Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Dr. Muharrem Avcı

İSTANBUL’DA HZ.PİR ŞEYH ŞABAN-I VELİ ETKİNLİKLERİ ÜZERİNE

Başkent Postamızın kıymetli okuyucuları, öncelikle hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Yazımız, Mayıs-2022 için kaleme alındı. Nisan içerisinde İslam âlemi, Ramazan-ı Şerifi yaşadı ve Mayıs ayı başında da Ramazan Bayramına kavuştu.

Dünya yaklaşık üç aydır Ukrayna’da ki savaşı seyrediyor; bu arada, somut kültürel miraslar bombalar altında yakılıyor yıkılıyor, siviller ya toplu olarak ölüyor ya da göçe zorlanıyor. Tüm görüşmeler sonuçsuz kalıyor, yani “gücü yeten gücük tavuğa” dönemi sanki geri dönmüş gibi…

Türkiye’ye baktığımızda geçim derdi başat sorun olarak hüküm sürüyor; önlenemeyen fiyat artışları dar gelirli halkı çaresiz bırakmış vaziyette. Tünelin çıkışı karanlık gibi…

Biz de kendi çapımızda Başkent Postamıza birkaç satır karalamayı tasarlarken memleketin hal ve gidişi gözümüzün önünden bir film şeridi gibi geçiyor.

Bu kapsamda, teorik bir yazı mı kaleme alalım acaba? Mesela; günümüzde akademik dünyada pek popüler olan; nepotizm, favoritizm, mobbing gibi kamuda yaşanan ama kamu yöneticilerinin hiç önemsemediği, mahkemelerin en fazla gündemini oluşturan sorunlarla ilgili bir yazımı? Ya da herkesin teorik olarak benimsediği fakat uygulamada hiç kimsenin (özel veya kamu) yanından yöresinden yaklaşmadığı ama ahkâm kesmenin ideal alanı olan, etik konusunda mı yazalım?

 Yoksa sosyal yapıyı mı öne çıkaralım? “ Kültür temellerinden uzaklaşan sosyal yapı, maganda toplum mu oluşturuyor acaba?”  diye kendi kendimize sorarken, İstanbul’dan KAS-DER Genel Başkanı Sayın Remzi Şen şahsımızı telefonla arıyor; 21 Mayıs 2022 Cumartesi akşamı Eyüp Belediyesi katkılarıyla Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Anma Haftası programını gerçekleştirecekleri müjdesini veriyordu. Bu programın konuşmacısı olarak ta yıllardır Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli (K.S)a hizmet eden ve “Hazret-i Pir Şaban-ı Veli Kitabı” yazarı Dr. Mustafa Tatçı’nın davet edileceğini belirtiyor ve Sayın Tatçı hocamızın telefonunu istirham ediyordu.

 Derhal bendeki telefon numarasını, Kas-Der Genel Başkanımız Sayın Şen’e mesaj olarak iletmiştim.

 Çok sevinmiştim bu müjdeye. Zira 2020’den bu yana Kastamonu’ da korona salgını ve Hz. Pir cami tadilatı münasebetiyle, geleneksel ve uluslararası hale gelmiş olan Evliyalar haftası yapılmıyor, hiç kimse de bu haftanın neden anılmadığını merak bile etmiyordu, ilginç değil mi?

Gözlenen o ki; İstanbul’da ki hemşerilerimiz, bu Anma haftası programını bizden daha çok benimsemişti; hem 2015’ te başlatılan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Anma Haftası Tanıtım Toplantılarının şuurunun yerleşmesi açısından, hem de diaspora kültürü açısından bu müjde, çok önemliydi.

Yeri geldiğine göre, yaşadıklarımızı akşam olunca ajandamıza aktardığımız notlara şöyle göz atarak sürdürelim, özetin özetini de aktarmayı deneyelim bu yazımızda. Tabii ki, İstanbul’da ki bu anma haftası tanıtım toplantımızın çok manidar bir başlangıç hikâyesi var; müsaadenizle burada kısaca anlatmak istiyorum:

 24.Anma Haftamızın hazırlıklarının son aşamasına gelmiştik. Diyorduk ki; Evliyalar Haftamızı, bu yıldan itibaren İstanbul’da da tanıtmamız gerek. Ama Nereden ve nasıl başlatabiliriz?  Doğru başlangıç olmalıydı; Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Efendimiz Hanönü doğumluydu. Dolayısıyla, İstanbul’da Hanönüler Derneğinden birilerine ulaşmalıyız diye düşünürken birden cep telefonumuz çaldı. Telefonda ki şahıs; Hanönü Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı olduğunu söyleyen Sayın Şükrü Mutlu idi. İstanbul’da Şeyh Şaban-ı Veli tanıtım toplantıları tertip etmek istiyorlardı. Çok şaşırmış ve müthiş bir heyecan duymuştuk. Bu bir tevafuktu. Teşekkür ederek derhal çalışmalara başlamaları ricasında bulunmuştuk. Sonradan kıymetli arkadaşımız Şükrü beyin öğretmen olduğunu ve Kastamonu Eğitim mezunu olduğunu yani bizim Eğitim Yüksekokulunda çalıştığımız dönemde okuduğunu öğreniyor; samimiyetimizi pekiştiriyorduk.İlk iki Üsküdar organizasyonun ardından, işlerin daha hızlı daha sistematik ilerlemesi için İstanbul’da temsilcilik sistemi oluşturmamız gerektiğini hissettik; İleri ki organizasyonlarda Vakfımız çatısı altında İstanbul İl temsilciliği görevini kendilerine teklif ettiğimizde, bu görevi büyük bir memnuniyetle kabul ettiklerini bildirdiler. Biz de, İstanbul Avrupa yakasında, Bağcılarda yapılan ilk organizasyonda, Hanönü’nün Şeyh Şaban-ı Veli’nin mekânı olduğunu ilmi olarak ilk tespit eden hocamız Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu’nun elinden ve Hanönü’nün Çakırçayı köyünün ismini Şeyh Şaban-ı Veli köyü olarak tescil ettirme çabasını yürüten kıymetli Hanönü Belediye Başkanımız Sayın Serkan Uçar’ın tanıklığında, bu işin resmi boyutunu tamamlamıştık; Kıymetli arkadaşımız Sayın Şükrü Mutlu ’ya Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı’nın İstanbul İl Temsilciliği görev beratını takdim etmiştik.

 İstanbul Temsilcimiz aracılığıyla, her yıl ayrı ilçelerde Anma Haftasından bir hafta önce  Kas-Der’le işbirliği halinde Bağcılar, Fatih, Sultanbeyli, Beykoz ilçelerinde tanıtım toplantıları yapılmıştır. Salgın öncesi Aralık-2019 yılında ise, Vuslatının 450.Yılında Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anlamak ve Anmak Toplantısı Bakırköy Leyla Gencer Kültür Merkezinde büyük katılımla gerçekleştirilmiş, Sümbül Efendi Camisinde de akşam namazına müteakip Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapılmıştır.

Nisan-2022 tarihli Diaspora yazımızda da belirtiğimiz gibi “Diaspora topluluklarının aidiyet duygularını, kimliklerini, kültürel birikimlerini, anayurtlarından taşıdıkları coğrafi işaretli ürünler ve somut- somut olmayan kültürel miraslar yoluyla sürdürmeye çalıştıkları bir gerçektir. Öyleyse önce Kastamonu’nun il dışındaki STK’ları; nesillerini kimlikli hale dönüştürmeli, yöre kültürünü kavratmalı ve planlı gezilerle de anayurtlarının doğal ve kültürel miraslarını yerinde inceletip öğrenmelidirler.”

Bu noktada Kastamonu; doğal zenginleriyle, tarihten yansıyan önemli şahsiyetleri, ilişkileri ve olaylarıyla kendi önemini fark etmiş; manevi değer bakımından Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi, milli ruh açısından da Milli Mücadeleyi ve İstiklal Yolu’nu öz kültürel kimliği olarak öne çıkartmıştır. Bu kimlik, bu yörenin insanlarınca daha da içselleştirilerek benimsenecektir. Haziran- 2022 sayımızda buluşmak dileklerimle selam ve saygılar…

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER