Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

Kentin Çevresel Kalkınması

KIRSAL KALKINMA (Kentin Çevresel Kalkınması)

“Kırsal, Çevresel alanlar kalkınmazsa il, iller kalkınmazsa ülke kalkınamaz.. Kültürel hukuki, ekonomik bir bağ içindeyiz…”

Bilinen adıyla kırsal kalkınma, benim anladığım kadarıyla çevresel kalkınma ne demektir, bunun üzerine duralım mı?

Ankara’da yaşadığımızı farz ederek, coğrafyamızın çevresine il ölceginde bakalım mı? Güneyinde Şereflikoçhisar, Haymana, Bala var, buralarda ağırlıklı yapılan tarım ve hayvancılık var.. Aynı şey yaşadığımız İlin Kuzeyi Batısı, Doğusu için de geçerli.. Şimdi bizim ilçenin adını zikretmemişsin diye kızmasınlar diye.. Biraz mesajı alacaklara hoş görünmek için.. Kuzey de Cubuk, Kazan, KızılcaHamam Batıda Polatlı, Sincan Beypazarı Yenikent, Polatlı Doguda Kalecik Hasan Dede … Nallıhan ve Güdülü çok unutuyoruz.. Çevreyi kırsal kalkınma olarak değerlendirirken unutmamalıyız.. Bu yörenin insanları  hangi alanda tecrübeli, bu tecrübelerine dayalı olarak başka hangi alternatifler geliştirilebilir düşünceleri üzerinden hareketle..

Çubuk hayvancılık mı, Bey Pazarı Havuç ve Kuru mu, Polatlı KızılcaHamam hayvancılık ve ekmekçilik mi? Her neyse hangi ilçe hangi konuda uzmanlaşmışsa, o konu, ürün öncelikle olmak üzere bu bölgede hangi alternatif ürün veya mamül yetişir ona göre teşvik, hibe, doğrudan destek, sözleşmeli tarım gibi yöntemlerle kentin çevresi üretim aşamasında desteklenmeli.. Bu üreticiden ürünler öncelikli alınmalı ki, kent zenginleşsin, çevre zenginleşsin.. Pursaklar Altınovada bir ahırda insanlar kendi çabalarıyla  dar kapsamlıda olsa süt üreticiliği yapıyorlar.. Bir uzman yardımıyla bu üretim peynir olarak biraz daha genişletilebilir mi? Evet, böyle ilçemizde 100 çiftçi, Belediye Başkanımız Mansur YAVAŞ, İl Öze İdare eliyle Valimiz Vasip ŞAHİN  İl genelin de biner, ikibiner çifçimizi desteklerseler… Hakkını yememek lazım, rast gele bir çiftciyle konuşun Ankara Büyük Şehir Belediyesi çiftçi desteklerini anlatıyor, fide, fidan, gübre, mazot, tohum destekleri yapıldı, başkana diyelim birde zirai danışmanlık destegi verse iyi olur diyor.. Bende Tarım Bakanlığı ilede görüşerek bu taleplerinizi iletin Ziraat Odaları da resmen başvursun dedim…. Ankara çevre Tarımı, hayvancılığı desteklenirse,  Canakkale Ezineden, Balıkesir, Bandırmadan peynir nakline gerek kalmaz…. Ayaş domatesi dururken Antalya domatesi yenmez, böylece hem il çevre kalkınması hem de ülke kalkınmasına katkı sunulmuş olur…  Antalya üreticileri ne yapacak derseniz onları da uluslararası pazarda satarız diye düşünülebilir… Devam edecek olursak…

Örnegin Bala ilçesi bir sahil kasabası olabilir, temizlik ve çevre önlemler alınarak plajlar yapılabilir… Geçen gün piknige gittik, o barajda Kesikköprü köyüne yakın bir yerde yüzdük.. Eski bir piknik alanı var burası çadır kampı olabilir mi, nende olmasın, Ankara’nın gençleri iki otobüs biletiyle oraya kadar götürülebilir mi, neden götürülemesin..  Yapmak istenirse yapılır, Valimiz biz piknik yaparken o alanı denetlemeye geldi, Orada AstSubay Arkadaş geldi bir sorun olursa beni arayın dedi sagolsunlar… Kısacası kamu görevlilerinin böyle davranması sevindiriciydi.. Bunların yanı sıra, kamuda genel olarak üretim odaklı şöyle davranırsa…

Öncelikle tarım ve yöresel üretim piyasa malı değil desteklenmesi gereken bir kamusal mal ve ürünler anlayışı oluşmalı ki.. Sonra yukarda saydığımız Ankara çevresinde, Tarım, Orman, Çevre, Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler ve daha da önemlisi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörlüğü ve Ankara Büyük Şehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı birlikte işbirligi yaparak projeler öncelikle avans, sonra teşvik, sonra ürün üzerinden destek, sonra hibe yoluyla çevre desteklenmeli ki.. Başka bir örnek, konusuna göre Bakanlıklar TZOD, Muhtarlıklar, İl, İlçe özel İdareler Belediyeler ortak tarım aletleri, tohum, fide, fidan temini gibi desteklerle üretim artırılabilir… Bizler, bu kentte yaşayanlar daha saglıklı, daha lezzetli, daha ucuz gıdaya ulaşabilelim.. Kırsal, Çevresel alanlar kalkınmazsa il, iller kalkınmazsa ülke kalkınamaz… Kültürel hukuki, ekonomik bir bağ içindeyiz… Daha iyi bir çevrede yaşayalım daha çok mutlu olabilelim.. Önerisi, Dileği, Ricasıyla Selam ve Sevgilerimle…

Hüseyin Benek – baskentPostası.com – 18.9.2022

Kaynaklar

1* https://ankara.tkdk.gov.tr/KurulusAmacimiz.aspx

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER