Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Prof. Dr. Ahmet Maranki

sel baskınları ve toprak kaymaları İnebolu merkez ve köylerinde ,sahil şeridindeki yollarda ,çaylarda alarm veriyor!!!

Değerli dostlar ve takipçilerim ateş düştüğü yeri yakıyor maalesef…

Belki pek çoğunuzun haberi bile olmadı ama batı Karadeniz’de Cumhuriyet tarihinde görülmeyen metre kareye düşen yağmur yağışı ile topraklarımıza bereket getiren yağmurlar sele dönüştü !

 

Seller Doğu Karadeniz’den sonra şimdi de Batı Karadeniz’i tahrip etmeye devam ediyor!

 

Geçen yıl Sinop Ayancık, Kastamonu Bozkurt, İnebolu Zarbana ilçelerinde büyük tahribat yapan , can alan yağışlar bu sene tekrar etti..!

 

Geçen yılı sellerden kısmi zararla geçiren İnebolu Söke çayı DSİ ve ilgili birimlerce suların göletlerle tutulup , baskınları önleyici çayın tabanının yenilenmesi suyun akışının sağlanması gibi pek çok yapılabilecek hiçbir kalıcı ve yapıcı tedbir alınmadığı için bu sefer alarm verdi!

İnebolu birkaç santimle büyük felaketten döndü!

 

Bunları gördükten sonra başta Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum olmak üzere pek çok bakanımızın sel bölgelerinde verdiği talimatların yapılması için ilgili birimlere uyarması ve takibi çok önemlidir!

 

Bir yıldır yapılması gereken işlerin neden yapılmadığının o tespiti yapılarak yeni önlemler alınarak yeni bir felaket gelmeden İnebolu’da olabilecek felaketi dile getirmek istedik!

 

Bize göre de bakanların talimatıyla bölgenin imar için yapılan ihaleler verilen mütahitler bizim İnebolu köprüsünde olduğu gibi işleri yetiştirememekterler!

Sel bölgelerinde yapılması gereken işler ayrı mütahitlere verilmeli ve parçalı olarak verilerek hızlı hareket edilip kış mevsiminden önce mutlaka bitirilmelidir!

Sayın bakanlar sizlere söylenemeyen çok şey vardır !

siyasi tercihler ön planda bazı olumsuzluklar yaşatmaktadır!

 

Bu kış gelmeden bölgenin imarı parçalı işler verilerek acilen tamamlanmalıdır! bilhassa dere yataklarındaki konutlar yerine TOKİ mutlaka kalıcı yapıcı tepe bölgelerde konut yapımına hız vermelidir!

 

Cumhuriyet tarihinde istiklalin ve istikbalin yiğit insanlarının yaşadığı istiklal madalyası İnebolu’da devlet TOKİ konutu yapmamıştır!

Vatandaşlarımız acil olarak konut ihtiyacı oluşmuş TOKİ İnebolu bölgesinde kendisine 30-40 dönüm arazilerde fahiş fiyatlara varan konut ihtiyaçlarını ucuz konut yaparak gidermesi zorunludur! elzemdir! katidir!

 

İnebolu halka Cumhuriyet tarihinde Anadolunun kurtuluşuna imza attığı gibi halkın kurtuluşu için bir defa olsun 2000-3000 konutluk bir TOKİ projesini İnebolu’da hayata geçirmelidir!

Halkın ucuz konut ihtiyacını ve emniyetli konut ihtiyacını karşılamak için İnebolu Belediyesi ve özel sektör bu konuda her türlü desteği vermeye hazırdır!

Devlet yaraları sarmaya maddi ve manevi olarak halkımızın desteğiyle gerekeni yapacağından İnebolu halkının ümidi sonsuzdur…Tek isteğimiz İnebolu’da büyük felaket yaşamadan kalıcı tedbirlerin alınması ve TOKİ konutların yapılması sağlanmalıdır.

 

DEVLET YETKİLİLERİ SAHADA!

 

Bölgede Cumhuriyet tarihinde görülmemiş sel tahribatını önlemek için sahada yaşayarak çalışan genel sekreterlik yapmış Tokat Valimiz Ozan Balcı’nın koordinatör vali olarak atanması yanında, atanması yapılan Sivas Valisi Salih Ayhan’la ve başta Sayın Murat Kurum ve Süleyman Soylu bakanlarımızın bir aydan fazla bölgede bu işleri koordineleriyle yeni atanan kaymakamlarımız ve sahadaki yerel yöneticiler, Belediyeler ve bizlerle de istişareleriyle çok büyük mesafe alınarak Cumhurbaşkanımızın talimatları yerine getirildi!

 

BELEDİYE BÜTÇELERİ BU ÇALIŞMALARI YAPMAYA ASLA YETMEZ!

 

Maalesef cumhuriyet kurulalı, istiklâlin ve istikbâlin şehri İnebolu’da merkez mahalleleri dahil altyapı yani kanalizasyon sistemi olmadığı, olmadığı halde sistem yönüyle paralarının alındığı, bu suların foseptik çukurlarına, çukurlardan yağmur gibi taşkınlarla derelere, derelerden de “arıtma sistemimiz bulunmadığı” için denizlere aktığını, deniz ve sağlık turizminden başka hiçbir geliri olmayan başta İnebolu ve sahili ilçe sularının kirli olmasıyla insanların yazın devamlı hastalandığı gibi bilgiler Sayın Murat Kurum bakanıma, sahadan döndüğünde bizatihi gece saat 01:30’da anlattığımda; yanındaki bakan yardımcıları, diğer görevliler ve kendisi de şaşırarak; “Hocam, yanlış bilgi olmasın..? Böyle bir şey olmaz..!?” dedi! Hemen Ak Partili belediye başkanımız Sayın Mustafa Öner Özay’ı arayarak kendisiyle görüştürüp, belediye başkanımızın; “Maalesef sayın bakanım yıllardır bu böyle. Ben bu dönem Belediye başkanıyım. Belediyeyi devraldığımda kanalizasyon sistemimiz, pek çok mahallemizde mevcut değil! Aynı zamanda arıtmalarımız da..!” vs. diye pek çok eksiklikleri bildirmesi üzerine, hemen ilgili genel müdürünü uyandırıp çağırarak; “Yarın bütün bu konularla ilgili ekip kurun! Gereken acilen yapılsın ve beni de bilgilendirin!” talimatını vermesi de, bir devlet adamına yakışır bir tavırdı!

 

Aradan geçen bir yılda maalesef hiçbir olumlu çalışma ve gelişme ilçemizde yaşanmadı!

 

SIRA, İNEBOLU SÖKE ÇAYINDA MI?

 

Geçen yıl sel felaketlerinde Ayancık, Bozkurt ve Zarbana tamamen tahrip olarak mesajlarını vermişti! İnebolu Söke çayı da kıl payı kurtulmuştu..! Bir yıldır maalesef İnebolu çayında olabilecek felaketlerle ilgili yeni hiçbir tedbir alınmadı! Dere ıslahları, tabandaki çatlaklar, yanında suların tutulması için ihalesi yapılan İnebolu Göleti için ‘taş mı olsun? beton mu…’ olsun laflarından başka ne ihalesi, ne başka bir işlem yapılmadı!!?

 

Su tutma işlemi gören ve şehrin temiz su ihtiyacını karşılayabilecek “Gölet” acilen tamamlanıp sonraki felaketlerin önü alınmalıdır!

 

“Felâket gelsin de görelim..!”

 

dercesine, bir yıldır ataletle sayın bakanların verdiği talimatların hiçbiri sonuçlandırılamadı!

 

Yine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanında, Orman müdürlüğü, valilik ve çay ıslahlarıyla ilgili en yetkili ve görevli kurum olan DSİ başta olmak üzere İnebolu çevresi için radikal çözümlere yoğunlaşılmalıdır!

 

Bütün bu işlerin tek elden yapılabilmesi için de zaten bin’e yakın köyü bulunan valiliğin yükünü azaltarak maddi ve manevi destek olarak bölgeye bir “koordinatör vali “ve kurumsal “AFAD” gibi bir “kurum” etrafında hizmetler tek elde toplanarak “Bölge siyasetinden uzak “adil hizmet acilen götürülmelidir! Yoksa İnebolumuz da önümüzdeki günlerde aynı kaderi paylaşabilecektir! Bir kere daha yetkilileri uyarıp bilgilendirmek istedik! Sellerden ders almak lazım! Sıra İnebolu Söke çayında mı?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER