(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 5)
Sizi paraya bağımlı, tüketim toplumu bireyleri olarak yetiştirmek istiyorlar. Sakın paracı, paragöz Müslüman olmayınız. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ve onun izinden giden İslâm büyükleri para konusunda ne yapmışlarsa o yolda bulununuz. Para iyi bir hizmetkâr, çok kötü bir efendidir. Elinize para geçerse onun yeterli kısmıyla malî ibadet, Allah ile ticaret (karz-ı hasen, yardım… REB) yapınız.
(Akıllı bir Müslüman dünyadan ziyâde ahiret kârını hesaplar. “Bugün Allah için ne yaptın ya Ömer?” diye sorup cevabını vermeden yatmazmış o mübarek sahabe, ikinci halife. “Ben bugün Allah için şu kadar helâl para kazandım” (o da zekât ve sadakaları hakkıyla veriliyor, komşusu açken tok yatılmıyorsa) denilebilir ama yine de cevapta yalnız bu olmamalıdır. Farz namazlar hakkıyla kılınmış olmalı, nafile de olmalı, insanlara gündelik hayatta lisán-ı haliyle (terbiyesi, muaşereti ve benzeri) “maşallah ne güzel Müslüman” dedirtmiş olmalıdır. REB)
(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 6)
İslâm’ın güzellik, estetik, sanat boyutuna sahip olunuz. Çirkin Müslüman değil, güzel Müslüman olunuz. Evlerinizde pahalı olmasa bile kaliteli İslamî objeler olsun.
(Zengin, varlıklı bir Müslüman ama evinde ünlü bir hattatın yaptığı (baskı değil bizzatihi çizdiği) bir hat levhası yok. Şöyle güzel bir hilye’i şerif levhası yok. İyi bir hattatın yaptığı böyle bir levha maddî değer olarak dahi, Fransızların Mona Lisa’sından kıymetlidir. Adamın evinde güzel ve faydalı kitaplarla dolu bir özel kütüphanesi de yok. Bu adam Müslümandır ama güzel Müslüman değildir. Gençler sakın siz böylelerinden olmayınız. Para kazanın fakat paranızı ahmakça işlerde israf etmeyiniz) REB)
(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 7)
Yeme içmenize dikkat ediniz. Japonlar, Müslüman olmadıkları halde yeme içme konusunda İslâm’a bizden daha yakınlar. Yemek için yaşamayınız, yaşamak için yiyiniz.
(Müslümanların obezleşmesi ne tuhaf. İslâm dini sosyolojik olarak “komşusu açken tok yatan” ilkesini koymuş. Komşumuz aç, fakir fukará had safhada ama bazı Müslümanlar ihtiyacından fazla gıda depoluyor hem evine hem bünyesine… İslâm bize “kâfirler yedi mide ile mü’min bir mide ile yer” (fazla yemek imana bile zarar verir) demiş, biz ha bire tıkınıyor sonra da bol bol ıkınıyoruz…)
(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 8)
Kaleme, deftere, faydalı kitaplara çok önem veriniz. Cep telefonu üç bin lira, kalemi üç lira… Böyle bir rezaletin aktörü olmayınız. Hayatın amacı para kazanmak, maddiyat, helâl-haram ayırt etmeden keyif sürmek, hayvan gibi yaşamak değildir. İnsan ne için yaratılmış bunu öğreniniz ve yaratılış gayenize göre hayat sürünüz.
(İslâmın hayat tarzı farklıdır. Yemede içmede farklı, israf ve kanaat konusu farklı, kültürel duruşu farklıdır. Mü’minlerin en kültürlü ve en vücudu fit ve zinde kişiler olması lazımken sair dinlerdekiler bizden daha ölçülü ise oturup düşünmeliyiz. Nereye gidiyoruz?)
(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 9)
Görgüsüzlüğe karşı direniniz. Görgülü, ahlâklı, edepli, nazik, kibar, mürüvvetli, medenî Müslüman olunuz. Şuanda dünyanın en görgülü, nazik insanları Japonlarmış. Siz onları geçmezseniz yazıklar olsun. Geri zekâlılık çukurlarına ve tuzaklarına düşmeyiniz. Holiganlık, militanlık yapmayınız. Akıllı, mantıklı, dengeli insanlar olunuz.
Kendini beğenmek öldürücü bir kusurdur. Kendinizi beğenmeyiniz, nefsinizi aklamayınız. Bunu yapmazsanız olgunlaşamazsınız. Siz fazilet=erdem satıcılığı da yapmayınız, düşmanlarınız ve karşıtlarınız bile sizin erdemlerinizi kabul etsinler. Asıl erdem budur. Bencil, hodkâm, egoist olmayınız. Bunlara sahip olanlar hiçbir zaman iyi Müslüman olamaz. Faydalı, cömert, kerim, sahih Müslümanlar olunuz.
(Bu son maddenin şerhi büyük, hacimli bir kitap serisi olur. Bu nedenle No:9’u herkes bizzat araşıtırıp üzerinde uzun uzun tefekkür ederek (hattâ biraz da ağlayarak) şerh etsin… Şu maddeler hakkında araştırma yapınız: GÖRGÜ, MÜRÜVVET, NEZAKET, HOLİGAN, KİBİR, EGOİST, DİĞERGAM, CÖMERTLİK, KARZ-I HASEN.) 29.11.2021
YORUMLAR