“Ekonomik, Sosyal ve Uluslararası Temsil Bakımından Daha Adil Bir Dünya Mümkün”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel düzende daha adil bir sistemin mümkün olduğunu belirterek, “Dünya beşten büyüktür” ifadesinin bu arayışların sembollerinden biri haline geldiğini vurguladı. Bu idealin hayata geçirilmesi için öncelikle zihinsel prangaların kırılması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel düzende daha adil bir sistemin mümkün olduğunu belirterek, “Dünya beşten büyüktür” ifadesinin bu arayışların sembollerinden biri haline geldiğini vurguladı. Bu idealin hayata geçirilmesi için öncelikle zihinsel prangaların kırılması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Çatışmaların değil barışın, korkunun değil güvenin, terör ve şiddetin değil huzurun, yokluğun değil refahın egemen olduğu bir dünyanın inşa edilebileceğine öncelikle bizim inanmamız gerekiyor. ‘Daha adil bir dünya mümkün’ derken esas itibarıyla buna dikkat çekiyoruz. Mevcut sistemden çıkar sağlayan ‘imtiyazlılar kulübü’ bunu istemese de ekonomik, ticari, sosyal ve uluslararası temsil bakımından daha adil bir dünya mümkündür. Gerçek bir değişim için sadece kendi maruz kaldığımız adaletsizliklere karşı çıkmak yeterli değildir. Kendi hakkımızı savunurken, başkalarının yaşadığı haksızlıklara ve acılara da duyarlı olmalıyız. Unutmayalım ki, altta kalanın canının çıktığı bir yerde yalnızca keder, gözyaşı ve acı olur. Türkiye olarak bu bilinçle hareket ediyor, üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak mücadelemizi sürdürüyoruz.”
“Yeniden Asya” Vizyonu ve Malezya ile İş Birliği
Türkiye’nin uluslararası iş birliği ağını genişletme çabalarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya’nın artan öneminin farkında olduklarını belirterek, 2019 yılında ilan ettikleri “Yeniden Asya” vizyonu kapsamında kıtayla bağları ve iş birliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Son beş yılda bu yönde önemli ilerlemeler kaydettiklerini vurgulayan Erdoğan, Malezya’nın bu süreçte özel bir yere sahip olduğunu belirtti: “Malezya ile ilişkilerimizi 2014 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine, 2022 yılında ise Kapsamlı Stratejik Ortaklık düzeyine yükselttik. Halklarımız arasındaki köklü ve yakın ilişkilere yakışır şekilde iş birliğimizi somut adımlarla güçlendirmeye başladık. Malezya, 35 milyona yaklaşan nüfusu, dinamik ekonomisi ve yetişmiş insan kaynağıyla bölgesindeki en önemli ülkelerden biridir. Münasebetlerimizi, teknolojik iş birliği ve ortak üretim vizyonuna dayalı bir yaklaşımla geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu vizyonun meyvelerini toplamaya başladık. TUSAŞ Malezya, 100’den fazla Malezyalı genç mühendise çalışma imkânı sunan etkin bir tesis haline geldi. Savunma sanayi firmalarımız iş birliğiyle ikinci parti kıyı görev gemileri inşa edilmeye başlandı. ANKA İHA’lar konusunda önemli bir iş birliğimiz var.”
“Ticaret Hacmimizi 10 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyoruz”
Türkiye ile Malezya arasındaki ticaret hacminin belirlenen hedefler doğrultusunda 2024 itibarıyla 5 milyar doları aştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamı dengeli bir şekilde 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. “Yarı iletken teknolojilerinden otomotive, uçak teknolojilerinden sivil simülatörlere kadar her alanda iş birliğimizi artırmak ve Malezya ile ortak projeler geliştirmek istiyoruz. Ülkelerimiz, Asya ve Avrupa’ya açılan kapılar olma özelliğine sahip. Bu nedenle aramızdaki hava yolu bağlantılarının daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Türkiye’nin ikinci en büyük havalimanı, Malezya Havalimanları İdaresi tarafından işletiliyor,” dedi.
Eğitim ve Kültürel İş Birliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki beşeri ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Malezya’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin bu alandaki katkılarını hatırlattı. Türkiye Maarif Vakfı’nın Malezya’da okul açma çalışmalarının devam ettiğini belirten Erdoğan, geçmişte Türkiye’deki baskıcı uygulamalar nedeniyle Malezya’ya eğitim için giden gençleri de anımsatarak, eğitim alanında yapılan yatırımlara değindi: “Hükûmetimiz döneminde eğitime büyük yatırımlar yaptık. Bugün Türkiye, dünyanın 190’ı aşkın ülkesinden 340 bine yakın uluslararası öğrenciyi ağırlıyor. Sayısı 208’e ulaşan Türk üniversitelerinde misafir ettiğimiz bu öğrencilere geniş imkânlar sunuyoruz. Buradaki genç kardeşlerimizi de Türkiye’deki bu eğitim fırsatlarından yararlanmaya davet ediyorum.”
CUMHA - Ayşegül ÇALIŞIR