Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Muhsin Akıl

G20 Zirvesi’nden Türkiye’nin Görünümü!..

Bu yıl 18. G20 Zirvesi Hindistan’da yapıldı. Hindistan ilk defa G20 Zirvesi’ne başkanlık yapıyordu. İlk defa dünyada süper güç düzeyinde iki ülke olan Rusya ve Çin devlet başkanları (Vladimir Putin ve Şi Cinping) zirveye katılmadı. İlk defa ana teması tek yeryüzü, tek aile ve tek gelecek oldu! İlk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük ilgiyle karşılandı. Kısaca bu yılki G20 liderler zirvesi ilkler yaşandı!..

Yapmış olduğum araştırmalara göre G20’nin kuruluşu 1975 yıllarına dayanıyor. G20, ekonomik yönden gelişmiş ve dünyanın ilklerine giren ülkeler arasında yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya devlet başkanlarının öncülük yapması ile başlamıştır. Daha sonra i976 yılında G7, 1991 ve 1998 yıllarında düzenlenen zirveler soncunda G8 ve sonraki yıllarda diğer gelişmiş ülkelerin katılımı ile G20 adını almıştır.

G20 zirveleri ülke ve tarih olarak ilk defa 2008 ABD/Washington, 2029 Birleşik Krallık/Londra, yine 2029 ABD, Pittsburgh, 2010 Kanada/Toronto, yine 2010 Güney Kore/Seul, 2011 Fransa/Cannes, 2012 Meksika/Baja California, 2013 Rusya/Senkt-Peterburg, 2014 Avustralya/Brisbane, 2015 Türkiye/Antalya, 2016 Çin/Hangzhou, 2017 Almanya/Hamburg, 2018 Arjantin/Buenos Aires, 2019 Japonya/Osaka, 2020 Suudi Araistan/Riyad, 2021 İtalya/Roma, 2022 Endonezya/Bali, 2023 Hindistan/Yeni Delhi’de yapıldı. Ve 2024’te Brezilya/TBD, 2025’te Güney Afrika/TBD yapılacak.

G20 Zirvesi’ne katılan ülkeler, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini ve nüfus olarak da dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturmakta. Yapılan zirvelerde dünya ekonomisi ve siyaseti, uluslararası ticaret, enerji, gündeme gelirken zamanla çevre, sağlık, küresel suçlar, terör, uyuşturucu, insan hakları, bölgesel ve küresel güvenlik, silahsızlanma ve güvenlik konuları da eklenmiştir.

2023 yılında Hindistan/Yeni Delhi G20 Zirvesi’nde dünyadaki nüfus artışı ve sorunların daha da büyümesinden dolayı konular da farklılaşmıştır. Dünya nüfusu, küresel ısınma, iklim değişikliği, ekonomi, çevre, kalkınma, teknoloji, dijital dünya, kadın liderliğinde kalkınma, gelişmiş ülkeler arasında farkların azaltılması, jeopolitik belirsizlikler, uluslararası borçlanmalar, dünyadaki enerji ve gıda güvenliği, kripto para düzenlemeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı vs. daha birçok bölgesel ve küresel sorunlar masaya yatırılmıştır.

Hindistan’daki 18. G20 Zirvesi’ne Rusya ve Çin devlet başkanlarının katılmaması kafalarda birçok soru işareti oluştursa da sebep ve gerekçeleri bilindiğinden dolayı normal/rutin karşılanmıştır. Zirvede dikkat çeken en önemli faktör Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan büyük ilgi ve alakaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a diğer ülke liderleri de büyük ilgi göstermiştir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otelde Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile basına kapalı çok özel bir görüşe yapması da bir hayli dikkat çekmiştir.

Önümüzdeki yıllarda G20 zirvelerinde en çok Türkiye’nin adı konuşulacak. Çünkü Türkiye ekonomisi daha da gelişmekte ve büyümektedir. Türkiye bu yönüyle de dünyada adından söz ettirmeye başladı. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan küresel gıda/tarım krizinde Türkiye’nin oynadığı rol G20 ülkelerinin gözünden kaçamazdı. Zaten ABD, AB ülkeleri ve diğer bazı ülkeler Türkiye’nin bu yönünü sürekli tekdir edip teşekkür etmişlerdir. Gelecekte G20 Zirvesi’nin gündemi TÜRKİYE olacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER