Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ramazan Ercan BİTİKÇİOĞLU

Cumhur îtilâfı demek lazım

İttifak, Ar. «vefḳ» yàni muvâfık olmak, uygun gelmek kökünden gelir, fikir birliğine, uyuşma ve anlaşmaya varmak mánâsındadır. Öte yandan ittifak, birlikte hareket etmek üzere sözleşme yapmak demektir.

Îtilâf ile ittifak arasında bir nüans (küçük fark) var. Fakat o küçük mánâ farkı kimi zaman tamamen müstakil kullanıma yol açacak kadar derinleşir. Meselâ, “bu tehlikeli bir ittifak” denilebilir lâkin, “bu tehlikeli bir îtilâf” denilmez.

Karşı iki taraf olan Îtilâf Devletleri ve İttifak Devletleri savaşmış ve Îtilâf Devletleri 1. Cihan Harbinin galibi olmuşlardır. Türkiye Çanakkale cephesinde İngiltere’ye galip geldiği halde Osmanlı , Îtilâf Devletleri safında yer aldığı için yenik sayılmıştı.

Îtilâfa gelecek olursak; îtilâf, yine Arapça kökenlidir ve alışmak, sevmek, dostlukta bulunmak, birlikte olup uyuşma, ünsiyet, ülfet etme mánâları taşır. Görüldüğü gibi mánâ cihetleriyle çok yakın olan ittifak ve îtilâf arasındaki nüans birbirlerinin yerine kullanılamayacak kadar da büyük, yàni biri diğerinden ıraktır.

Bu girіzgāh ile göstermeye çalıştığımız, Ak Parti ve MHP arasında evet bir siyasî ittifak vardır ancak bu daha ziyâde îtilâf (uyuşma, ünsiyet) dâvada birlik olmanın getirdiği bir yakınlıktır.

Oysa (sözde) Millet İttifakını meydana getiren “çıkmışsın yenmiş, çıkmışsın yenmiş” partisi CHP ile nevzuhur, milliyetçiliği kendinden menkul parti arasında ünsiyet de uyuşma da yok. Biri HDP’ye alenen yakın, diğeri rol kesme babından gûya karşı ve uzak. Ve bu durumda CHP ve İYİ için bir îtilâftan değil, zoraki bir ittifaktan bahsedilebilir.

Cumhur İttifakı, AK Parti ile MHP arasındaki samimi yakınlaşmanın sonucu. Bu nedenle îtilâf demeyi daha muvâfık buluyoruz.

2018 Seçimleri arafesinde muhalefetin ittifak hazırlıkları haber alındığı için, iktidar partisi ve CB Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesini destekleyen MHP arasında tam bir fikir birliği binaen’aleyh îtilâf oluştu.

Ve sonrasında millî ve manevî değerlerden taviz vermemiş, merhûm şehid Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu BBP’nin de katılmasıyla Cumhur İttifakı milletin kahir ekseriyetinin takdirine mazhar oldu, sahiplenildi ve gerçek millet ittifakı oldu.

Sahte Millet İttifakı ise, aynı yıl aynı sebeple yine 2018 seçimlerinde güç birliği yapmak zorunda kaldı. CHP ile onbeş (15) ödünç milletvekili vererek kurulmasını sağladığı İYİ Parti (İYİ), sonra da SP ve DP biraraya geldi. Fakat cürmü kadar yer yakamadılar…

İSİMLER NEREDEN GELİYOR?

Cumhur, hem «çoğunluk» anlamı ile demokrasiye atıf, hem de milletin tamamını, tüm halkları kuşatıcı, cumhurbaşkanlığı seçimi için seçmenlere zımnî bir şuur veriyordu.

Muhâlefet tarafı, “Adalet İttifakı”, “Huzur ve Barış İttifakı”, “Demokrasi İttifakı” gibi komik isimler bulmuştu. Bunları Meral hanıma arzettiler.

Akşener bu isimlere bıyıkaltından kıs kıs güldü ve fakat belli etmedi tabi. “Bizim saray koalisyonunun «Cumhur» ismini aşacak akılda kalıcı ve kuşatıcı bir isme ihtiyacımız var, ısrar edilirse bunları da kabul ederiz ama bence «Millet İttifakı» diyelim…” dedi. Yarım akıllı CHP elbette bu kurnazlığı takdir etti ve isim üzerinde anlaşmaya varıldı.

İsimler, isimlendirmeler çok mühimdir. Yüzlerce kez yazdım: HASTANE demeyelim, daha giderken moralini çökertmeyelim insanların. Bunun yerine ŞİFAHANE diyelim, hastamız biiznillah şifa bulsun.

O hesap, muhterem reis, muhterem Ak Parti ve MHP yetkilileri, Cumhur ittifakı değil Cumhur îtilâfı olsun isminiz.

Hiç değilse 2023 seçim nutuklarınızda böyle deyin.

Fakat halka neden ittifak yerine îtilâf dediğinizi de böyle güzelce açıklayın, anlaltın ki, muhâlefet çatlasın anacım. Seçim propagandaları hep yapılan edilenlerin anlatılması değil ki. Biraz değiştirin espiri katın lütfen. 11.07.2021

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER