Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Enerji Forumu’nda Türkiye’nin enerji stratejilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin enerji alanında merkez ülke konumunun güçlendiğini vurgulayan Bayraktar, petrol üretiminin son yıllarda üç katına çıktığını ifade etti.
Küresel krizlerin etkileri
Bayraktar, enerji sektörünün son yıllarda iklim değişikliği, pandemi, tedarik zincirindeki kırılmalar ve artan maliyetler gibi krizlerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Bölgesel jeopolitik gerilimlerin de sektöre büyük riskler getirdiğini ifade eden Bakan, Türkiye’nin bu zorluklara rağmen büyüyen ekonomisi ve artan enerji talebiyle dikkat çektiğini söyledi.
Yenilenebilir enerji ve net sıfır hedefleri
2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda enerji politikalarının şekillendirildiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında büyük adımlar attığını söyledi. “Bugün itibarıyla Türkiye’deki tüm hanelerin elektrik ihtiyacını rüzgar ve güneş enerjisi ile karşılar hale geldik” diyen Bakan, 2035’e kadar rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin dört katına çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı.
Nükleer enerji ve doğal gaz yatırımları
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin dört ünitesinin 2028 sonuna kadar tamamlanacağını belirten Bayraktar, doğal gazın enerji dönüşüm sürecinde önemli bir kaynak olduğunu vurguladı. Türkiye’nin günlük gazlaştırma kapasitesini son 8 yılda beş kat artırarak 160 milyon metreküpe ulaştırdığını, ayrıca Gaz Ticaret Merkezi projesiyle bölgesel bir enerji merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi.
Bölgesel işbirlikleri ve yeni projeler
Enerji alanındaki bölgesel işbirliklerini kazan-kazan anlayışıyla sürdürdüklerini belirten Bayraktar, Gabar’daki petrol keşfiyle üretimin üç katına çıktığını hatırlattı. İstanbul Enerji Forumu’nda Azerbaycan, Bulgaristan, Türkmenistan, Gürcistan ve Macaristan’dan mevkidaşlarıyla doğalgaz ve petrol işbirliği konularını ele aldığını ifade etti.
Bayraktar’dan güçlü mesaj
Bakan Bayraktar, “Enerji sektörü çok önemli sınamalardan geçti ancak önümüzde daha zorlu süreçler olabilir. Bu süreçleri güçlü bölgesel işbirlikleri ve projelerle yöneteceğiz” dedi.
Forumda yoğun diplomasi trafiği
Etkinlik kapsamında, enerji alanındaki işbirliklerini artırmaya yönelik birçok görüşme gerçekleştirildi. Forum, bölgesel enerji güvenliği ve işbirliği için önemli bir platform olarak öne çıktı.