TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BOLAT IRAKLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ İKİLİ TİCARETİN 20 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARILMASI HEDEFİ ELE ALINDI

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Irak’ta yeni kurulan hükümette Ticaret Bakanı olarak görevlendirilen Mustafa Nizar Al-Ani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, ikili ticaret hacminin yeniden 20 milyar doların üzerine çıkarılması, yatırımların artırılması ve Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürütülen iş birliklerinin güçlendirilmesi konuları değerlendirildi.

Haz 15, 2026 - 22:14
TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BOLAT IRAKLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ İKİLİ TİCARETİN 20 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARILMASI HEDEFİ ELE ALINDI


Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Irak’ta yeni kurulan hükümette Ticaret Bakanlığı görevine atanan Mustafa Nizar Al-Ani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ömer Bolat, görüşmede Al-Ani’yi yeni görevi dolayısıyla tebrik ederek Irak hükümetine başarı dileklerini iletti.

İkili Ticaret ve Yatırımlar Gündemdeydi

Görüşmede Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması ele alındı. Prof. Dr. Ömer Bolat, “Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi, ikili ticaret hacmimizin en kısa sürede yeniden 20 milyar doların üzerine çıkarılması, yatırımlar ve müteahhitlik projeleri imkanlarının güçlendirilmesi konularını değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.

Bolat, iki ülkenin özel sektörleri arasındaki ticaret ve ortaklık iş birliğinin teşvik edilmesine yönelik çalışmaların da görüşmenin önemli başlıkları arasında yer aldığını belirtti.

“Güçlü İlişkilerimizin Önemi Bir Kez Daha Ortaya Çıktı”

Görüşmede Türkiye ile Irak arasında köklü tarihi bağlara dayanan güçlü ilişkilerin bulunduğu vurgulandı. Taraflar, Körfez bölgesinde son 3,5 aydır yaşanan gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu değerlendirdi.

Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ile Irak arasındaki petrol boru hattının stratejik rolüne dikkat çekildiğini aktararak bölgesel gelişmeler karşısında ekonomik iş birliğinin öneminin arttığını ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi İçin İş Birliği Vurgusu

Taraflar, Kalkınma Yolu Projesi başta olmak üzere ulaştırma, lojistik, müteahhitlik, sanayi, gümrük ve ticaret alanlarında yürütülen iş birliğinin daha ileri seviyelere taşınması için çalışmaların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

Görüşmede ayrıca Prof. Dr. Ömer Bolat, daha kapsamlı temasların gerçekleştirilmesi amacıyla kısa süre içerisinde Türkiye’de düzenlenecek Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticari Ortak Komitesi (JETCO) Toplantısı’na Irak Ticaret Bakanı Mustafa Nizar Al-Ani ve beraberindeki heyeti davet etti.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI