Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

ALLAH, İÇİN NE YAPTIM?

ALLAH, İÇİN NE YAPTIM?

Müslümanlar veya herhangi bir siyasal ideolojiyi ve felsefeyi tercih etmiş kişiler, inandıkları dinin, ideolojinin, felsefi düşüncenin gereklerini yerine getirme sorumluluğunu üzerlerine almış olurlar. Örnegin İslam dinine inanmış bir Müslüman ne yapar, ne yapması lazım, iman ettiği din ondan ne yapmasını istiyor? Gibi sorular sorarak devam edecek olursak…

Allah, için bugün ne yaptıM sorusuna cevap ararken yukardaki sorulara da dini acıdan cevap bulmuş oluruz… Yalnız dini yazı yazan arkadaşlar sürekli en doğru benim düşüncem başkalarının düşüncesi din gerçeğini yansıtmıyor dediği için, hem kendi aralarında dini bilgiye dayalı tartışmaları tıkıyorlar hemde  dini düşüncenin zaman, araçlar karşısın da donmasına neden oluyorlar… Hatta bazıları bunlar düşünülmüş konular din üzerine düşünmeye bile gerek yok diyerek dini düşünceyi sıglaştırdıkları için dini düşünceler kişiler üzerinde etkileri her geçen gün azaltmaktadır… Bu nedenle dini düşünce üzerine günümüz de özellikle, felsefeciler, yazarlar, akademisyenler düşünerek kişileri aydınlatmaları gerekmektedir.. Vatandaşlarımızın aydınlarının ürettiği düşüncelere siyasilerin düşüncesine verdiği önemin iki katını vermeleri gerekirken.. Dini düşünceyi, ilahiyatçılardan, akademisyenlerden degil de, kişiler tahrikât şeyhlerinden, şairlerden, siyasetçilerden öğrenirse, inancı için, imani derinlik için dini düşünce degil, onu etkilemeye çalışan siyasilerden etkilenir sadece oy veren kişi olunursa sonuç bu yaşanılanlar olur… Bu sorunları kişisel olarak aşmak için ne yapabiliriz?

Başlıkta ki soruya cevap bularak başlayabiliriz!!

Allah için ne yaptın, sözünü Allah için ne yaptım, diye sorarsak belki kişi olarak karşımızdakini değil, kendimizi yargılamış oluruz… Kendimizi hangi ölçülerle yargılayacağız dersek?

“”1.Rahmân ve Rahîm Allah’ın ismiyle… 2.Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. 3.O, Rahmân ve Rahîm’dir. 4.O, hesap ve ceza gününün tek sahibidir. 5.Rabbimiz! Sadece sana kulluk eder ve sadece senden yardım isteriz. 6.Bizi dosdoğru yola eriştir; 7.Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna. Gazaba uğrayanların ve azıp sapanların yoluna değil.”

“”Bakara / 177          Yüzlerinizi doğudan yana ve batıdan yana çevirmeniz iyi olmak demek değildir; Lakin iyi olan, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, Kitap’a, peygamberlere inanan, O’nun sevgisiyle, yakınlarına, yetimlere, düşkünlere, yolculara, yoksullara ve köleler uğrunda mal veren, namaz kılan, zekat veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler, zorda, darda ve savaş alanında sabredenlerdir. İşte onlar doğru olanlardır ve sakınanlar ancak onlardır.””  Bunlar gibi yüzlerce bilgi var, bu bilgilerin yorumları var ve biz bunlarla kendimizi yargılamamız lazım.. Kendi kendimizi yargılamamız için, dinimizi bilmemiz lazım, öte yandan başkasını yargılama işinin de kullara degil, Allah’a ait olduğunu bilmemiz lazım… Bu bilinçle Allah için ne yaptım derken?

Allah’ın rızasını kazanabilmek için olumlu, Salih amellerimize kulların rızasını, şahitliğini kazanmak lazım, bunun için de… Bir kamu görevlisi abi (H. Albayrak) dediği gibi  yastıga başımı koyduğum da, bugün Allah için hangi insana, kula yardım ettim diye soruyorum.. Örnegin bugün sana Allah rızası için yardım ettim, dedi.. Benim işimi bir telefonla başka kurumdaki bilgileri tanıdığı aracılığıyla 1 saat daha önceden temin etti,  belki öğle tatiline girilecekti iki saat beni beklemekten kurtardı.. Kendisinden ben razı oldum,  Allah da razı olsun dilerim… Bende her gün karşılaştığım insanların işlerini Allah rızası, insan, vatandaş, komşu haklarına dayalı olarak kolaştıracağım, yastıga başımı koyduğumda bugün kaç kişinin işini kolaylaştırarak mutluluğuna neden oldum, olmadıysam o günü bir Müslüman olarak eksik yaşadım diye düşünerek ertesi gün insanlara yardım etmede daha çok caba sarf edersek aynı zamanda Allah için de bir şeyler yapmış oluruz.. Sadece insan için mi, tüm canların, yaratılanların, doğasına uygun yaşayacakları ortamları oluşturmak imani bir sorumluluk olduğu düşüncesiyle.. Bu düşünceleri davranışa dönüştürerek, insanı, canı huzura kavuşturmak dilegiyle, selam ve sevgilerimle…

Hüseyin Benek – 25.11.2021 – baskentpostasi.com

Kaynak: https://www.kuranvemeali.com/meal_bul?sure=bakara&ayet=177&meal=diyanet-isleri-eski&kelime=

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER