Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi 2026’nın İlk Yarısında Kısırlaştırma ve Sahiplendirmede Rekor Artış Sağladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi, 8 tam donanımlı saha ekibi, akıllı dijital takip sistemi ve ücretsiz veterinerlik hizmetleriyle 2026 yılının ilk altı ayında kısırlaştırma, sahiplendirme ve rehabilitasyon çalışmalarında önemli artışlar kaydetti. Yaralı yaban hayvanlarının da tedavi edildiği merkez, sokak hayvanlarına yönelik yürüttüğü kapsamlı hizmetlerle dikkat çekiyor.

Tem 27, 2026 - 19:08
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi 2026’nın İlk Yarısında Kısırlaştırma ve Sahiplendirmede Rekor Artış Sağladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi aracılığıyla sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Toplam 3 bin sokak hayvanı kapasitesine sahip tesiste poliklinik, kedi ve köpek tedavi birimleri, ameliyathaneler, sahiplendirme alanı ile açık yaşam alanları bulunuyor. Uzman veteriner hekimler ve teknik personel tarafından yürütülen rehabilitasyon süreçlerinde sokak hayvanlarının tedavi ve bakımları gerçekleştiriliyor.

"8 Ekip 7 Gün 24 Saat Görev Yapıyor"

Merkez bünyesinde, sokak hayvanlarının güvenli şekilde nakledilmesi için özel olarak tasarlanan araç filosuyla kent genelinde kesintisiz hizmet veriliyor. Başıboş ve saldırgan köpek toplama ekibi, vatandaş ihbar değerlendirme ekibi, Canbulans (Acil Müdahale), kedi teslim ekibi, kapan teslim ekibi ve nöbetçi ekiplerin de yer aldığı toplam 8 ekip sahada görev yapıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi, ALO 153 ve belediye santraline gelen ihbarlara anında müdahale edilirken, saha kayıtları tabletler üzerinden tutuluyor, fotoğraflarla belgeleniyor ve merkeze getirilen hayvanların durumu SMS sistemi aracılığıyla ihbarda bulunan vatandaşlara düzenli olarak bildiriliyor.

Kısırlaştırma ve Sahiplendirme Sayıları Yükseldi

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan kısırlaştırma ve sahiplendirme hizmetlerinin tamamı ücretsiz olarak yürütülüyor. 2026 yılının ilk yarısında kısırlaştırılan kedi sayısı, 2025'in aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 2 bin 224'e, kısırlaştırılan köpek sayısı ise yüzde 21 artışla 2 bin 4'e ulaştı. Böylece toplam kısırlaştırma sayısı yüzde 28 artışla 4 bin 228 olarak kaydedildi.

Sahiplendirme çalışmalarında da artış yaşandı. Kedi sahiplendirme sayısı yüzde 9 artışla 305'e, köpek sahiplendirme sayısı ise yüzde 49 artışla 488'e yükseldi. Toplam sahiplendirme sayısı 793 olarak gerçekleşirken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdi.

16 Binden Fazla Can Dostuna Rehabilitasyon Hizmeti

Merkezde tedavi ve bakımı tamamlanan sokak kedisi sayısı yüzde 62 artışla 10 bin 538'e ulaşırken, rehabilite edilen sokak köpeği sayısı 5 bin 524 olarak kayıtlara geçti. Böylece tesis bünyesinde rehabilitasyon hizmeti verilen toplam hayvan sayısı yüzde 30 artışla 16 bin 62 oldu.

"Doğadaki Her Can Bize Emanet"

Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi, yalnızca sokak hayvanlarına değil yaralı yaban hayvanlarına da destek vermeyi sürdürüyor. "Doğadaki her can bize emanet." anlayışıyla çalışmalarını sürdüren merkezde, son olarak yaralı bir leylek ile yuvadan düşen bir baykuş tedavi altına alındı. Uzman veteriner hekimlerin rehabilitasyon sürecini tamamlamasının ardından her iki yaban hayvanı da sağlıklı şekilde doğal yaşam alanlarına bırakıldı.