Yüzyıllar boyunca yalnızca Anadolu’da, ağırlıklı olarak da Ankara ve çevresinde yetiştirilen Ankara keçisi ve bu keçiden elde edilen tiftiğe dayalı üretim, 15. yüzyıldan itibaren Ankara’da tiftiğe dayalı güçlü bir dokuma sanayiinin gelişmesine imkan sağlamış; tiftik ipliği ile tiftikten elde edilen kumaşlar ülkemizde olduğu gibi ülkemiz dışında da rağbet görmüştür. Anadolu, uzun yıllar Ankara keçisi yetiştiriciliği ve dolayısıyla ham tiftik ürünleri üretim ve ihracatında dünyanın tek ülkesi olma konumunu korumuştur.
Beslenmesi, kırkımı, liflerin eğrilmesi, tiftiğin işlenmesi vb. tüm aşamalarıyla Ankara keçisi ve tiftiği, korunması gereken soyut ve somut değerler bütününden oluşan bir kültürel miras olarak kabul edilmeli ve yitirilen değerler listesine girmesi engellenmelidir.
Bir döneme damgası vuran tiftik keçisi ve sof kumaşının yeniden değer kazanması için önemli çalışmalar yürütülerek; sof kumaş adına Valiliğimizce yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 22.12.2023 tarihinde onaylanmış ve “Ankara Sof Kumaş Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almıştır.