Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Medyası Olarak, Yerli ve Milli BEYPAZARI MADEN SUYU Firmamızı Asılsız, Gerçek Dışı İddia ve İthamlarla ÇARMIHA GERDİK!..

İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanan İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin “İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (BLV), “Yapılan resmi kontroller kapsamında, Beypazarı markalı maden suyunda çok yüksek bor içeriği tespit edilmiştir… Bahsi geçen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye eder.” açıklaması Türkiye’de olumsuz bir algıya yol açtı. Türk medyası, Yerli ve Mille Beypazarı Maden Suyu firması hakkında asılsız, gerçek dışı haberler yaparak ağır iddia ve ithamlarda bulundu.

İsviçre Federal Konseyi’nin internet

Haber-Yorum: Muhsin AKIL

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin Beypazarı Maden Suyu’nda yüksek düzeyde Bor bulunduğu açıklaması İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanır-yayınlanmaz Türk medyasında hiçbir araştırma, inceleme, soruşturma yapılmadan alelacele/ivedi bir şekilde yapılan haberler atılan manşetler, ve sosyal medyada çakın yorumlar bir anda Türkiye gündemine oturdu.

Beypazarı Maden Suyu ile ilgili Türkiye’de atılan manşetlerden birkaç örnek: “Beypazarı maden suyu İsviçre’de yasaklandı, Beypazarı sodası doğurganlığı mı etkiliyor, Beypazarı maden sularında ‘aşırı seviyede bor’ tespit etti, Beypazarı maden suyu İsviçre’de ‘yüksek miktarda bor’ içerdiği gerekçesiyle yasaklandı, İsviçre’nin neden yasakladığı ortaya çıktı, İsviçre ‘aşırı bor içeriyor, Beypazarı maden suyu sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre’de yasaklandı, İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi “Tüketmeyin” dedi, Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre’de yasaklanan Beypazarı Maden Suyu vs…”

Haber manşetleri aynen bu şekilde… Bu tür haberlerin yapılması ve manşetlerin atılması gayet doğal/rutin! Fakat asıl önemli olan husus bu haberler yapılırken, manşetler atılırken neden öncesinden bir araştırma ve incelemenin yapılmadı?!. Neden haberin kaynağından teyit edilmedi?! Yapılan haberlerin ve atılan manşetlerin toplumdaki yansıması neden dikkate alınmadı?! Bilhassa bu haberleri okuyanların zihninde oluşabilecek algı hiç mi düşünülmedi?! Evet, bilinçli/şuurlu, ne yaptığını bilen bir gazeteci, bir yazar veya bir araştırmacı Türkiye’de köklü, yerli ve milli bir firmamızı ilgilendiren böylesi hassas bir konuda daha da hassas/titiz davranması gerekmez miydi?!

Atılan manşetlerin, yapılan haberlerin ve yorumların yerli ve milli bir firmamıza vermiş olduğu zararı düşünebiliyor muyuz?! Haber ve manşetler olumlu olsa bile olumsuz bir algıya yol açmasından bahsediyoruz! Bu manşetler sonucunda halkımızda oluşabilecek olan algı sebebiyle Beypazarı Maden Suyu firmasına vermiş olduğu maddi ve manevi zarar!.. Bu tür haber ve manşetler sonucunda Beypazarı Maden suyu ile ilgili haksız, gerçek dışı ve asılsız iddia ve ithamların ister-istemez büyük bir dezenformasyona sebep olmadı mı?! Yani, Firmanın kariyerine, itibarına, bunca yıllık emeğine yönelik (niyet ne olursa olsun) büyük bir dezenformasyon oluşmadı mı?! Bu haber ve manşetlerden olumsuz yönde etkilenecek olan sadece halkımız değil, sadece Beypazarı Maden Suyu firması değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisi de bir o kadar etkileneceği hiç mi düşünülmedi veya hiç mi hesap edilmedi?!

Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş. yetkilileri gerek İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin ((BLV) kendileriyle ilgili yapmış olduğu açıklamaya ve gerekse Türkiye’deki medya haberlerine yönelik tepki göstererek geniş/detaylı bir AÇIKLAMA/DUYURU yayınladı. Firma yetkililerinin duyurusunda ürünlerinin kalitesini titizlikle izleyip takip ettiklerini, Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli denetlenerek analizinin yapıldığını, iddiaların asılsız, temelsiz ve herhangi bir bilimsel çalışmaya/veriye dayanmadığı, Dünya Sağlık Örgütü değerleriyle uyumlu olduğu, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın belirlediği parametrelerin hepsine uyumlu olduğu, geçen yıl EUROFİNS (İsviçre Akredite Analiz Laboratuvarı) analiz sonucuna uygun olmasına rağmen haklarındaki tüm bu iddiaların asılsız, mesnetsiz, dayanıksız itham ve içerikten ibaret olduğunu ifade ettiler. Bu açıklama/duyuruyu yazımızın sonunda okuyabilirsiniz.

Türkiye’de gıda sektöründen büyük maden suyu unvanı ile1957 yılından bu yana Ankara merkezli Beypazarı ilçesinde faaliyet gösteren, 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan, Avrupa’da ve dünyada birçok kalite ödülleri almış, ISO 22000; ISO 9001; ISO 14001; ISO 45001; FSSC 22000 ve ESMA kalite sertifikalarına sahip olan ve bu sektörde önemli bir konuma gelerek saygınlığını kanıtlayan yerli ve milli olan BEYPAZARI Karakoca markalı doğal maden suyu işletmesi (Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş.), İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (BLV) tarafından 15 Nisan 2024 tarihinde maden suyunda yüksek düzeyde bor içeriğine rastlandığı ifadesiyle uyarılması neticesinde medyada yayınlanan önyargıya sebep olucu, suçlayıcı, yanlış algıya yol açıcı haberler hem firma yetkililerini, hem duyarlı müşterilerini hem, bu konuda hassas medya mensuplarını derinden üzmüştür.

İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanan İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin açıklaması ve uyarı metninde aynen şu ifadeler yer alıyordu: “İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (BLV), “Yapılan resmi kontroller kapsamında, Beypazarı markalı maden suyunda çok yüksek bor içeriği tespit edilmiştir. Sağlık riski göz ardı edilemez. Fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve bahsi geçen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye eder.” Diyelim ki bu açıklama İsviçre için geçerli olsun. Ya Türkiye’de!..

Elbet ki bu konuda (zaten şu anda okumaktasınız) biz de Başkent Postası’nda haber ve yorum yaptık. Ama inceleyip-araştırarak, Beypazarı Maden Suyu Firmamızı telefonla arayıp yetkilileri ile görüşerek ve medyada çıkmış bütün haber ve yorumları okuyup analiz ederek…

Bu konuda yapmış olduğumuz inceleme, araştırmalar ve firma yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda öyle ilginç, çarpıcı ve doğru bilgiler edindik ki medyamız böylesi haberleri nasıl yaptı diye bir hayli şaşırdık. Keşke onlarda bizim gibi araştırarak, soruşturarak, inceleyerek ve firma yetkilileri ile görüşerek bu haberleri yapmış olsaydı…

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin bu uyarısından sonra dağıtıcı ve satıcı BAK-SAN firması da söz konusu Beypazarı Maden Suyu ürünü derhal satıştan çekmiş ve ürünü geri çağırma işlemini başlatmıştır.

Ayrıca uyarının hangi ürün olduğu hakkında da “Ürünün 20 cc’lik, 12 Aralık 2023 üretim tarihli, 0940.4 parti NO’lu ve 14 Şubat 2025 son tüketim tarihli ‘Beypazari Karakoka Mineralwasser’ maden suyu olduğu bilgisi paylaşılmıştır.

Bir kere İsviçre İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin Beypazarı Maden Suyu ile ilgili yapmış olduğu “Yapılan resmi kontroller kapsamında, Beypazarı markalı maden suyunda çok yüksek bor içeriği tespit edilmiştir. Sağlık riski göz ardı edilemez.” Uyarı ve tespit sadece ve sadece İsviçre için geçerli olabilir! Çünkü bizim araştırmalarımızda “”Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (U.S. EPA) ise içme suyundaki bor için düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir.” böylesi bir bilgi var. Ayrıca Beypazarı Maden Suyu firmasının bu konuda yapmış olduğu duyuruda “Bu politika ve yaklaşımlar, hangi bilimsel çalışmanın temel alındığı, tüketim alışkanlıkları, vücut ağırlıkları ve diğer faktörlere göre değişiklik arz etmektedir. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemiştir… Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız” ifadeleri asıl gerçeği aleni bir şekilde aydınlatmaktaydı.

O halde İsviçre’nin uyarısının Türkiye ve başka bir ülke standartları ile bir ilgisi/bağı yok. Yani, sadece İsviçre’yi ilgilendiriyor diyebiliriz.

Öte yandan Başkent Postası olarak Beypazarı Maden Suyu şirketi yetkilileri yapmış olduğumuz telefon görüşmesinde bizleri aydınlatıcı ve ikna edici önemli bilgiler verdiler. Başkent Postası Medya Grubu olarak Beypazarı Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş yetkililerini telefonla arayıp konuyla ilgili sorular sorduk. Almış olduğumuz cevaplar aynen şöyle:

“İsviçre’ye Türkiye’den kaçak yollarla BAK-SAN firması tarafından Türk etiketli olarak sokulan ürünün piyasadaki fiberal komisyonlar tarafından araştırıp niye Türkçe etiketli denilip (üzerinde o ülkenin etiketi olması gerekiyordu) daha sonra içerisine bakılması sonrası yapılan analizde İsviçre için litrede 1 mg belirlenen Bor oranının 1.7 mg çıkması neticesinde bu ürünleri İsviçre’ye sokan dağıtımcı BAKSAN GmbH firmasına bir yazı göndererek piyasaya sürdükleri bu ürünlerin toplatılarak geri alınması isteniyor.

Beypazarı Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş olarak diyoruz ki BAKSAN isimli dağıtımcı firma Beypazarı’nın resmi beri distribütörü değildir. Bizim bu firmayla ne bir ticaretimiz var, ne bu firmaya ürün gönderdik ne de bu firmayla bir diyaloğumuz oldu, ne ticaretimiz oldu. Biz bu firmayı tanımıyoruz. Adı geçen BAKSAN GmbH isim firma Beypazarı Maden Suyu ürünlerini İsviçre’ye kaçak yollardan sokmuş. Ayrıca İsviçre pazarına sokulan Beypazarı ürünleri üzerinde Türkçe etiket varmış. Aslında o ülkenin diliyle yazılmış etiket olması gerekiyordu.

Oysaki biz Beypazarı Maden Suyu firması olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlıyız. Türkiye’den dışarıya pazarlanan tüm ürünleri Sağlık Bakanlığı beyanı ve onayı var. Yapılan tüm sevkiyatlar Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünden geçmekte. Sağlık bakanlığı önce ürünlerin analiz sonuçlarına bakar, inceler, sonra onay verir. Olumsuz onay verse bile üç itiraz hakkınız vardır. Üçüncü itirazda firmayı kapatmaya kadar götürür.

Türkiye’den ürün götürüp İsviçre pazarında dağıtım ve satışını yapmışlar. Ancak Bor İsviçre için litrede 1 mg olarak belirlenirken Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Birliği’nin açıklamış olduğu verilerde litrede 5 mg’a kadar izin var. Bize diyorlar ki elinizde güncel veri yok mu? Biz yok diyoruz. Olsa paylaşırdık. Çünkü Türkiye’de Bor’a bakılmıyor. Türkiye Bor’u dikkate almıyor. Aslında Bor rezervleri bakımından çok zengin bir ülkeyiz. Gerek devlet olarak Türkiye’nin gerekse bu Bor’la ilgilenen bu sektördeki firmaların ileriye yönelik çok büyük hayalleri var. Birçok gazeteci-yazar, araştırmacı ve akademisyenin Bor ile ilgili araştırmaları bunu teyit etmekte. 

İsviçre için baz alınan 1 mg değerine karşılık 1.7 çıkmasına istinaden o partinin toplatılmasına ilişkin İsviçre konsolosluğunun dağıtımcı BAK-SAN firmasına gönderdiği bir yazının Türk medyasına nasıl sızdığına bir anlam veremedik. Zaten Beypazarı Maden Suyu’na yüksek düzeyde Bor bulunduğu açıklaması İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanması sonrasında Türk medyasında bu konu gündeme oturmuştur.”

Ve Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş’nin KAMUOYU DUYURUSU…

KAMUOYUNA DUYURU

16.04.2024

Bir kısım medya mecralarında İsviçre kaynaklı bir habere dayandırılarak markamız Beypazarı Doğal Maden Suyu hakkında haksız ve gerçek dışı dezenformasyon amaçlı yayınlar yapılarak ürün içeriğindeki bor miktarının yüksek olduğu ve sağlığa zararlı olduğu yönünde asılsız itham ve içerikler paylaşılmıştır.

Bu tür kötü niyetli ve haksız ithamlar ile ilgili tüketicilerimizi aydınlatmak ve doğru bilgileri aktarmak isteriz. Ülkemizin %100 yerli ve milli değeri olan “BEYPAZARI” markası uluslararası arenada hızla büyümektedir. Firma olarak 30’u geçkin ülkeye ihracat yaparak Türkiye, Avrupa ve Dünya kalite ödülleri almış ISO 22000; ISO 9001; ISO 14001; FSSC 22000 ve ESMA kalite sertifikalarına sahip olan ve sektörde saygın bir yere sahip olan bir markayız. Şirketimiz ürünlerinin kalitesini sürekli olarak titizlikle izlemekte, yine ürünlerimizin Sağlık bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizleri yapılmaktadır.

Farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken farklı bilimsel verilere ve politik yaklaşımlara dayanarak değişiklikler yapabilirler. Bu politika ve yaklaşımlar, hangi bilimsel çalışmanın temel alındığı, tüketim alışkanlıkları, vücut ağırlıkları ve diğer faktörlere göre değişiklik arz etmektedir. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemişlerdir.

İçme suyundaki bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Koruma Ajansı (U.S. EPA) İSE İÇME SUYUNDAKİ Bor minerali için bir düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir.

Firmamız, Türkiye’deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği’ne ve uluslararası standartlara uygunluğunu açıkça beyan eder. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız. Haberin İsviçre kaynaklı olmasına rağmen, bu haberin yerel basında “yüksek değer çıktı” yeklinde sunulmasını, bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz soncunu da paylaşarak şeffaf ve doğru bilgi aktarımını sağlamaya önem verdiğimizi belirtmek isteriz, (analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0,80 mg/lt’ye denk gelmektedir).

Tüm bu olumsuz haberlere ve yanlış algı oluşturma çabalarına rağmen yanımızda olan, güvenini koruyan, desteğini esirgemeyen değerli e bilinçli tüketicilerimiz ile doğru haberi paylaşabilmek adına bizlerle iletişime geçen kıymetli basın mensuplarına teşekkürü bir borç biliriz.

Saygılarımızla

Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş

KAMUOYUNA DUYURU 2

19.04.2024

Tartışmalara konu olan ve talebimiz üzerine tarafımıza yeni gönderilen İsviçre kaynaklı analiz sonucuna şeffaf bir şekilde bizzat paylaşmak istedik. (Ek-1)

Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır.

Doğal maden suyumuz T.C. Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir.

Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir.

Bu süreçte markamıza destek olan bilinçli ve değerli tüketicilerimiz ile basın mensuplarımızın ilgisine teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.

Saygılarımızla

Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş