Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Naylon poşeti zamanla hayatımızdan çıkarmalıyız”

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Davut Yaşar, “1 Ocak 2019 tarihinden itibaren alışverişlerde naylon poşet kullanımı ekstra ücrete tabi olacak. Bu kararın arkasında ise hem kaynakların verimli yönetimi ve çevreyi korumaya yönelik bir hamle hem de esnafın girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik hedefler yer alıyor.” dedi.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Davut Yaşar, “1 Ocak 2019 tarihinden itibaren alışverişlerde naylon poşet kullanımı ekstra ücrete tabi olacak. Bu kararın arkasında ise kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik bir hamle hem de esnafın girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik hedefler yer alıyor. Çevremizi ve sağlığımızı korumak adına naylon poşet kullanımını sınırlandıran düzenlemeyi esnaf ve sanatkar camiası olarak sonuna kadar destekliyoruz. Plastik poşetlerin ücretli olarak satışı, faaliyet türü ne olursa olsun uzaktan satışlar da dahil olmak üzere istisnasız tüm satış noktalarında (tekstil, oyuncak, elektronik, gıda ve benzeri) 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren asgari ücret, adet başına vergiler dahil 25 kuruş olacaktır. Satış noktaları bu ücret içerisinden 15 kuruşu, ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracaktır.” diye konuştu.

Yaşar, yalnızca ürünün ambalajı niteliğindeki; doğada kaybolma süresi diğerlerine göre kısa olan poşetlerin ücretsiz olacağını belirterek, “Şarküterilerde, bakkal ve manavlarda; ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan 500*350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler kapsam dışındadır ve ücretlendirmeye tabi değildir.” dedi.

“KAYNAKLARIMIZI DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Son 50 yılda tüketilen naylon poşetlerin geri kazanımının çok sınırlı olduğunu ve bunları tamamen hayatımızdan çıkarmamızın önemine vurgu yapan Yaşar, plastik poşet kullanımından vazgeçerek sınırlı ve tükenebilir kaynakların en verimli şekilde kullanımının artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir doğa bırakmamız gerektiğini söyledi.

Yaşar şöyle devam etti: “Araştırmalara göre ülkemizde yılda ortalama 5 milyardan fazla naylon poşet kullanılıyor. Naylon poşetlerin geri dönüşümünün yenisini üretmekten daha maliyetli olduğu belirtiliyor. Üstelik plastiklerin geri dönüşümü ile üretilen ürünler de sağlımızı tehdit ediyor. Naylon poşetleri parayla satarak kullanımını azaltırız ancak tamamen bitiremeyiz. Çünkü vatandaşlarımız bu kez de poşetleri parayla satın almayı alışkanlık haline getirebilir.  İşin özü; temiz çevre ve sağlıklı yaşam için naylon poşet kullanımını minimum düzeye indirmeli ve zamanla bunları hayatımızda çıkarmalıyız. Çevreye en zararlı plastik türlerinden naylon poşeti kullanmaktan zaman içerisinde tamamen vazgeçmeliyiz. Bu yüzden işletmelerde naylon poşetle birlikte kese kağıdı, file ve bez torba da satılarak teşvik edilmeli. Hatta uygulama başladığında alışverişlerde vatandaşa bir kereye mahsus file ve bez torba işletmeler tarafından hediye edilmeli. Vatandaşlarımız bez torba ya da file kullanım alışkanlığı edinmeli. Bu tür file ve bez torbaları sadece alışverişe çıkarken değil normal zamanda da yanlarında bulundurmalılar. Ülke olarak bu dönüşüm bilincine kavuşmamız, başta ekonomimize, doğamıza ve sağlığımıza da olumlu şekilde geri dönüşüm sağlayacaktır.”

185802 aaa2