Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki: “Şehrin merkezinde 30 dönümlük yeni kent bostanını halkımızın hizmetine sunacağız”
Bornova Belediyesi, Yakaköy’deki 15 dönümlük Kent Bostanı’nda ilk hasadı gerçekleştirirken, yaklaşık 400 kadın ve üniversite öğrencisinin üretime katıldığı proje kapsamında elde edilen ürünler hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de Kent Marketler aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor. Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova’nın merkezinde kurulacak 30 dönümlük yeni kent bostanıyla kentsel tarım çalışmalarının daha da büyütüleceğini açıkladı.
Bornova Belediyesi, kentsel tarımı yaygınlaştırmak ve vatandaşların sağlıklı gıdaya erişimini artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Yakaköy’de bulunan 15 dönümlük Doğal Tarım Çiftliği bünyesindeki Kent Bostanında ilk hasadı gerçekleştirdi. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, alanda incelemelerde bulunarak üretim süreci hakkında bilgi aldı ve yeni projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Yaklaşık 400 Kadın ve Üniversite Öğrencisi Üretime Katılıyor"
Kent bostanının sosyal dayanışmayı güçlendiren bir model olduğunu belirten Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, şehir merkezinde toprağa erişim imkânı bulunmayan kadınların üretime katılabilmesi amacıyla bu alanın oluşturulduğunu ifade etti. Eşki, yaklaşık 400 Bornovalı kadın ile üniversite öğrencisinin hasat çalışmalarına katıldığını belirterek, üretilen sebzelerin doğrudan vatandaşların kullanımına sunulduğunu söyledi.
Hasadı yapılan domates, biber ve patlıcanların bir bölümü üretime katılan kadınlar ve öğrenciler tarafından evlerine götürülürken, öğrencilerin topladığı ürünlerin bir kısmı ise Bornova Belediyesi'nin Kent Marketleri aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz ulaştırılmaya başlandı.
"Türkiye'nin En Büyük Üç Kent Bostanı Bornova'da"
İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, şunları söyledi:
“Türkiye'nin en büyük kent bostanındayız. Burası şehir merkezine uzak olduğu için etrafta oturan komşu hanımların gelebileceği bir bostan değil. Şehir merkezinde bostan yeri olmayan ama talebi olan kadınlarımız için düzenlediğimiz bir bostan alanı. 15 dönümlük bu bostanda domates, biber, patlıcan yetiştirdik. Oldukça da verimli bir hasat dönemiyle karşı karşıyayız. Bornova'nın merkezinde farklı mahallelerinde oturan yaklaşık 400 kadın burada hasat yapıyor.”
Üniversite öğrencilerinin de üretim sürecine katkı sunduğunu belirten Eşki, şöyle devam etti:
“Üniversite öğrencilerimiz gelip burada hasat yapıyor. Her biri aldıkları ürünleri evlerine götürüyor. Üniversite öğrencilerimizin yaptığı hasadın bir kısmını da Kent Marketlerden ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştırıyoruz. Bornova'daki tüm enerjiyi, tüm atıl alanları kullanmak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Türkiye’nin en büyük 3 kent bostanı Bornova’da. Yani kendi rekorumuzu 3 kere egale ettik. Şimdi daha büyüğünü, Bornova'da şehrin ortasında yaklaşık 30 dönümlük bir kent bostanı olarak vatandaşlarımıza, ev hanımlarımıza kazandıracağız.”
30 Dönümlük Yeni Kent Bostanı Hazırlanıyor
Bornova Belediyesi, Yakaköy’de elde edilen üretim modelini ilçe geneline yaymayı hedefliyor. Belediye tarafından yürütülen hazırlıkların tamamlanmasının ardından Bornova'nın merkezinde yaklaşık 30 dönümlük yeni bir kent bostanı hizmete açılacak. Proje ile kent merkezinde yaşayan vatandaşların yürüyüş mesafesinde tarımsal üretime katılabilecekleri yeni bir alan oluşturulması planlanıyor.
Atıl Alanlar Üretime Kazandırılıyor
Bornova Belediyesi, kentsel tarım projeleriyle ilçedeki kullanılmayan alanları üretime kazandırmayı amaçlıyor. Belediye, bu çalışmalarla hem sağlıklı gıda üretimini desteklemeyi hem de sosyal dayanışmayı güçlendirmeyi hedeflerken, kent bostanlarının çevresel sürdürülebilirlik, yeşil alanların artırılması ve şehir yaşamında ekolojik dengenin desteklenmesine katkı sağlamasını amaçlıyor.