Hakim, Gergerlioğlu’na: “Dün akşam eve gittim, sosyal medyadan baktım, benim yargılamamı eleştirmişsiniz.” diyerek durumu açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, neredesin? Böyle bir rezalet İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşanıyor.
Gergerlioğlu, bu duruma sessiz kalmayarak, “Ben mahkeme salonunda huzur bozmuyorum, sadece oturup duruşmayı takip ediyorum. Eleştirmem suç mu? Mahkemeyi eleştirdiğim için mi dışarı çıkarılıyorum?” ifadeleriyle tepki gösterdi. Duruşma sırasında da benzer müdahaleler yaşandı; yetkililer mahkeme salonu önünde çekim yapmalarını engellemeye çalışması ve Gergerlioğlu’nun açıklamalarına sürekli müdahale edilmesi dikkat çekti.
Duruşma salonunun kapısına güvenlik yerleştirilerek, milletvekilinin içeriye girmesinin engellenmesi üzerine “Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, neredesin? Böyle bir rezalet İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşanıyor.” diyen Gergerlioğlu, yaşanan hukuksuzlukları kamuoyuna duyurmakta kararlı olduğunu belirtti.
Günlük Faaliyetler “Terör Eylemi” Sayıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla aralarında 15 kız çocuğu ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 41 kişi, 5 ay süren teknik ve fiziki takipten sonra 7 Mayıs 2024’te gözaltına alındı ve 29 kişi tutuklandı. Üsküdar Çocuk Şube’ye götürülen 15 çocuğun, 16 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmediği ve birbirleriyle konuşmasının yasaklandığı, ayrıca bir polis memuru tarafından kan kusturmakla tehdit edildikleri iddia edildi.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, öğrencilerin günlük hayatlarındaki basit faaliyetlerin “terör eylemi” olarak tanımlandığı öne sürülüyor. Savcının iddialarına göre, çocuklar ve üniversite öğrencileri; AVM’de buluşmak, sinemaya gitmek, bowling oynamak, piknik yapmak ve yurt dışı gezisi organize etmekle suçlanıyor. Dini dersler ve İngilizce dersleri verdikleri öne sürülen gençler ve ebeveynlerin, çocuklarını bu aktivitelere göndermesi de suçlamalar arasında yer alıyor.
İddianamede ayrıca, 7 Mayıs 2024’te gözaltına alınan çocuklar ve öğrencilerle ilgili, üç aylık telefon dinlemeleri ve takip sonucu “120 terör eylemi” tespit edildiği iddia ediliyor. Mahkeme tarafından 8 Temmuz 2024’te kabul edilen iddianamede, “Akören Kamp Evi Sonrası – Marmara Park AVM – Bowling Programı”, “R.B. G.’nin, N.E.’nin ve A.G.’nin Evine Gitmesi” gibi faaliyetlerin terör eylemi olarak yazıldığı belirtiliyor.
Savcının iddiaları, öğrenci evinde kalmak, bowling oynamak, Marmara AVM-Perla Vista AVM’de buluşmak, Yemek Sepeti’nden sipariş vermek, sinemaya gitmek, parkta buluşup piknik yapmak ve yurt dışı gezisi organize etmek gibi basit sosyal aktivitelerden oluşuyor. Ayrıca savcı, üniversite öğrencisi 12 genç kızın dört farklı evde gönüllü olarak İngilizce ve dini dersler vermesini ve ebeveynlerin çocuklarını bu aktivitelere göndermesini suç unsuru olarak