25 Yılda Rusya'yı Nereye Taşıdı: Putin, Yeltsin'in Emanetine Sadık Kalabildi mi?
Putin’in iktidar yolculuğu nasıl başladı?31 Aralık 1999 gecesi, dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin aniden istifa etti ve görevi dönemin başbakanı Vladimir Putin'e devretti. Anayasa gereği geçici devlet başkanı olan Putin, 26 Mart 20...

Putin’in iktidar yolculuğu nasıl başladı?
31 Aralık 1999 gecesi, dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin aniden istifa etti ve görevi dönemin başbakanı Vladimir Putin'e devretti. Anayasa gereği geçici devlet başkanı olan Putin, 26 Mart 2000 tarihinde yapılan seçimleri kazanarak görevi resmen devraldı. Kremlin’den ayrılırken Yeltsin’in Putin’e son sözleri ‘Rusya’ya iyi bak!’ oldu.
Putin’in çeyrek yüzyıllık yönetimi
Vladimir Putin'in 25 yıllık iktidarında Rusya büyük değişimler yaşadı. Başlangıçta Batı ile işbirliğine açık bir profil çizen Putin, zamanla giderek daha otoriter bir yönetim tarzına yöneldi. 2022 yılında başlatılan ve halen süren Ukrayna savaşı, bu sürecin en sert dönüm noktalarından biri oldu. Ukrayna'nın yaklaşık %20'si işgal edilirken, 10 milyon kişi evinden oldu. Öte yandan Rusya ağır askeri kayıplar verdi, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ise ekonomik baskıyı artırdı.
Yeltsin’in emanetine ne oldu?
Putin’in, Yeltsin’in ‘Rusya’ya iyi bak’ talimatını ne kadar yerine getirdiği uzun süredir tartışma konusu. BBC'nin Moskova’daki kıdemli muhabiri Steve Rosenberg, bu soruyu bizzat Putin’e yöneltti. Putin, ‘Evet’ yanıtını verdi ve Rusya’yı uçurumun kenarından çevirdiğini iddia etti. Yeltsin dönemindeki Rusya’yı ise ‘egemenliğini kaybetmekte olan bir ülke’ olarak nitelendirdi.
Putin’in motivasyonu ve algısı
Putin’in açıklamalarında sıklıkla Batı’ya duyulan güvensizlik öne çıkıyor. NATO ile ilişkilerin zamanla gerilmesi, Ukrayna’nın bağımsız kararlar alma hakkına dair daha önce verdiği sözlerin bugünle çelişmesi dikkat çekiyor. Eski NATO Genel Sekreteri Lord Robertson, Putin’in geçmişte farklı bir profil çizdiğini ifade ederek, zamanla megaloman bir yapıya dönüştüğünü söylüyor.
Putin kendisini nasıl konumlandırıyor?
Putin, kendisini Rusya'nın egemenliğinin koruyucusu olarak tanımlıyor. Bu tutum, Ukrayna’daki savaşın meşrulaştırılmasında da sıkça kullanılıyor. Ancak uzmanlar bu yaklaşımın Rusya’nın geleceğini nasıl şekillendireceği konusunda net değil. Putin’in verdiği yanıtlar ve eylemleri, savaşın sonu ve ülkenin yönü açısından belirleyici olacak gibi görünüyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
Tepkiniz Nedir?






