Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Galip Vidinlioğlu: Son 10-15 yılda tarihi konaklara ve tarihi dokulara karşı çok daha hassas olmaya başladık.

Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen, Tarihi Kentler Birliği Kastamonu Bölge Toplantısı yapıldı.Toplantıda yapılan panel ve sunumlarda Kastamonu’nun sahip olduğu tarihi ve doğal dokusunun korunması ve tanıtımı için yapılması gerekenler paylaşıldı.

Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen,

Toplantıya Kastamonu Valisi Avni ÇAKIR, 1997-2003 yılları arasında Kastamonu Valiliği yapan Dr. Enis Yeter, Belediye Başkanı Op.Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan gibi isimlerin yanı sıra Samsun ve Ordu Büyükşehir, Çankırı, Amasra, Kargı, Osmancık, Bayat, Vezirköprü, Turhal, Erbaa, Niksar, Havza, Boğazkale, Gümüşhacıköy, Göynük, Mudurnu, Merzifon, Eflani belediyeleri ile Kastamonu’nun ilçe belediyelerinden temsilciler de katıldı.

Toplantının kapanışında, şehrin iki binden fazla doğal ve kültürel mirası bünyesinde barındırdığını söyleyen Vali Avni Çakır, ilin ve 19 ilçesinin ayrı güzelliğe sahip olduğunu belirtti. Vali Çakır, “Kastamonu hem tarih hem doğa, ikisini de bünyesinde yoğun şekilde bulunduruyor. Biz de Valilik olarak tarihi dokumuzla doğal dokunun bütünleşmesi noktasında gerekli altyapı çalışmalarını büyük ciddiyetle ve özenle yerine getiriyoruz” dedi.

”Sadece bir binayı imar etmeniz bir anlam ifade etmiyor”

Vali Çakır, “Daha ayağa kaldırılmayı bekleyen bölümünün de olduğu şüphesiz. Bu tür çalışmaları yaparken sadece bir binayı imar etmeniz bir anlam ifade etmiyor. Bulunduğu alan, cadde, sokakla beraber ortaya çıkarmazsanız, yani her alanda sağlıklaştırma yapmazsanız çok fazla anlam ifade etmiyor. Bu tabii ciddi bir bütçe gerektiren yatırım” ifadesini kullandı.

”Son 10-15 yılda tarihi konaklara ve tarihi dokulara karşı daha hassas olmaya başladık”

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise toplantının verimli geçtiğine işaret ederek şunları söyledi: “Yol haritamızın belli olması anlamında bizim için faydalı oldu. Hem Tarihi Kentler Birliğimiz hem de ÇEKÜL Vakfımız bizlere her türlü desteği veriyor. Son 10-15 yılda tarihi konaklara ve tarihi dokulara karşı çok daha hassas olmaya başladık. Bu hassasiyet pandemi süreciyle bir kat daha arttı. Belediye olarak yol haritamızda önceliğimiz Kastamonu merkezde sayıları çok fazla olan konaklarımız. Şehrin geneline baktığımızda, eski bir sancak beyliği olması hasebiyle çok sayıda yemeğimiz var. Bunların ortaya çıkması bir de gastronomi anlamında şehrin yol almasını arzuluyoruz.”

İlin Tarihi Kentler Birliğine öncülük ettiğini anlatan Vidinlioğlu, “Kastamonu merkeziyle değil, ilçeleriyle de Tarihi Kentler Birliğinin bir parçasıdır. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki günlerde de turizmde adından söz ettiren kent olacaktır. Çünkü tarihi, doğası, Ilgaz’ı, Karadeniz’i, Şeyh Şaban-ı Veli’si, kanyonlar bölgesiyle turizmin bütün bileşenleri için, her kim ne arıyorsa ona cevap verebilecek niteliktedir. Herkesi Kastamonu’yu görmeye bekliyoruz” diye devam etti.

”Bir kentte kale düşerse kent düşer, çarşı düşerse hayat biter, mahalle biterse muhabbet ve dayanışma sona erer”

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu da, Kastamonu’nun doğal güzelliklere sahip olduğunu ifade ederek, “Kastamonu her gelişimizle bizleri heyecanlandıran çok güzel bir ilimiz. Çünkü, Türkiye’nin en güzel dağları burada. O dağlardan kopup gelerek

Karadeniz’e buluşan en güzel bereketli akarsular burada. Onların suladıkları bu topraklarda Türkiye’nin en güzel ormanları Kastamonu’da. Doğanın bu kadar cömert davrandığı bu güzel ilimizde    insanlarda boş durmamış, doğa ile işbirliği verimli olursa orada uygarlık izi kalır. İşte bu bereketle zenginleşen Kastamonu, sivil mimarinin en güzel örneklerinin burada vermişler. Burada muhteşem ahşap konaklar, evler, muhteşem bir doku, anıtsal eserler, ulusal mimarlık tanımının en büyük mimarının en güzel eserlerini burada vermiş Mimar Vedat Tek. Burada yaşayanlar onlara verilen bu emanetleri biraz daha ileriye taşıyarak zenginleştirmişler, burayı kimlikli ve hemşehrilerinin bilinçli, doğasever, kültür ve mirasına sahip çıkan kenetlenmiş bir Kastamonu hemşehricilik bilincini burada yaygınlaştırmışlar.

Mithat Kırayoğlu sözlerine şöyle devam etti;

“Kastamonu’da şimdiye kadar hep bunları yapmaya çalıştık. Geleneksel kültürün yaşadığı mahallelerimizi, dokularımızı, konaklarımızı ve çarşılarımızı koruyalım. Kalemizi koruyalım. Gerçekten muhteşem bir kale. Kastamonu’ya çok yakışıyor. Kimlikli bir kentin başının tacıdır aslında kale. Siluette en güzel yerdir kale. Ama bir başka mahareti daha vardır kalenin. Kaleye çıktığınızda bütün kenti görürsünüz. Kastamonu’ya saat kulesinden baktığınızda ve kaleden baktığınızda her tarafını görürsünüz. O yüzden bu büyük kültür mirası olan kentte görülmesinde sakınca olabilecek şeyleri yapmayın. Yani her kentin başına böyle bir iş gelmiştir. Ben Bursa’da yaşıyorum. Osmanlı’nın başkenti, dünya kentidir. Şimdi kaleden baktığımızda eskisi gibi görülmüyorsunuz, utanıyorsunuz, çünkü çok kötü şeyler yapıldı. O kentin tarihi, kimliği ve silueti son dönemin kuşaklarının yaptığı çirkin ve ölçeksiz yüksek yapılarla gölgelendi. Kastamonu’da da böyle bir tehlike olabilir ama lütfen Kastamonulular yüksek ve büyük binalar yapmayın. Bu siluete gölge düşürecek ve bu dokuyu zedeleyecek ve kapatacak şeylerin mümkünse tarihi kentlerin uzağında yapılması lazım.

Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Kastamonu Bölge Toplantısında Kastamonu’nun doğal ve tarihsel değerlerinin ele alındığı etkinliği, belediye başkanı Op.Dr. Galip Vidinlioğlu, Şeyh Şaban-ı Veli’nin şu sözleriyle bitirdi: “GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE, GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE, HER İŞİNİZ GÜLE GÜLE OLSUN

234151 whatsapp image 2021 12 08 at 23.30.44