Ankara’da ‘Dijital Ayak İzlerinizi Yönetin’ eTwinning projesi çalışmaları sürüyor
Ankara’da Gülveren Anadolu Lisesi, ‘Manage Your Digital Footprints/ Dijital Ayak İzlerinizi Yönetin’ adlı eTwinning projesine katıldı.

Kuruculuğu Balıkesir Susurluk Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Yüce İNAN ve Romanya’dan Mihail Kogalniceanu High School İngilizce öğretmeni RUSE Anca tarafından yapılan, Adana, İstanbul, Karabük, Kocaeli, Ankara ve Antalya illerinden liseleri bir araya getiren eTwinning projesi ‘Manage Your Digital Footprints’ (Dijital Ayak İzlerinizi Yönetin), 9 ortaöğretim kurumu, 9 öğretmen ve 59 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Ankara Gülveren Anadolu Lisesi projeye 7 öğrenciyle katıldı. Projenin tanışma toplantısı Zoom platformu aracılığıyla gerçekleşti.
Projede Safranbolu Ahi Evran MTAL öğretmeni Makbule BOSTANCI, Kocaeli İbni Sina MTAL öğretmeni Yıldız TUNCA, Adana Şehitlik Anadolu İHL öğretmeni Özlem BİLGİN, İstanbul Şehit Halil İbrahim Yıldırım And. İHL öğretmeni Elif İŞLER, Ankara Gülveren And. Lisesi öğretmeni Feyza ÜLKÜ GELEGEN, Antalya Serik Anadolu Lisesi öğretmeni Semay ÇINAR AKPINAR ve Ankara Harun Çakmak MTAL öğretmeni Hatice TURAN DALLI proje yürütücüleri olarak görev aldılar.
‘Gençlerin dijital ayak izi farkındalığı kazanmaları, internet takiplerinin önlenmesi ve dijital ayak izlerini yönetebilme becerilerinin arttırılması adına çeşitli çalışmalar yapıyoruz.’
Proje rehber öğretmeni Feyza ÜLKÜ GELEGEN projeyle ilgili olarak ‘Dijital platformlar günümüzde birçok gencin hayatında çok önemli bir yere sahip durumdadır. Gençler gün içerisinde zamanlarının büyük bir kısmını çevrim içi olarak geçirmekteler. Sıkça kullandıkları sosyal medya platformları ve web siteleri en yaygın kullandıkları platformlar arasındadır. Bu ortamlarda kalınan süreler düşünüldüğünde dijital ortamlarda bırakılan izler de kaçınılmaz olmaktadır. Bu çevrim içi ortamları oldukça yoğun bir biçimde kullanmalarına rağmen, gençlerin büyük bir kısmının dijital ayak izi kavramının önemi hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıkları, bunun yanında bıraktıkları dijital ayak izlerinin dijital kimliklerini nasıl etkileyebileceği ve riskleri konusunda bilinçli olmadıkları gözlemlenmiştir. Gün içerisinde internet, gençler arasında büyük çoğunlukla insanlarla iletişim kurma, eğlence, sosyal olarak onaylanma ve oyun gibi çeşitli ihtiyaçları gidermeye yönelik kullanılmakta olup, kısa süreli yararlar sağlamaktadır. Kullanıcıların dijital ortamlarda bıraktıkları ayak izleri geleceğe yönelik birçok alanda riskler taşıyabilmektedir. Oluşturdukları bu dijital kimliklerin gelecekte karşılarına ne şekilde çıkabileceği ve ne gibi etkiler yaratabileceği ise üzerinde fazla düşünmedikleri bir durumdur. Ayrıca, riskler taşımaları nedeniyle gençlerin dijital ortamlardan tamamen uzaklaştırılmaları da doğru bir yaklaşım olmamaktadır. İnternet kullanımında aktif ve dijital çağı yakalamış, fakat karşılaşabileceği risklerin de farkında olup önlemini alan ve onları yönetebilen bireyler olmaları konularında bilinçlendirilmeleri çok önemlidir’ dedi.
‘Dijital ayak izleri iyi yönetilmezse ciddi sorunlara neden olabilir.’
‘Yaşadığımız çağda gün içinde internet üzerinde gerçekleştirdiğimiz her türlü aktivite geniş bir veri tabanına işlenmektedir. Büyük bir kısmı genellikle bizler farkında olmadan kaydedilen dijital ayak izleri, fotoğraf ve video paylaşımlarımızdan, Google aramalarına, yorumlarımıza kadar internet ortamında yaptığımız her şeyi kapsar. Ardımızda iz bırakarak kötü niyetli kullanıcılara davet çıkaran dijital ayak izi iyi yönetilmezse ciddi sorunlara neden olabilir’ ifadelerini de sözlerine ekledi.
Proje çalışmalarına ‘Dijital Ayak İzlerinizi Yönetin’ uluslararası eTwinning projesinin logo ve afişlerinin seçimiyle başlandı. Okulda logo seçimi anketi düzenlendi. Projede yer alan öğrencilerin çeşitli Web2.0 araçları kullanarak tasarladıkları logolar arasından Barış NALCI’nın tasarladığı logo okul oylamasında en yüksek oyu alarak birinci oldu. Öğrencilerin hazırladıkları posterler arasında ise Aleyna Seher KARA’nın tasarladığı poster en yüksek oyu alarak birinci oldu. Tüm projedeki okullar arasında yapılan oylamada Barış NALCI’nın hazırladığı logo birinci seçilerek projesinin logosu oldu.
‘Öğrenciler çalışmalar esnasında çok çeşitli Web2.0 araçları ve uygulamaları kullanarak hem çalışmalardan keyif alıyorlar hem de kendilerini geliştiriyorlar.’
Projede, dijital ayak izi farkındalığı konusunda dijital dünyanın, Web2.0 araçlarının sunduğu faydalar da göz önünde bulundurularak, öğrencilerin kendi hazırladıkları afişler, farkındalık videoları, animasyonlar, sosyal medya paylaşımları, bilgilendirme videoları, anketler, kısa film çekimleri, karma okullar takım çalışmaları gibi birçok etkinlik yer almaktadır.
Projede öğrenciler okullarında yaptıkları çalışmaların yanı sıra Türkiye’nin diğer illerinden ve Romanya’dan projeye katılan yaşıtlarıyla çevrim içi olarak sürdürülen eğitimlerle ve oturumlarla bir araya gelerek birlikte takım çalışmalarında yer alıyorlar.
Projenin hedefleri arasında; öğrencilerin dijital ayak izlerini yönetebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilme, farkındalıklarının arttırılması, farklı kurumlarla iş birliği faaliyetlerinde bulunma deneyimleri, projedeki konuların müfredata entegrasyonunun sağlanması, farklı Web2.0 araçları kullanımının teşvik edilmesi, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi, iş birliği içerisinde çalışabilmeleri ve sorunlara birlikte çözüm üretebilmeleri, yeni yaklaşımların projede değerlendirilmesi ve daha birçok kazanımın olduğu vurgulandı.