CHP Eli ve Anayasa Mahkemesi Kararıyla Memurun Parasına Göz Dikildi
Ali Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesinin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürmesinden dolayı memurların mağduriyet yaşadığını söyledi. Yalçın yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi,
“Bildiğiniz üzere, 2022 yılında yapılan mevzuat değişikliğiyle toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesi yapılmış ve bu değişiklikle sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi amaçlanmıştı. Ancak, CHP’nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar, yıllarca mücadele edilen toplu sözleşme ikramiyesi fıkrasının iptaline yol açtı. Bu karar, memurların kazanımlarının yok edilmesine ve paralarına el konulmasına sebep oldu.
KAMU GÖREVLİLERİ MAĞDUR EDİLDİ
Bu kararın sonucunda, kamu görevlileri arasında infiale neden olan farklı yorumlardan biri, sendika üyesi bütün kamu görevlilerinin aylık sadece 190 TL “toplu sözleşme desteği” alacağı yönünde. Bu da, 2 milyondan fazla memurun CHP eli ve Anayasa Mahkemesi kararıyla kazanımlarının yok edilmesi anlamına gelmektedir. CHP’nin daha önceki dönemlerde kamu görevlileri aleyhine pek çok başvurusuyla ortaya çıkan iptal kararlarına benzer şekilde, yine memurlar mağdur edilmeye çalışılmıştır.
ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YANLIŞ YAKLAŞIMI
Anayasa Mahkemesi’nin, bu kararıyla memura, memur sendikalarına ve sendikacılığa bakış açısındaki çarpıklığı ortaya koyduğunu belirtmek önemlidir. Mahkemenin, üyelik aidatını mali bir külfet olarak görmesi ve toplu sözleşme ikramiyesi ile desteği arasında hatalı bir bağ kurması, hukuki bir yanlışlıktır. Ayrıca, “toplu sözleşme ikramiyesinin toplu sözleşme desteğinden fazla olmasının memurları sendika üyesi olmaya zorlayabileceği” görüşü de evrensel normlara ve çalışma ilişkilerine aykırıdır.
MAHKEME’NİN GERİSİNDE KALDIĞI GÖSTERİLDİ
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, memurların emek mücadelesinde hak ettiği hukuki desteğin beklenemeyeceğini göstermektedir. Kamu görevlileri sendikacılığı alanında eksik bırakılan dayanışma aidatının hayata geçirilmesi, artık kaçınılmaz hale gelmiştir.
HAK İHLALİ
Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, kamu görevlilerinin haklarını çiğnemekte ve sendikacılık alanında çağın gerisinde kalmaktadır. TBMM ve siyasi irade, bu hatalı kararların önüne geçmek ve kamu görevlilerinin haklarını korumak için gerekli adımları atmalıdır.