Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin İsveç NATO Vizesi F-16’lar İçin Turnusol Kağıdı Oldu!

Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16’larla ilgili ‘sorun’ İsveç’e vermiş olduğu NATO vizesi ile çözüldü. Tabi bu kolay olmadı. Türkiye bu kararı İsveç’e bedel ödeterek aldı. İsveç uzun bir süreçten sonra PKK/YPG’yi terör örgütü kapsamı içine aldığını Türkiye’ye iletti. Türkiye’de İsveç’e NATO giriş vizesi vermiş oldu. İsveç NATO vizesi Türkiye için adeta bir turnusol kağıdı olmuştu. Bu durumdan ABD çok memnun olmuştu. Fakat Yunanistan bu karara öfkelendi. Rahatsızlığını ABD’ye mektup yazarak belirtti. Şimdi çözüm sırası F-35’lerdeydi.

Türkiye’nin ABD’den talep ettiği

Haber-Yorum: Muhsin AKIL

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesini onaylaması ile birlikte Türkiye-ABD arasında yıllardır sürmekte olan 26 milyar değerindeki 40 adet F-16 Blok ve 79 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu kitinin satışıyla ilgili gerilim nihayetinde çözüme ulaştı. ABD, Türkiye’nin 26 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçağı alımı ile 79 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu talebini onaylayarak Kongre’ye gönderdi. Kongrenin onayı için de15 gün beklemek gerekiyordu. Fakat bu satışın yapılabilmesi için ABD Kongresi’nin itirazsız onayı gerekiyor.

Türkiye’nin satış ve modernizasyonu ile ilgili talep ettiği F-16 savaş uçaklarına ABD’nin yıllardır karar verememesi tamamen çıkarlarına yönelik bir uygulamaydı. Tabi ki Türkiye, İsveç’e NATO’ya giriş vizesi verince durum değişti. F-16 savaş uçakları ile vermiş olduğu pozitif karar ABD’nin çıkarlarına uygundu. Hem de sadece ABD’nin çıkarlarına değil NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına da uygun olduğu ifade edildi. Daha önce Türkiye’nin ABD müttefiki/dostu ve NATO üyesi olması pek dikkate alınmamıştı. Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girişini onaylaması ABD’nin niyetini değiştirmeye yetti.

Peki, ABD-Türkiye arasındaki F-35 savaş uçakları ile ilgili kriz nasıl aşılacak?! ABD bu sorunun cevabını Türkiye’nin S-400’lere yönelik endişelerini giderdiği takdirde aşılacağını zaten en yetkili ağızlardan duyurmuştu. Türkiye’nin Rusya’dan almış olduğu S-400 füze savunma sistemi ile ilgili sorunu çözdüğü anda bu sorunda çözülmüş olacak. İşte o zaman Türkiye yeniden F-35 programı kapsamı içine alınacak ve ABD’yi memnun edecek! ABD’nin çıkarları her zaman öncelik taşımış ve Türkiye’nin çıkarları ötelenmiştir. Nihayet bu kararla Türkiye-ABD çıkarları örtüşmüş oldu.

ABD, Türkiye’nin yıllardır bekletilen F-16 savaş uçaklarının satışı ve modernizasyonu ile ilgili talebine EVET der de Yunanistan boş durur mu?! ABD’nin Türkiye’nin talebi doğrultusundaki F-16’larla ilgili olumlu kararı Yunanistan’ı öfkelendirdi. ABD bunu nasıl yapabilirdi?! Yunanistan’ın ABD’nin kararından rahatsız olması Türkiye’nin F-16’ları kendilerine karşı kullanma korkusuydu. O yüzden F-16’ların Yunanistan’a karşı kullanmamasını mektup yazarak ABD’den talep etti. Gerçi ABD, Yunanistan’ın gönlünü F-35’lerle aldı! Türkiye’ye yönelik onay paketinde Yunanistan ile ilgili F-35 kararı da vardı. Yunanistan’a F-35 uçaklarının verilmesine 4 yıl içinde başlanacaktı.

Türkiye ne kadar NATO üyesi olsa da, Türkiye ne kadar ABD’nin sözde müttefiki/dostu olsa da, Türkiye ne kadar NATO’nun Ortadoğu’da en büyük kalesi olsa da maalesef işin içine çıkarlar, din/ırk, güç dengeleri girince her şey değişiyor! Yani, NATO üyeliği, dostluk, müttefiklik köpük misali uçup gidiyor ve yerini gizli bir düşmanlığa bırakıyor. Türkiye ve ABD arasında yıllardır sürmekte olan tüm gerginliklerin sebebi de budur. Böylesi durumlarda ancak ve ancak ‘çıkarlar’ devreye giriyor. Çıkarların yerine getirilmesi sorunu çözüyor! Aynen Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine vize/izin vermesi gibi.

Tabi ki Türkiye, İsveç’in NATO’ya giriş vizesini öyle kolay vermedi! İsveç’in bedel ödemesi gerekiyordu! Türkiye, İsveç’ten PKK/PYD terör örgütüne yıllardır vermiş olduğu desteği kesmesi ve PKK/PYD’nin terör örgütü olduğunu kabul etmesini istemişti. İsveç vizesi, sonuç alınıncaya kadar Türkiye tarafından bekletildi. Sonunda İsveç Türkiye’nin istediklerini yerine getirdi. Bu sonuçtan iki taraf da memnun olmuştu. Tabi ki bu gelişmeden asıl memnun olan ABD’nin ta kendisiydi. Çünkü her iki tarafın memnuniyeti ABD’nin ekmeğine yağ sürmüştü. Çünkü ABD’nin de çıkarları doğrultusunda bir gelişme yaşanmıştı. Kısaca üç ülkenin (ABD, İsveç ve Türkiye) çıkarları nihayet örtüşmüştü!..