Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde saat 16.04’te 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sarsıntının 7 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı. İç Anadolu bölgesinde yer alan Çankırı’nın çevre illerinde Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum, Karabük ve Bolu illeri bulunur. Peki, Çankırı deprem bölgesi mi?
ÇANKIRI DEPREM BÖLGESİ Mİ?
Çankırı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan diri fay haritasında birinci derece risk altında olan şehirler arasında yer alıyor.
MTA tarafından hazırlanan diri fay haritasında, 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak belirlendi.
ÇANKIRI RİSKLİ BÖLGEDE Mİ?
Çankırı ili birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Dönemin AFAD İl Müdürü konuyla alakalı geçtiğimiz yıllarda; “Kuzey ilçelerimiz, 1’inci derecede deprem bölgesinde bulunmakta. İlimize özgü 2 fay hattımız var. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın 7 ve üzeri deprem üretme olasılığı var. Çankırı bölgesinin büyük deprem üretme özelliği, 88 yılda 1. En son deprem 1944 yılında Çerkeş ilçesinde meydana geldi. İstatistik verilerine göre, 14 yıl içinde Çankırı’da 7 üzerinde deprem olma olasılığı çok yüksek. Bu işten sorumluyuz. Hazırlıklı olmak zorundayız. Depremin etkilerinden en çok insanlar etkileniyor. Binalarımız sağlam olursa yaşam alanlarımız depreme dayanıklı olursa etkisi daha da azalabilir. Yapı stokumuzu iyi bir hale getirmek zorundayız” açıklamasında bulunmuştu.