ve sanayi entegrasyonumuzun omurgasını teşkil ettiği.” değerlendirmesini paylaştı.
Açıklamada, AB tarafından hazırlanacak düzenlemelerin mevcut ekonomik ilişkileri gözetmesi gerektiği vurgulanarak, “Ortaya konulacak her yaklaşımın Gümrük Birliği'nin oluşturduğu ekonomik bütünleşmeyi dikkate alması, ortak üretim, yatırım ve tedarik ağlarımızı göz önüne alması gerektiği bir kez daha güçlü şekilde ifade edilmiştir.” denildi.
“AVRUPALI ÜRETİCİLERİN YATIRIMLARI OLUMSUZ ETKİLENMEMELİ”
Ticaret Bakanlığı, Avrupa sanayisinin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen düzenlemelerin, mevcut üretim ve yatırım ilişkilerini zayıflatacak sonuçlar doğurmaması gerektiğini bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, “Avrupa sanayisinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan bir düzenlemenin, bizzat Avrupalı üreticilerin yatırımlarını ve mevcut üretim ağlarını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurmaması gerektiği.” vurgulandı.
Bu yaklaşımın yaklaşık bir yıldır sürdürülen ticaret diplomasisinin temel gündem maddelerinden biri olduğu belirtilerek, Avrupa Parlamentosu, AB Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu, üye ülkeler ve özel sektör temsilcileriyle temasların devam ettiği aktarıldı.
Açıklamada ayrıca, Avrupalı otomotiv üreticilerinin de Türkiye'deki yatırımların önemine dikkat çektiği belirtilerek, “Avrupalı otomotiv üreticileri ve sektör temsilcileri de mevcut üretim ve tedarik zincirlerinin olumsuz etkilenmemesi için Türkiye'deki üretim ve yatırımların Avrupa otomotiv ekosistemi açısından taşıdığı stratejik önemi AB'deki karar alıcılara aktarmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
AB KONSEYİ, PARLAMENTOSU VE KOMİSYONU NEZDİNDE GİRİŞİMLER SÜRECEK
Toplantıda, Sanayi Hızlandırma Yasası Taslağı'na ilişkin AB içindeki çalışmaların Türkiye ile Avrupa arasındaki sanayi entegrasyonunu dikkate alacak şekilde sonuçlanması için yürütülecek girişimler de değerlendirildi.
Bakanlık, görüşmelerde sağlanan mutabakata ilişkin, “AB içinde ortaya konulan nihai çalışmanın Türkiye ile AB arasındaki köklü sanayi entegrasyonunu gözetecek bir yönde sonuçlanması için hem üye ülkelerin pozisyonlarına hem de AB Konseyi, Parlamentosu ve Komisyonunun çalışmalarına yansıtılmasına dönük çabaların kararlılıkla devam ettirilmesi hususunda mutabık kalınmıştır.” açıklamasını yaptı.
Bu kapsamda, Türkiye'nin beklentilerinin AB üyesi ülkelerin tutumlarına ve Avrupa kurumlarının karar alma süreçlerine yansıtılması için diplomatik temasların sürdürüleceği bildirildi.
“KARŞILIKLI PAZAR ERİŞİMİNİ DARALTAN UYGULAMALAR YERİNE ORTAK ÜRETİM GELİŞTİRİLMELİ”
Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkilerde karşılıklı pazar erişiminin korunması ve ortak üretim kapasitesinin geliştirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Açıklamada, “Tüm çalışmalarımız, karşılıklı pazar erişimini daraltan uygulamalar yerine AB ile ortak üretim kapasitemizi ve küresel rekabet gücümüzü birlikte geliştirmeyi; Gümrük Birliği'nin hukuki ve ekonomik gerçeklerini dikkate alan kapsayıcı bir yaklaşımın AB içerisinde benimsenmesini sağlamayı amaçlamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, Gümrük Birliği'nin hukuki ve ekonomik yapısının dikkate alınmasının hem Türkiye hem de Avrupa sanayisinin ortak üretim ve tedarik ilişkileri açısından önem taşıdığını belirtti.
“AB KURUMLARI VE ÖZEL SEKTÖRLE TEMASLARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektörünün temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından Avrupa Birliği kurumları, üye ülkeler ve özel sektörle yürütülen görüşmelerin devam edeceğini duyurdu.
Bakanlığın açıklamasında, “Bu doğrultuda, AB kurumları, üye ülkeler ve özel sektörle girişimlerimizi ve temaslarımızı her düzeyde kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.
Türkiye'nin, AB'nin Sanayi Hızlandırma Yasası Taslağı kapsamında şekillenecek düzenlemelerinde Gümrük Birliği'nin mevcut yapısının, ortak üretim kapasitesinin ve otomotiv sektöründeki bütünleşmenin gözetilmesi yönündeki girişimlerini sürdüreceği kaydedildi.