Geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28’de Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin de dahil olduğu bildirgeye bu yıl Türkiye’nin yanı sıra altı ülke daha imza attı. Böylece bildirgeyi onaylayan toplam ülke sayısı 31’e ulaştı.
Hedef: Net Sıfır Emisyon
Deklarasyon, nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payını artırarak küresel nükleer enerji kurulu gücünü 2020 yılına kıyasla 2050’de üç katına çıkarmayı hedefliyor. Türkiye de bu hedef doğrultusunda ortak çalışma taahhüdünde bulundu.
“Nükleer Enerji Kilit Rol Oynuyor”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmada kilit bir rol oynadığını belirtti. Bayraktar, “Deklarasyon, teknoloji gelişimi, insan kapasitesinin artırılması ve finansman olanaklarının genişletilmesine hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Nükleer Enerji Vizyonu
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki hedeflerini de açıkladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2028 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan dört ünitesiyle Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacağını belirtti. Ayrıca Sinop ve Trakya’da iki yeni nükleer santral yapımı için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Küçük modüler reaktörlerin (SMR) de bu süreçte önemli bir yer tutacağı vurgulandı.
Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 GW nükleer kurulu güç hedeflediğini belirten Bayraktar, bu adımların net sıfır emisyon hedeflerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Küresel Hedef: 1.200 GW Nükleer Kapasite
Dünya genelinde 31 ülkede toplam 415 nükleer santral bulunuyor ve mevcut kurulu güç 400 GW seviyesinde. Küresel hedef ise bu kapasiteyi 2050 yılına kadar 1.200 GW’a çıkarmak. ABD, COP29 sırasında açıkladığı yol haritasında 200 GW ilave kapasite planladığını duyurdu. Küçük modüler reaktörler, bu süreçte önemli bir rol oynayacak.
Küresel şirketler de elektrik ihtiyacının karbonsuzlaşması için nükleer enerji planlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.