HABER-CUMHA/Başkent Postası
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 13 Mayıs 2024 tarihinde açıklamış oldukları “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”, sürdürülebilir yüksek büyümeye yönelik program öncelikleri arasında fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürebilir cari açık, yapısal dönüşüm (yeşil ve dijital dönüşüm ile birlikte yeni sanayi politikası) üzerinden kamuda harcama kontrolü ve tasarrufların artırılmasına gidilerek yatırımların öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi çok önemli konuları içermektedir.
Yeni dönem “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile kamuda tasarruf ile taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurtdışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi ve haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar mercek altına alınacak. Bütçede harcama disiplini ile harcamaların gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimlilik artışı sağlanarak verimsiz harcamaların tasfiyesine gidilecek.
Kamu yatırımlarına yönelik de proje bazlı önceliklendirme zorunlu haller dışında yeni proje kabul edilmemesi ve tasarruf tedbirlerinin izlenmesinde yoğunlaşma sağlanacak. Nihayetinde mali mevzuata ve tedbirlere uyum modeli getirilerek izleme, denetim ve raporlama üzerinden idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.
Kısaca ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl durdurulması; personel servisine, kamu istihdamında sınırlama ve ücretlere üst sınır getirilmesi; yeni kurumlara önlem, demirbaş alımlarının durdurulması; hediye verilmesinin yasaklanması, ödeneklerde kesinti, enerji verimliliğinin artırılması, yatırımların önceliklendirilmesi, yeni projelere sınır konulması ve tüm bu alınan tasarruf tedbirlerine uymayanlara cezalandırılması ve daha birçok alanda etkin sınırlamalar getirilmesi için önlemler alınmıştır.
2024 Kamu Tasarruf Paketi’nde mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesinti sağlanmakla birlikte personel alınımına getirilen sınırlamada da 100 milyar liralık bir tasarruf hedeflenmiştir. Yurt dışı ve yurt içi seyahat, eğitim ve benzeri toplantılara sınırlama getirilmekle birlikte önemli toplantıların otellerde değil kendi tesislerinde yapılma kararı alındı. Ayrıca harcamalar asgari düzeye indirilecektir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde kamu tasarrufuna gidilmesindeki amacın hayat pahalılığını sorun olmaktan çıkarılması, kamuda verimliliğin artması, sürdürebilir büyüme için enflasyonun düşürülmesi ve dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağının altını çizdi. Yeni paketin uygulanması ile güçlü izleme, raporlama ve yaptırım modellerinin hayata geçirilmesinde birçok reform yapılarak yapısal bu reformların hızlandırılması sağlanacağını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda taşıt sayısı ve standartları belirlediklerini, ambulans, savunma ve güvenlik gibi zorunlu ihtiyaçların haricinde yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl boyunca durduklarını ve yabancı araç kullanımını da sonlandırdıklarını ifade etti.
Bakan Şimşek, binalar konusunda da deprem riski olanların dışında yeni bina alımı ve yapımını da 3 yıl dondurduklarını, kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirileceğini, kamuda enerji verimliliğini artırmak için de yenilebilir enerji ve enerji verimliliği ile tasarrufa gitmeyi kararlaştırdıklarını izah ederek kamu kurumlarında mobilya ve demirbaş alımlarını da durduklarını açıkladı.
Öte yandan yurtdışı görevlendirmelere sınırlama getirilerek sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümü ile tasarrufa ve yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendirmeye gidileceğini, zorunlu olmadıkça yeni proje alınmayacağını, ileriye dönük dönemde kamu ihale reformu, KİT’lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmaların yoğunlaştırılacağını belirtti…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yeni 2024 Kamu Tasarrufu ve Verimlilik Paketi için tasarruf kültürünün yaygınlaşmasına değinerek paketin bütüncül bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek bu paketle sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmadıklarını aynı zamanda kamu tüketimi ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alarak az kaynakla daha çok proje yapacaklarını ifade etti.
Cevdet Yılmaz, Kamu Tasarrufu ve Verimlilik Paketi ile halkın temel sorunu olan enflasyon konusunda yürütülmekte olan kararlı mücadelenin uygulanacak olan kamu tasarrufu ile daha az kamu açığına, daha az kamu borçlanmasına ve daha az cari açığa yol açacağını ifade ederek enflasyonu düşürmeye yönelik politikaların neticesini bu yılın ikinci yarısında görülebileceğine vurgu yaparak harcama disiplini, tahsilat oranlarını artırma, kayıt dışılıkla etkin mücadele ile kamu gelirlerinde iyileşmeyi hedeflediklerini belirtti.