Haber-Yorum: Muhsin AKIL
Ortadoğu’da yükselen/artan gerilim ve tansiyonla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Gazze savaşıyla bölgesel yayılma riskini söylemiştik. Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz. İki taraf da belli bir aşamaya geçilmesini istemiyor. Ateşle oynuyorlar.” diyerek ABD, AB, NATO ve Ortadoğu ülkelerini uyarmakla birlikte geleceğe yönelik ‘ateşle oynuyorlar’ diyerek önemli bir tehlikeye parmak bastı.
F-35’lerle ilgili olarak da “ F-35’in biz sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretici ortaklarından biriydik. Türkiye’nin maddi kaybının yanı sıra ortaya koyduğu kapasiteyle bir zararı söz konusu. Şimdi bunu elimine etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Özelikle maddi zararın tazmini açısından, İlgili makamlarımızın ciddi yoğun çalışmaları var.” dedi. Savunma sanayimizle ilgili olarak “Bizim milli politika olarak ortaya koyduğumuz husus biz gerek dışarıdan alma yoluyla, gerek yerli üretim yoluyla hava savunmamızı temin etmek zorundayız.” diyerek F-16’ların yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze Savaşı’nın bölgesel yayılma riskinden bahsederken ABD ve İran geriliminin Ortadoğu’da tansiyonu tırmandığına değinerek ateşle oynadıklarının altını çizdi. İran destekli militan grupların Suriye ve Irak’taki ABD üstlerine, Yemen’de ise Husilerin Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yönelik saldırıların devam etmesi üzerine ABD ve İngiltere’nin misillemede bulunarak Irak ve Suriye’de İran destekli gruplara ve Yemen’de de Husi hedeflerine hava saldırıları düzenlemesi bölgede gerilimi/tansiyonu artırdığına değindi.
NATO ile ilgili olarak da İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunun Türkiye’nin gündeminde olduğunu belirten Hakan Fidan NATO’nun genişleme sürecinden bahsetti. Baltık ülkelerinin bir kısmı ile balkan ülkelerinin tamamının NATO’ya dahil olduğunu ifade etti. İsveç ve Finlandiya’da yasal değişikliklerle birlikte anayasal değişikliğe kadar birçok adımlar atılmasının NATO üyeliğinin önündeki Türkiye engelinin kaldırdığını belirtti. Ayrıca PKK ve YPG’nin eşit olduğunun NATO metinlerinde geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Hakan Fidan Dışişleri Bakanı olduğundan bu yana ilk defa kapsamlı/detaylı bir dış politika değerlendirmesi yaptı. Hakan Fidan’ın Türkiye’nin öne sürdüğü gerçekler üzerinden ABD’ye, AB’ye ve Ortadoğu’ya bakışı stratejik açıdan çok önemliydi. Türkiye’nin haklarını savunmadaki ısrarcılığı, yaptırım gücü ve geleceğe yönelik tehlikeler konusunda ABD başta olmak üzere NATO, AB ve Ortadoğu ülkelerini uyarması da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın uluslararası arenadaki kariyerini elbet ki olumlu yönde etkileyecektir.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, açıklamalarında sürekli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bahsetmesi dışa yönelik birlik-bütünlüğün ayrı bir işareti olsa gerekti. Hakan Fidan’ın açıklamaları Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a olan sadakat/bağlılığını ve güvenini aleni bir şekilde ortaya koyuyordu.