Pazar günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim REİSİ, Dışişleri bakanı Abdullahiyan,Tebriz Valisi Mâlik Rahmeti, İran lideri Hameney’ in temsilcisi olan Muhammed Ali Al-i Haşim, Devrim muhafızları ordusu mensubu 2 üst düzey askeri yetkili, 3 mürettabatın içinde bulunduğu Helikopter kazasında, hayatını kaybeden İran liderinin konumunu tespit eden Akıncı TİHA bütün dünya medyasında manşet oldu. Olumsuz hava koşulları nedeniyle saatlerce aranan helikopterin enkazını, İran’ın Türkiye’den istediği yardım neticesinde ve Türkiye’nin arama-kurtarma faaliyetlerinde bulunması için gönderdiği Akıncı (İHA) düşen helikopterin bulunduğu yeri tespit etti. Canlı yayınlanan arama-kurtarma çalışmalarını ise Akıncı’nın kamerasından yüzbinlerce kişi izledi. Akıncı’nın kaza bölgesini tespit etmesi ise kısa sürede dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. Akıncı görevini bitirdikten sonra , ülkemizin topraklarında yer alan Van Gölü üzerine havada Türk Bayrağı çizdi.
Dünya medyasında söz konusu olan ve büyük övgüyle söz edilen haberlerde; ABD
CNN International; Türk insansız hava aracı, İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinin dağlık bölgesindeki ısı kaynağını tespit etti” başlığını attı ve “İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin düştüğü yeri aramaya yardımcı olan bir Türk insansız hava aracı, ülkenin Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlarda bir ısı kaynağı tespit etti.” ifadesini kullandı. Associated Press (AP); Helikopterin düşmesinin ardından yaptığı haberinde; “Bir Türk insansız hava aracı, kaza yerinin İran’ın kuzeybatısındaki bir dağın yamacında olduğunu belirtti.”
Avrupa Medyası;
İtalyan Corriere gazetesi ise; Akıncı İHA’nın, Reisi’nin helikopterinin düştüğü yeri tespit ettiği görüntüleri alıntılayarak “Felaket bölgesi, Türkiye tarafından gönderilen ve ısı kaynaklarını tespit eden bir insansız hava aracı tarafından tespit edildi ve böylece kurtarma ekiplerinin helikopteri bulmasına izin verdi.” paylaşımında bulunurken, Yunan EPT News haber kanalı haberinde; “Türk insansız hava aracından ‘enkaz üzerinden’ video” manşetini attı.
Daily Mail Gazetesi başlığında; “Türk haber ajansının dron ile çektiği görüntüler, helikopterin iniş sırasında nasıl parçalandığını gösterdi”yazdı. BBC ve Telegraph gibi birçok internet sitesi de, Akıncı’nın arama sırasında ki görüntülerini yayınladı.
Asya’da yeralan ülkelerde yer alan medyalar da ise; Çin haber ajansı Xinhua; “Türkiye, helikopter kazasının ardından İran Cumhurbaşkanı’nı aramak için dron ve kurtarma ekipleri gönderdi” bir haber yayınladı. Japonya merkezli yayın kuruluşu NHK; “Türk insansız hava aracı ısı kaynağı tespit etti.” dedi. Japonya’da ulusal gazete olan Mainichi Shimbun de; “Bir Türk insansız hava aracı, uçağın enkazında Reisi’ye ait olabilecek bir ısı kaynağı tespit etti.”kelimelerini kullanırken; Filipinler Haber Ajansı (PNA) ise “Gözler İran Cumhurbaşkanı’nın helikopter kazasını görüntüleyen Türk İHA’sının üzerinde.” cümlelerine yer verdi.
Hindistan,İran, Azerbaycan
İran’ın resmi haber ajansı IRNA, X hesabında Akıncı’nın tespit ettiği görüntülere yer verdi ve “Akıncı İHA, muhtemelen helikopterin düştüğü yere ait sıcak nokta tespit etti ve ilgili bilgileri İran tarafına gönderdi.” ifadesini kullandı. Tehran Times da X hesabında, Akıncı İHA’nın FlightRadar24 uygulamasındaki görüntülerini paylaştı.
Azerbaycan’ın yerel basın kuruluşlarından AzeriTimes, X hesabında, Akıncı İHA’nın, yayınladığı görüntüleri paylaştı. Teleqraf.com sitesi de “Akıncı İHA’sı İran’da helikopter enkazının yerini buldu.” başlığıyla, Türkiye’nin enkaz koordinasyonlarını İran ile paylaştığına ilişkin haber yaptı.
Hint basını ise İran’ın Türkiye’den arama-kurtarma çalışmaları için yardım istediğini hatırlatarak; “İHA, İran semalarında saatlerce devriye gezdi ve potansiyel kanıtları taradı. Akıncı İHA, çok kısa sürede dünyanın en çok izlenen uçağı haline geldi ve 2,5 milyondan fazla kişi hareketini çevrim içi olarak takip etti.