MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç: “Manisa’nın Su Geleceğini Kurtaracak Yatırımları Hayata Geçiriyoruz”
MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç, ETV’de katıldığı programda Manisa genelinde devam eden 3,5 milyar liralık 46 altyapı projesini, su yönetimi çalışmalarını, kuraklıkla mücadele stratejilerini ve sosyal destek uygulamalarını anlattı. Su kesintilerinin nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıç, kentin geleceğini güvence altına alacak yatırımların kararlılıkla sürdüğünü belirterek vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulundu.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Ali Kılıç, ETV ekranlarında yayınlanan Şehrin Nabzı programında Manisa'nın su yönetimi, altyapı yatırımları, su kesintileri, dijital dönüşüm çalışmaları ve sosyal projelere ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu öncülüğünde altyapı yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Kılıç, “Günü kurtaran değil, Manisa’nın geleceğini güvence altına alan yatırımlar yapıyoruz.” dedi.
3,5 Milyar Liralık Altyapı Yatırımı
MASKİ'nin 17 ilçede, bini aşkın mahallede ve yaklaşık 690 bin aboneye hizmet verdiğini belirten Ali Kılıç, kent genelinde toplam yatırım bedeli 3,5 milyar lira olan 46 projenin sürdüğünü açıkladı.
Projelerin en büyüğünün yaklaşık 2 milyar lira yatırım bedeline sahip Muradiye Projesi olduğunu ifade eden Kılıç, “Yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı Muradiye'de 50-60 yıllık altyapı sorununu çözüyoruz. Atıksu arıtma tesisi, 10 bin tonluk içme suyu deposu ile içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamen yeniliyoruz. Çalışmalar sırasında yaşanan geçici sıkıntılar, geleceğin güçlü altyapısının temelini oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
“Su Kesintilerinin Nedeni Yatırım ve Arızalar”
Su kesintilerine ilişkin kamuoyunda oluşan değerlendirmelere de değinen Kılıç, 2025 yılında 115, 2026 yılında ise 155 yeni sondaj kuyusunun açıldığını belirterek yeni kaynakların devreye alınmasıyla birlikte bakım ve arıza kaynaklı kesintilerin önemli ölçüde azalacağını söyledi.
İzmir'e verilen su nedeniyle Manisa'nın susuz kaldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Kılıç, “İzmir de bu ülkenin bir parçası ve orada yaşayanlar da bizim insanlarımız. Böyle bir ayrıma gidilmesini doğru bulmuyorum. 1980 yılında DSİ ile yapılan protokol kapsamında Manisa'nın bazı su havzaları ve Gördes Barajı'ndan İzmir'e içme suyu desteği veriliyor. İzmir'e su verilmesinden kaynaklı içme suyu sorunumuz yok. Manisa bu yüzden susuz kalıyor gibi bir değerlendirme doğru değil. Kesintilerin temel nedeni arızalar, altyapı yenilemeleri ve yatırım çalışmalarıdır.” dedi.
Kuraklık Uyarısı
İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerine dikkat çeken Kılıç, bilimsel verilerin Ege Bölgesi'nde önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında ciddi azalma yaşanacağını gösterdiğini belirtti.
Ali Kılıç, “Su tasarrufu artık bir tercih değil zorunluluktur. Vatandaşlarımızdan, sanayicilerimizden ve üreticilerimizden suyu bilinçli kullanmaları konusunda hassasiyet bekliyoruz.” diye konuştu.
“Vatandaşa Maliyet Yansıtılmıyor”
MASKİ'nin 2026 yılı gelir bütçesinin 6,6 milyar TL, gider bütçesinin ise 11,2 milyar TL olduğunu belirten Kılıç, kurumun önemli yatırım yükü taşıdığını söyledi.
Su faturalarından elde edilen gelirin yüzde 20'sinin farklı birimlere aktarıldığını ifade eden Kılıç, “Tüm sondajlarımız elektrikle çalışmasına rağmen suyu maliyetinin altında veriyoruz. Kasım 2024'ten bu yana su tarifelerinde zam yapılmadı. Sadece yasal zorunluluk kapsamında enflasyon farkı uygulanıyor. Başkan Besim Dutlulu'nun talimatıyla yapılan kademe düzenlemesi sayesinde vatandaşlarımızın faturalarında yaklaşık yüzde 15 oranında indirim sağlandı.” ifadelerini kullandı.
Makine Parkı Güçlendiriliyor
Hizmet kalitesini artırmak amacıyla araç ve iş makinesi filosunun yenilenmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Kılıç, İller Bankası ile yapılan görüşmeler sonucunda kredi desteğiyle modern iş makinelerinin alınmasının planlandığını açıkladı.
Kılıç, bu yatırımla birlikte arıza ve altyapı çalışmalarına daha hızlı müdahale edilebileceğini söyledi.
Dijital Dönüşüm Çalışmaları Sürüyor
MASKİ'nin teknoloji yatırımlarına da değinen Ali Kılıç, Manisa genelindeki içme suyu altyapısının dijital haritalarının oluşturulduğunu belirtti.
SCADA sistemi sayesinde tesislerin yüzde 87'sinin uzaktan takip edildiğini ifade eden Kılıç, depoların, sondajların ve su debilerinin anlık izlendiğini, olası arızalara sahaya gitmeden müdahale edilebildiğini kaydetti.
“Askıda Fatura” Uygulaması Hayata Geçecek
Sosyal destek projelerine ilişkin de bilgi veren Kılıç, Kent Kart sistemiyle birlikte “Askıda Fatura” uygulamasını hayata geçireceklerini açıkladı.
Ali Kılıç, “Bu uygulamayla hayırsever vatandaşlarımız su faturalarını ödeyemeyen ailelere destek olabilecek. Sosyal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
“Her Damla Su Bizim İçin Kutsal”
MASKİ'nin 15 daire başkanlığı ve 2 bin 250 çalışanıyla Manisa'nın en büyük hizmet kurumlarından biri olduğunu belirten Kılıç, birçok çalışmanın kurumun kendi personeliyle yürütüldüğünü söyledi.
İhale yerine öz kaynaklarla gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde hem tasarruf sağlandığını hem de hizmet kapasitesinin artırıldığını vurgulayan Kılıç, programın sonunda Manisalılara su tasarrufu çağrısında bulunarak, “Her damla su bizim için kutsal, vatandaşımızın her kuruşu da bize emanet. Manisa’nın geleceği için yatırımlarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.