Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SENEGAL SAĞLIK BAKANLIĞI VE SAĞLIK SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİNDEN ATO’YA ZİYARET

HEALTH ANKARA KOORDİNATÖRÜ, ATO YÖNETİM KURULU ÜYESİ YILMAZ: “SENEGAL İLE SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

HEALTH ANKARA KOORDİNATÖRÜ, ATO

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sanayi ve ticaretin yanı sıra sağlık turizminde de önemli gelişme kaydeden Ankara’nın sağlık hizmeti potansiyelini tanıtmak üzere Ankara Ticaret Odası olarak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Senegal ile sağlık alanında işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı desteği, Sağlık Diplomasisi Derneği programıyla geçen yıl Nisan ayında Senegal’in başkenti Dakar’a gerçekleştirilen ziyaretin ardından, Türkiye’ye gelen Senegal heyeti, teknik yardım ve işbirliği temasları kapsamında Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret etti. ATO Başkanı Gürsel Baran’ın,  Ankara’nın tanıtımı amacıyla ATO tarafından kurulan “Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu” kapsamında, sağlık potansiyelini tanıtmak amacıyla faaliyet gösteren “Health Ankara” markasının koordinatörü olan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ile birlikte konuk ettiği Senegal Heyetinde,  Senegal Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Cheick DialloSenegal Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Direktörü Ousmane Dia, Özel Hastaneler Genel Direktörü Paulette Suzane Ndiaye, Sağlık Diplomasisi Derneği Genel Sekreteri Dr. Eyüp Kahveci ile Senegal sağlık sektörü temsilcileri yer aldı.

 ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşen ve sağlık turizmi başta olmak üzere medikal malzeme ve ekipman gibi konularda, Senegal ile birlikte hayata geçirilebilecek iş birliği fırsatlarının ele alındığı toplantıda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Afrika kıtası ülkeleri arasında sürekli gelişen ilişkiler içerisinde Senegal’in öne çıktığını, iki hükümetin de imzaladığı karşılıklı anlaşmalarla ilişkilerin altyapısının güçlendiğini ve karşılıklı yatırımlar için de elverişli zemin hazırlandığını söyledi. Baran, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Senegal Cumhurbaşkanı arasında karşılıklı ticaretin 400 milyon dolara çıkması hedefi söz konusuydu. Bu hedefe ulaşılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Şimdi yine, Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 1 milyar dolarlık hedef için gayret gösteriyoruz” dedi.

Türk müteahhitlik firmalarının Afrika kıtasındaki zorluklara rağmen Senegal’de, Dakar Havalimanı, Dakar Olimpik Stadyumu, Spor Kompleksi, Dakar Expo Merkezi, Uluslararası Hal ve Tır Parkı gibi büyük projelere imza attığını kaydeden Baran, Türk şirketlerinin bu projeleri hayata geçirirken Senegal’de istihdam da sağladığının altını çizdi. İki ülke arasındaki ilişkilere son yıllarda sağlık turizminin de eklendiğini ifade eden Baran, geçen yıl Sağlık Diplomasisi Derneği’nin programı ve Türkiye organ Nakli Vakfı koordinasyonu ile Senegal’de ilk organ nakillerinin başlatıldığını hatırlattı. Ankara’nın sağlık hizmetleri potansiyeli hakkında bilgi veren Baran, sağlık hizmeti almak üzere şehre gelen turist sayısının her geçen yıl arttığını vurguladı. Baran, “Ankara’ya sağlık hizmeti almaya gelen kişi sayısı 2022 yılında 337 bin olarak gerçekleşti” dedi. Ankara’nın medikal, termal turizm ve ileri yaş turizminde de gelişen bir şehir durumunda olduğunu belirten Baran, Ankara’da hastalıklara yönelik tedavilerin yanı sıra, diş hekimliği, saç ekimi, estetik cerrahi gibi hizmetleri almanın da mümkün olduğunu anlattı. 

 “KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”

 Health Ankara’nın koordinatörü, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz da, Ankara’da saç ekimi, plastik cerrahi, onkoloji, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, kemik iliği nakli gibi alanlarda hizmet almak üzere yurtdışından sağlık amaçlı turist geldiğini ifade etti. Türkiye ve Senegal arasındaki ilişkilerin iki boyutta gelişebileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Birincisi Senegal’de tedavi edilemeyen hastaların Ankara’da tedavisini sağlayarak sağlık hizmeti vermek. İkincisi de eğitim almanızı, eğitime ulaşmanızı kolaylaştırarak Senegal’de sağlık hizmetlerinin gelişmesini sağlamak” dedi. Başkent Ankara’da Senegalli sağlık personelinin eğitim alabileceğini bildiren Yılmaz, “Hemşirelerinizi, teknisyenlerinizi kısacası tüm sağlık personelinizi eğitim almaları için de gönderebilirsiniz. Senegal’le sağlık alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Sizlere kapımız her zaman açık” dedi.

 “İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Senegal’in Ankara Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Cheick Diallo da konuşmasında, Türkiye ile Senegal’in ikili ilişkileri ve vizyonunun değerler üzerine inşa edildiğini belirterek, bunun aynı zamanda iki ülke Cumhurbaşkanının vizyonu da olduğunu söyledi. Senegal’den gelen heyetin, sağlık ve medikal sektörlerde işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden Diallo, “Tüm heyeti, Senegal’in medikal alanda vizyonunu yansıtan Senegalli hastaların elçileri olarak görebilirsiniz. Var olan hastanelerimizi ve mevcut altyapılarımızı yeniden inşa ederek kalıcı bilgi akışını sağlayarak işbirliğini geliştirmek istiyoruz” dedi.

 “TÜM AFRİKA İLE İŞBİRLİĞİ”

Sağlık Diplomasisi Derneği Genel Sekreteri Dr. Eyüp Kahveci de 2015 yılından bu yana kadar çeşitli ülkelerde yürüttükleri teknik yardım ve işbirliği programları ile ülkelerdeki sağlık sistemlerine yönelik kapasite geliştirme projelerini hayata geçirdiklerini anlattı. Kahveci, Senegal ile sağlık sektöründe bilgi değişimi ve tecrübe paylaşımı konularında işbirliği yapabileceklerini belirterek, “Ankara Ticaret Odamızın Health Ankara projesiyle, Senegal ile gerçekleştireceğimiz bu iş birliğini Afrika’nın diğer ülkelerinde de gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.