Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Said Paşazade / Araştırmacı yazar

Dünya ve Brent Petrol

Petrol fiyatları hergün zamlanıyor ve bu da piyasaları altüst ediyor. Konu üzerinde uzmanlar ne çalışıyor, neler yapıyorlar bilmiyorum ama acilen şu petrol bağımlılığından kurtulmak zorundayız.

Dünya Brent Petrol’e bağımlılıktan kurtulmalı… Hayır öyle değil, dünya petrole bağımlılıktan kurtulmalı.

Dünyayı beklemeye de gerek yok. Biz acilen şu petrol tiryakiliğini bitirelim. Bu iş o kadar da zor değil aslında. Panik havası içinde elektrikle çalışan otomobiller unutuldu. Oysa bu büyütülmeli, elektrikle çalışan kamyonlar da yapılmalıydı. Ahmakça hergün “Brent Petrol acaba bugün ne kadar zam yaptı?” diye bekleyenler iflah etmeyecekler.

Brent Petrol, Kuzey Denizi’nden çıkarılan tatlı petrol türü. Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Dünya çapında kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman.

WTI Orta Amerika’dan, Brent Kuzey Denizi‘nden, Umman ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petrollere verilen isimler. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yàni «tatlı» dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır. Sonuçta petrole göbeğinden bağlı iseniz ya üretici olmalı ya da tüketicisi olmaktan mümkün olduğunca kaçmalısınız.

Bendeniz tüketicisi olmaktan mümkün olduğunca kaçınmalıyız diyorum. Türkiye yalnızca halkın otomobilleri, nakliyecilerin kamyonları için petrole bağımlı değil. Hergün haberlerde izlediğiniz şu terörle mücadele ve eğitim uçuşları için kalkış yapıp duran uçaklarımız var ya…

Asıl onlar, yàni savaş uçaklarımız ve tanklar gibi askerî vasıtalar tüketiyor petrolü. Meselâ bir F-16’nın bir sortide yaktığı petrolün değeri kaç coni doları biliyor musunuz?

Bu rakamları moraliniz bozulmasın diye pek söylemez, yayınlamazlar. Ben size küçük bir ipucu vereyim: Bir sorti uçuşun asgari maliyeti 30 bin dolardan başlar kullanılan mühimmatın değerine göre maliyet artar.

Buna pilotların maliyeti dahildir. Fakat coninin doları öylesine artmıştır ki bugünün hesabıyla bir sorti uçuş, asgari 17,24×30.000 = 517.200 liradır. Günde on sorti uçuş yapılsa yalnızca benzin maliyeti 5 milyon 172 bin lira havaya uçmuş oluyor.

Terörist piç kurularının tamamı buna değer mi? Değmez ama maalesef buna mecburuz. Allah razı olsun Bayraktarlar şu SİHA’ları yaptılar da masraflar hem azaldı hem de pilotaj hataları da ortadan kalktı, hedefler tam isabet vuruluyor. Karadan yürütülen ve sınır ötesi harekâtları dahil ediniz. Sulhte bir ülkeyiz, Ukrayna gibi savaşmıyoruz ama ekonominin beli bükülebiliyor. O hâlde bir kez daha lâ’net olsun şu teröristlere…

Ey halkım, gösteriş olsun diye araba kullanma. Mümkünse tek başına işe otomobilinle gitme. İsraf en büyük zarardır unutma.

Muhterem ricâl-i devlet, benzin bağımlılığımızı azaltalım. Millî kaynakları (Akdeniz ve Karadeniz petrol sondajları) bir an önce işletip (Brent değil Bülent Petrol) sayılarını da arttıralım.

Ve ey mucitler, ey bilim insanları uçağın dahi petrol bağımlısı olmayanını icad edelim. Neden olmasın, haydi ya Allah. 10.06.2022

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER