Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

SEÇİMLERİMİZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER!!

SEÇİMLERİMİZ, GELECEGİMİZ !!

Seçimlerimiz Neye Dayanıyor?

Seçimlerimizi Etkileyen Faktörler!!

Geçen ay içinde iki defa siyasi seçim yaptık, seçerken ölçümüz ne idi, siyasal mı, algısal mı, magazinsel mi, retoiksel mi, duygusal mı, sosyal mi, argümana/bilgiye dayalı mı? Bunlarda ne demek dersek, derim deriz size bilerek seçmek gerek?

Bunun için biraz bagımsız düşünmek gerek, neden mi? İki seçilecek araba var, neleri dikkate alırsınız? Önce bu arabayla ne yapacağım, yük mü, yolcumu, yoksa başka bir şey mi taşıyacağım, hangi yakıtı kullanması daha ekonomik olur, hangi marka daha kaliteli ve daha ekonomik, benim ekonomik gücüm hangisine yeter, motor gücüyle yakıt arasında ki ilişki nedir? Kaç ton yük, kaç yolcu taşımalı, muayenesi kaç yılda bir olmalı, hangi renkte olsa iyi olur, kaskosu kaç lira, vergisi kaç lira, sıfır mı olsa iyi ikinci el mi daha iyi bizim için… Bakın bir araba alacağız ne kadar soru sorduk, son seçimlerimiz ne kadar soru sorduk da seçim yaptık?

Çok parti ve adaylı seçiler olur demokrasilerde yani aday olma ve seçme seçilme hakkı var, iyiki var yoksa bir aile ülkenin yönetme tekelini eline geçiriyor… Sürekli o yönetiyor, bunu aşmak için insanlık çok bedel ödemiştir, 1789 Fransa devrimi hem dinsel olduğunu iddia edenleri, hemde Tanrı adına yönettiğini iddia eden kralların yönetimden uzaklaştırılması devrimidir.. Bu bizde Kurtuluş savaşı sonra 1923 de olabilmiştir.. Neyse konumuz siyasal tarih degil seçimlerimiz?

Ben adayım sende adaysın, ben diyorum aşırı ithalatlar döviz ihtiyacını ortaya çıkardı, dış acıklar dıi borçları artırdı, sen diyorsun ki ötö’cülerde böyle diyor… Diyenlerden kimi seçmek gerekir? Sonra bu adayların dışına çıkalım iki aday var, biri diyor ki, olaganüstü akceler olaganüstü hallerde harcanmaması lazım, şuanda olağanüstü hal yok, kıtlık, savaş, kuraklık, salgın , deprem gibi afetlerde bu parayı harcayabilirsin… Senin sırtında küfe yok, bekara boşanmak kolay olur, ben ne yaptığımı biliyorum, boş boş konuşma diyenimi mi seçmeliyiz, yoksa olaganüstü fonları olağanüstü durumlarda harcamayı önerini mi seçmeliyiz veya seçtik? Sonra seçimlerimiz etkilemek için yapılan bazı olaylara bakarak devam edelim mi? Bunlara bizi kandırma demiyorum, çünkü siyasilerin bizi ikna etmek için bunları normal saydıklarını düşünerek, biz vatandaşlar bu eksik, abartılı, yanlı, yanlış duygulara, korkulara hitap eden algı için üretilmiş bilgilere karşı durarak nasıl seçimler yapabiliriz? Argümana, bilgiye dayalı olarak nasıl sağlıklı seçimler yapabiliriz, üzerine düşünmeye çalışarak devam edelim mi?

Düşünün ki önyargılarımız, bunlara dayalı korkularımız var,  bunları besleyen bir siyasal söylem var, bunlarla seçim yapıyoruz, birine kafir, birine gominist, birine faşist, birine hain, birine godoş, birine jokoben, birine  o bu, şu diyerek kendisinin daha iyi olduğunu söyleyen birini seçmek ne kadar mantıklıdır ki? Beka denilerek, ülke bölünecek denilerek yapılan seçimler istemeye istemeye yapılan seçimler olabilir mi? O yerli ve milli degil, ben yerli ve milliyim diyenlerin son 10-15 yılına bakarak ne kadar milyar dolar borç alarak, faizle aldığı paralarla ibadethane yaparak.. Her ile, ilçeye gösterişli kamu binaları yaparak, gösteriş için çok pahalı arabalara ucaklara binerek bunları eleştirenlere ise itibardan tasarruf edilmez diyenleri mi seçtik acaba… Milli geliri 20-25 bin dolar yapağım derken 9-10 bin dolara indireni seçmiş olabilirmiyiz?  Bunlar üzerine düşünerek geçen hafta yaptığımız seçimleri degerlendirelim mi? Bu kişisel bir seçim gibi görünsede toplumu da etkileyen bir seçimdir, çünkü ülkeyi kim yönetecek, kim yönetmeyecek seçimidir ki, toplumu ve içinde yaşadığımız için bizi etkilemektedir… Biz kendi düşüncemizle seçim yapsakta, toplum bu seçimlerimizden etkileniyor.. Bu nedenle siyasal seçimlerimizi yaparken araba seçimi yaparken 10 soru ve on olumlu cevap alarak araba seçimi yaparak araba alıyorsak, araba almaktan daha titiz davranarak siyasileri seçmeliyiz..  Son olarak nasıl siyasal seçim yapmalıyız ile son verecek olursak…

Devleti yönetecek kişi ve grubu seçerken 100 sorunun en azında 60-70’ine olumlu cevap verebilecegimiz kişileri seçmemiz gerekmez mi? Son seçimde kaç soru sorduk, kaç olumlu cevap alarak  lider ve parti seçtik.. Seçtiğimiz parti liberal ekonomi, yani serbest piyasa ekonomisimi, devletci kamucu, sosyal demokrat ekonomiyi mi, yoksa karma ekonomiyi mi uygulayacak seçtiğiniz siyasetçiler yönetimler…  Acaba tarım ürünlerinden hangisini stratejik ürün, hangi teknolojik alanda seferberlik ilan edecek ve üretimde öncelik verecek, hangi ülkelerle beraber dünya sorunlarına çözüm arayacak? Acaba komşularımızla ilişkilerinde sert mi söylem barışcıl mı söylemler ve eylemler, sert mi, yumuşak mı diplomatik dil kullanılacak… Diyelim ki iktidara gelen parti mensubuyuz, muhalefette kalanlara işe alımlarda, ihalelerde, iş yerinde adaletsizlik yapıldığında tepkimiz ne olacak? Sorular, sorular kafamız karıştı degil mi, bazen çok sabit olmamak gerekiyor, yoksa tek seçenegimiz olur, diger seçenekleri deglerlendirmeye bile almayarak, seçim yaparsak, bu seçim seçim olur mu? Seçimlerimiz iyi olanın seçimi olabilmesi için ne iyidir konusunda bilgilerimiz olarak seçtiğimiz de, bizim içinde birlikte yaşadığımız insanlar içinde iyi seçimlerimiz olacaktır.. Yaptığımız seçimler hayırlara vesile olsun dilegiyle, Umuduyla selam ve Sevgilerimle…

Hüseyin Benek – baskentPostası.com – 8.6.2023

 Kavramlar

SEÇİMLERİMİZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER!!!

Retorik: Söz sanatı; sözün veya yazının anlatım temizliğini, güzelliğini etkinliğini sağlamak için başvurulan yolları inceleyip kurallara bağlayan söz sanatı.

Demagoji: Bir kimsenin ya da topluluğun duygularını kamçılayarak, okşayarak, ona ya da onlara gerçekdışı şeyler söyleyerek onu ya da onları kendine çekmeye çalışmaktır Demogoji….

Manipülasyon: Seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri algı yaratacak şekilde düzenleyerek mesaja maruz kalanları istenilen yöne yönlendirme, kanatlarını degiştirme, ekonomik olarak da ister harcama, ister tüketim, ister tasarruf araçlarına yönlendirerek mesaja maruz kalanların algılarını istenilen yönde degiştirmektir diyebiliriz…

Derleyen: Hüseyin Benek – vatandasfikri.com

Kaynak:: https://sozluk.gov.tr/

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER