Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gayrimenkulde vergi kaybının önüne geçilecek

Konutun değerlemesini işin uzmanları yapmalı

Konutun değerlemesini işin uzmanları

Gayrimenkul sektörünü yakında takip edenlerin gözü kulağı 2026 yılında yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemelerde. Yeni düzenlemeler ile gayrimenkulde vergide rayiç bedelin tarih olması beklenirken, konutun gerçek değer esas alınacak. Konuya ilişkin gelişmeleri değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Taşınmaz Değerleme Sistemi’nin devreye girmesi için birçok kez çağrıda bulunduklarını hatırlattı. Akçam, “Yeni dönem ile hem vatandaş evinin gerçek değerini öğrenmiş olacak hem de vergi kaybının önüne geçilecek. Bunun yolu ise konutun değerlemesini yapmayı işin uzmanlarına bırakmaktan geçiyor” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren gelişmeleri değerlendirdi. 2026’da devreye girecek olan düzenleme ile gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmeler, rayiç bedel üzerinden değil gerçek değer üzerinden hesaplanacak. Bahsedilen yeniliklerin hayata geçmesi için yetkili kurumlara başvuruda bulunduklarını belirten Akçam, bunun yanı sıra tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğine de dikkati çekti.
GAYRİMENKULDE VERGİ KAÇIRMAK HAYAL OLACAK
Gayrimenkulün satışından önce işin uzmanları tarafından konutun fiyatı belirlenirse sorunun çözüleceğini ifade eden Akçam şunlara değindi: “2026’da hayata geçmesi planlanan düzenlemenin de bu yönde olacağı belirtiliyor. Satıştan önce gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılıp, tapu harcı da yüzde 4’ten 2’ye indirilirse, sistemin denetlenmesine önem verilip usulsüzlük yapanlara büyük yaptırımlar gelirse tapu harcından elde edilen gelir de 10 kat artacaktır. Şu da var ki taşınmaz değerlemesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesi görevi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yani işin ehline verilmelidir.”
Akçam 2026’da devreye girmesi planlanan yeniliklerin dört gözle beklenen yenilikler olduğuna değinerek şuan yürürlükte olan sistemle ilgili yaşanılan aksaklıkları, “Denetimlerin sıkı olmaması, tapu harcının yüksek olması, gayrimenkullerin gerçek değerlemelerinin uzmanlara yaptırılmaması ve tapuda rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden işlem yapılmamasından dolayı kimse hem konutunun gerçek değerini bilemiyor hem de özetle kaçırıyor. Taşınmaz Değerleme Sistemi’nin hayata tam anlamıyla geçmesi ile hem kaçırılan vergilerin önüne geçilip vergiden daha yüksek kazanç elde edilecek hem de her şey şeffaf düzlemde gerçekleşerek; vatandaş korunmuş olacak” diye değerlendirdi.
TAPU HARÇLARI DA DÜŞÜRÜLMELİ
Tüm bu çalışmalara ek olarak tapu harcının düşürülmesinin de mutlaka gündeme alınması gerektiğine dikkati çeken Akçam, “Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Bu miktar vatandaşlar için büyük bir miktar. Gayrimenkul sektöründe piyasada yaşanan daralmayı da hesaba katacak olursak yüksek tapu harçları da vatandaşın gözünü korkutuyor. Tapu harçlarının da gündeme alınarak yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşürülmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.