Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde barış konusunda atılan adımlar biraz umut verse de Rusya’nın Kramatorks şehrindeki tren garına düzenlediği füze saldırısı maalesef barışa giden yolun önünü tıkayacak gelişmelerin yaşanmasına sebep olabilir!..
Yapılan füze saldırısında 50 kişi ölürken 100’e yakın sivil de yaralandı. Bu durum dünyada büyük tepkilere yol açtı. Rusya bu saldırıyı kendilerinin yapmadığını ve saldırının Ukrayna birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini iddia etse de füze saldırısının faili Rusya’dan başkası olamazdı.
Rusya tarafından yapılan son füze saldırısı üzerine ABD, bazı AB ülkeleri, İngiltere ve Avustralya’dan Ukrayna’ya silah yardımı konusunda peş-peşe açıklamalar geldi.
Öte yandan Ukrayna’nın sebep olduğu ABD ve Rusya arasındaki gerilim G20 kararı ile daha da yükseldi. Zaten ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını her geçen gün artırmaktaydı. ABD Dışişleri Bakanı Janet Yellen G20 toplantılarına “Ruslar varsa biz katılmayacağız.” diyerek Rusya’nın G20’den çıkarılmasını istedi.
ABD Başkanı Biden geçen ay Brüksel’deki basın toplantısında da Rusya’nın G20’den çıkarılması yönünde bir açıklama yapmıştı.
ABD’nin, Rusya’nın G20’den çıkarılması yönündeki bütün baskıları sonuç verecek miydi?! Bu konudaki kesin sonuç önümüzdeki günlerde Endonazya’da yapılacak olan G20 toplantısında belli olacak.
Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinden bugüne kadar ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna’ya ciddi anlamda gözle görülebilir herhangi bir askeri yardım yapılmamıştı. Ancak Rusya’ya yaptırımlar uygulanmıştı. Fakat son günlerde bu durum biraz olsun değişti.
Ukrayna lideri Zelenski’nin silah yardımı çağrıları üzerine ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya askeri yardım konusunda ciddi kararlar aldığını açıklamaya başladılar.
Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da bir şikayeti vardı! Sözkonusu askeri yardımların haftalar içinde ulaşmasıydı. Kuleba, askeri yardımların Ukrayna’nın eline daha erken ulaşması için gerekenin yapılmasını istiyordu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da NATO’nun Ukrayna’ya yeni ve daha ağır silahlar göndereceğini açıklarken Avustralya da askeri zırhlı araç yardımı sözü verdi.
Çekya’nın elindeki Rus yapımı tankları Ukrayna’ya sevketmesi ile birlikte Slavakya da harekete geçti. Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna’ya S-300 Hava Savunma Sistemi gönderdiğini açıklaması ister-istemez akla Türkiye’yi getirdi. Çünkü geçen ay dünya medyasında ABD, Türkiye’nin elindeki S-400 Hava Savunma Sistemi’ni Ukrayna’ya vermesi ile ilgili haberler çıkmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu böyle bir durumun sözkonusu olamayacağını belirtmişti.
Rusya tarafından işgal altındaki Ukrayna’nın yardım çığlıklarına uzun bir süre kulak tıkayan ABD, AB ülkeleri (Rusya’ya yaptırım uygulamaktan başka bir şey yapmıyorlardı) İngiltere ve diğer ülkeler nihayet cevap vermeye başladılar. Ukrayna’da tren garının füze ile vurulması sonrasında Zelenski’nin yükselen sesini duyabildiler ve her biri askeri yardım konusunda söz vermiş oldu.
Bütün bu gelişmelere rağmen Rusya’dan herhangi bir geri adım sözkonusu muydu?! Elbette ki hayır!.. Çünkü Rusya ne ABD’yi, ne AB ülkelerini ve ne de diğer müttefiklerini umursadığı yoktu. Rusya’nın umursadığı tek ülke vardı o da Türkiye. Ne zamanki Rusya Devlet Başkanı V. Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı V. Zelenski Türkiye’nin arabuluculuğu ve öncülüğü sayesinde hem de Türkiye’de biraraya gelip BARIŞ masasına oturur ancak o zaman bu SAVAŞ biter…
YORUMLAR