Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ramazan Ercan BİTİKÇİOĞLU

TOGG ve VLİH

Türkiye için pek sevindirici, göğsümüzü kabartan bir ilk yerli ve millî otomobilimizdir TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu). Cemal Gürsel darbe döneminde DEVRİM’i devirmişler, seri üretimi yapılamamıştı! TOGG’u da saboteye çalışıyor aynı namussuzlar.

Bu yüzden TOGG’un çok üretilmesi ve ucuz olması şart. ÖTV alınmasın meselâ. Hepimizin çevre dostu (egzossuz) keyifle kullanacağımız yerli ve millî bir otomobili olsun.

Allah kem gözlerden ve düşman şerrinden saklasın. Hayırlara vesile olsun inşá’allah. Sırada millî jet uçaklarımız var.

“Dünya beşten büyüktür” diyen bir devlet, bunu göstermelidir. Gâvurun uçaklarını minnetle satın almak yerine kendi millî ve yerli uçağımızı üretip kullanalım, satalım.

* * *

− Tamam TOGG’u anladık da şu başlıktaki VLİH neyin nesi?

− Sabırlı ol muhterem okur, yazıyı bitir öğrenirsin…

Herif saldıracak ya, “Atatürk sayesinde herkes artık aynı zamanı yaşıyor, biri güneşin zevaline göre saate, diğeri grubuna göre saate göre değil” demiş.

Halbuki D.Ö. (Devrimler Öncesi) güzel günlerde vakit de mübarek dinimize göreydi. «Ezânî Saat»imiz vardı ve gurub; yàni güneşin batışı ile o mahallin akşam ezanları okunur saatler de tüm ahali tarafından 12.00’ye ayarlanırdı. Zaten bu nedenle de diğer ismine «mahalli saat» demişlerdi.

Böyle olunca herkes bulunduğu yerin mahalli saatini bilir ve beş vakit namazlar, hergün aynı saatte kılındığı için hiçbir karışıklık (kaos) da olmazdı. Gün battığında (akşam namaz vakti) bütün gün yaşanmış ve saat kadranlarındaki en büyük rakama (12) ulaşılmış olur, saatler sıfırlanırdı.

Bugünkü 24 dilimli saatlerde gündüz 12:00 yaklaşık güneşin tepedeki konumu oluyorr, gece akrep ve yelkovan üst üste içtima ettiğinde 24:00 deniliyor ve saatler sıfırlanıyor. Gündüz gece birleştirilmiş olduğu için ne akşamın ne yatsının vakti mühim oluyordu… Kafana göre istersen gecenin köründe yat…

Herif çağdaş dünya falan diyor ya, Amerika’da da bizim o eski vakitlerimiz gibi meselâ “saat 21:09” yerine “saat 09:09 PM” deniliyor. Yàni vakit, öğleden sonra 9’u 9 geçiyor… Bu arada belirtelim, ABD’deki PM (Post Meridiem, öğleden sonra demek) AM (Ante Meridiem, öğleden önce).

Bizim alaturka zamanda bunlar Gn. (gündüz) Gc. (gece) oluyor. Yàni biz vakitleri gündüz ve geceye ayırırken onlar 12 saati AM (öğleden önce) 12 saati de PM  (öğleden sonra) yapmışlar.

Meselâ yukarıda verilen örnek (21:09) yatsı namazına denk geldi farzedelim, ondan yaklaşık 1:30 öncesi de akşam ezanı vakti ise, yatsı namazı ezanî olarak 01:30 Gc. olurdu. Muhterem okurlarım günümüzde ezanî saatlerin akıllı telefonlarda programı da var. Yàni o sivridil gibi din düşmanı herifler halt etmiş.

Meselâ İstanbul için Alaturka (Türk usulü) «ezanî saat» hesabı yaparsak, (bugün için) Akşam Namazı vakti, vasatî saatle 18:09’dur. Saatler 00:00 yapılacağına göre. vasatî saat vaktinden yàni 18:09’dan oniki (12) çıkarılır ve bulunan (6s + 9 dakika) tüm vakitlerin vasatî saatlerinden eksiltilerek sair vakitlerin de ezanî saati bulunmuş olur. (Yatsı hariç, onu bulmak için vasatî yatsı vaktinden vasatî akşam vakti çıkarılarak bulunur. Bu örnekte 01:21 Gc.)

Yine bugün İstanbul’da imsâk, 06:00 vasatî, ezanî 12:00 Gc, Güneş, 07:26 vasatî bundan 6 saat 9 dakika çıkarırsanız, ezanî 01:17 Gn. olarak çıkar. Öğle: 12:53 – 06:09 = 06:44 Gn, İkindi: 09:31 Gn. olur.

Binaen’aleyh bir Ömer Seyfettin hikâyesinde “Saat 11’i geçiyordu… Artık namaza hazırlanmalıydı” cümlesini okursanız, öğle yahut ikindi için değil, akşam namazı için hazırlanıldığını, akşam namazına (saat 12’ye) bir saatten az kaldığını anlarız.

Bu yazıyla isbat ettik ki asıl çağdaş ceddimiz imiş. Bay sivridil ve benzerleri değil. O hâlde VLİH nedir onu da söyleyelim tükürülesi yüzüne:

Var mı Lan İtirazın Hergele… 31.10.2022 – 05.04.1444.

084025 00000000000togg

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER