ABD’de Güney California Üniversitesi, California Üniversitesi (UCLA) ve Ohio eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü’nün ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Kovid-19 virüsüne yakalananların uzun vadede sağlık sorunları yaşama riski, virüse yakalanmayanlara göre oldukça yüksek. Araştırma, 2020 yılında Kovid-19 geçiren ve geçirmeyen kişilerin sağlık kayıtlarını inceledi ve önemli bulgulara ulaştı.
İngiltere’deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanında bulunan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verilerini inceleyen araştırmacılar, Kovid-19’a yakalanan 11 bin hastanın sağlık durumunu, virüse yakalanmayan 222 binden fazla kişinin sağlık durumu ile karşılaştırdı. Sonuçlar, virüsü geçirenlerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, hastalığa yakalanmayanlara göre iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.
Özellikle, Kovid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılan 3 bin kişi üzerinde yapılan analizde, bu kişilerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, hastalığı geçirmeyenlere kıyasla üç kat daha fazla olduğu tespit edildi. Daha da endişe verici olan, hastalığı geçirenlerin kardiyovasküler sistem üzerindeki risklerinin zamanla azalmadığı, bu durumun nedeninin henüz tam olarak anlaşılamadığı belirtildi.
Araştırmacılar, Kovid-19’un vücut üzerinde neden bu kadar kalıcı etkiler bıraktığını tam olarak açıklayamazken, virüsün özellikle kardiyovasküler sistem üzerinde uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bu bulgular, Kovid-19’un sadece akut bir solunum yolu hastalığı değil, aynı zamanda ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açan bir sağlık krizi olduğunu gösteriyor.
CUMHA – Cumhur Haber Ajansı