TRT Uluslararası Çocuk Medyası Zirvesi’nde Emine Erdoğan: “Dijital dönüşümün olumsuz etkilerine karşı bizi koruyacak olan güçlü ailelerdir”

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen TRT Uluslararası Çocuk Medyası Zirvesi’ne katılan Emine Erdoğan, Türkiye’de günlük ekran süresinin 6 saatin üzerine çıktığını belirterek ebeveynlerin dijital alışkanlıklarının çocukların davranışlarını doğrudan etkilediğini söyledi. Erdoğan, Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını açıklayarak toplumun tüm kesimlerini sözleşmeye destek vermeye davet etti. Zirvede dijital riskler, mahremiyet, çocuk içeriklerinin niteliği ve aile içinde yüz yüze iletişimin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ara 6, 2025 - 17:20
TRT Uluslararası Çocuk Medyası Zirvesi’nde Emine Erdoğan: “Dijital dönüşümün olumsuz etkilerine karşı bizi koruyacak olan güçlü ailelerdir”

Haliç Kongre Merkezi’nde “Dijital Çağda Çocuk Medyası: Aileyi Güçlendirmek, Değerler İnşa Etmek” başlığıyla gerçekleştirilen TRT Uluslararası Çocuk Medyası Zirvesi, geniş bir katılımla açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, programın açılış konuşmasında çocuk medyasının küresel ölçekte taşıdığı önemi hatırlatarak dijital dünyada çocukların güvenliğinin ailelerle birlikte korunabileceğini ifade etti.

Erdoğan konuşmasında, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ekran süresi günlük 6 saatin üzerinde. Araştırmalar, insanların telefonlarını günde ortalama 100 kez kontrol ettiğini söylüyor.” dedi ve ailelerin dijital örnek olma sorumluluğuna dikkat çekti. Erdoğan, “Yetişkinlerin başları ekranlara gömülü olduğu sürece çocuklar da farklı bir yol izlemeyeceklerdir.” sözleriyle mesajını sürdürdü.

Dijital Kültür ve Aile Yapısına Etkiler

Erdoğan, ebeveynlerin çocukların doğumdan itibaren dijitalleşmesine neden olan alışkanlıklarını hatırlatarak ninnilerin yerini “beyaz gürültüye” bıraktığını, televizyon ve telefonların ise birer “dijital emzik” hâline geldiğini kaydetti. Çocukların sosyal medyada paylaşılan görüntülerle kalıcı dijital izler bıraktığını belirten Erdoğan, “Çocukların her insanın hakkı olan ‘unutulma hakkı’ elinden alınıyor.” ifadesini kullandı.

Mahremiyetin belirsizleştiğini, evlerin sanal dünyaya sürekli açık hâle geldiğini vurgulayan Erdoğan, aile içi iletişimin ekran yoğunluğu nedeniyle zayıfladığını söyledi. Haberleşme uygulamalarında çevrimdışı olma imkânının bulunmamasına da değinen Erdoğan, aile bireylerinin yalnızca elektrik kesildiğinde bir araya gelebildiğini ifade etti.

“Sanal Dünyanın Kültür Üreticisi Olmasına İzin Vermeyelim”

Erdoğan, çocukların sosyal medyada aradığı değeri aile içinde bulması gerektiğini belirterek, “Bayramlaşmayı görüntülü konuşmalarla, özel günleri sanal kartlarla ikame etmeyi bırakalım.” çağrısında bulundu. Aile bağlarının güçlenmesi için yüz yüze iletişimin temel rol oynadığını söyledi.

Teknolojinin eğitimden sağlığa birçok faydası olduğunu ancak denetimsiz dijital alanların riskler barındırdığını hatırlatan Erdoğan, ebeveynlerin çocuklarını dijital ortamda da korumasının “sansür değil sorumluluk” olduğunu vurguladı.

Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi

Erdoğan konuşmasının önemli bölümlerinden birinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi”ni tanıttı. “Bugün ben de sözleşmeyi imzaladım.” diyen Erdoğan, tüm toplumu sözleşmeye destek vermeye çağırdı.

Bakanlığın 15 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi hazırladığını hatırlatan Erdoğan, farklı ülkelerde de benzer adımlar atıldığını belirtti. Çocukların dijital ortamlarda karşılaştığı istismar, zorbalık ve bağımlılık risklerini TÜİK verileriyle aktararak internet kullanım oranlarının yüksekliğine dikkat çekti.

Zararlı İçerikler ve Temiz İçerik Talebi

Erdoğan, sosyal medya, dijital oyunlar ve yayın platformlarındaki içeriklerin çocuklar üzerindeki etkilerine değinerek toplumda artan “temiz içerik” talebinin altını çizdi. Çocukların dijital oyunlarla şiddete yönlendirildiğini, akademik başarılarının düştüğünü belirten Erdoğan, televizyon ve dijital platformlarda değerlerle uyuşmayan içeriklerin yaygınlaştığını ifade etti.

Erdoğan ayrıca, hayatın içinden alınacak gerçek ilham örneklerini hatırlatarak iyilik odaklı içerik üretiminin mümkün olduğunu söyledi. Teknolojinin çevre sorunlarına çözüm üretebileceğini, sosyal medyanın ise toplumsal fayda için kullanılabileceğini dile getirdi.

Zirve Alanında İncelemeler

Programın ardından Emine Erdoğan, TRT tarafından kurulan stantları ziyaret etti. TRT’nin çocuk yayıncılığı tarihini anlatan LED tünel, dijital içerik örnekleri ve kültür temelli yapımlar hakkında bilgi aldı. “Çocuklar Büyüklerden Ne İster?” sergisini gezen Erdoğan, çocukların çizimlerinin zirvenin merkezinde yer alan yaklaşımı yansıttığını ifade etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı standında çocukların dijital haklarına yönelik hazırlanan çalışmaları inceleyen Erdoğan, sözleşmeyi dijital ortamda imzaladı. TRT Sinema Tırı’nda çocuklarla birlikte film de izleyen Erdoğan, çocukların sıcak karşılaması eşliğinde etkinlikten ayrıldı.

Panellerde Uzman İsimler Yer Alacak

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın ev sahipliğini yaptığı açılışa Burhanettin Duran, Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul Valisi Davut Gül ve akademik çevrelerden birçok isim katıldı. Çocuk Korosu’nun performansıyla başlayan program, aile fotoğrafı çekimiyle devam etti.

Zirvede Dr. Warren Buckleitner, Isabelle Filliozat, Michael Milo, Chi-Kim Cheung ve Nilüfer Pembecioğlu gibi uzmanların katıldığı üç panel düzenlenecek. Panellerde çocuk medya içerikleri, kimlik ve değer inşası ile gelecek nesillere yönelik politikalar ele alınacak.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI