İHH’den Kürt Meselesine Dair Çözüm Çağrısı: ‘Bugün Çözülmeli’
“Fakirleşme, kan ve gözyaşı istemiyorsak, Kürt meselesi bugün çözülmeli. ‘Türkiye, Suriye Kürtleri ile Yapıcı İlişkiler Kurmalı’
İHH İnsani Yardım Vakfı ve İNSAMER tarafından Diyarbakır’da düzenlenen ‘Kürt Meselesinin Çözümü ve Barışa Sivil Katkı Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. Çalıştayda küresel güçlerin bölgedeki etkisi, Türkiye’nin iç ve dış politikaları ile Kürt meselesinin çözümüne dair sivil toplumun rolü ele alındı.
Diyarbakır’da 11 Ocak’ta düzenlenen çalıştaya kanaat önderleri, akademisyenler, âlimler, siyasetçiler ve gazeteciler katıldı. Çalıştayda sunulan metinler, katılımcıların yorumları, değerlendirmeleri ve çözüm önerileri doğrultusunda bir sonuç raporu hazırlandı.
‘Küresel Güçlerin Etkisi Barışa Engel’
Çalıştaya katılan İHH Elazığ Şube Başkanı Erdal Altunbaş ve Başkan Yardımcısı Abdullah Kömürlü, küresel güçlerin bölgedeki planlarının barış sürecini zorlaştırdığını belirtti. Altunbaş, Türkiye’nin güçlü olması için sınır güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Fakirleşme, kan ve gözyaşı istemiyorsak, Kürt meselesi bugün çözülmeli. Bu konuda el uzatan herkese çok teşekkür ederim.”
Altunbaş, Kürt meselesinin sadece Türkiye’nin iç politikasıyla sınırlı olmadığını, bölgesel istikrarın da bu meseleyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti. Kürt sorununun ulusal bir mesele olmaktan çıkarak uluslararası boyuta ulaştığını vurgulayan Altunbaş, şu görüşleri dile getirdi:
“Türkiye’nin, Suriye Kürtlerinden hiçbir grubu dışlamadan yapıcı bir ilişki geliştirmesi son derece önemli. Suriye Kürtleri ile sağlıklı zeminde bir araya gelmek, Türkiye’nin içerideki çözüm sürecine ivme kazandırırken, dış politikada da gücünü artıracaktır. Ayrıca, Şam Yönetimi’nin Suriye Kürtlerinin varlığını ve haklarını anayasal güvence altına alması gerekmektedir.”
‘PKK Tartışmaları Çözüme Engel Olmamalı’
Kürt meselesinin çözümünün, Türkiye’de toplumsal barışı güçlendireceğini ve ekonomik istikrara katkı sağlayacağını ifade eden Altunbaş, PKK’nın silah bırakmasının önemine değindi:
“Kürt meselesinin çözümü, PKK tartışmalarına kurban edilmemeli. PKK’nın silah bırakması ve çatışmaların sona ermesi, Türk ve Kürt vatandaşlarını birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Kürtlerin büyük çoğunluğunun bağımsız bir devlet talebi yoktur. Dil ve kimlik sorunlarının anayasal düzenlemelerle giderilmesi halinde, mesele büyük oranda çözülecektir.”
Altunbaş, sivil toplum kuruluşlarının Kürt meselesinin çözümüne aktif olarak katkı sunması gerektiğini belirterek, bu konuda ideolojik kamplaşmalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.